Autisme bij vrouwen

Over mannen met autisme is al aardig wat bekend. Maar over deze ziekte bij vrouwen hoor je een stuk minder. Maar dat betekent niet dat ze er niet zijn! Vaak worden de klachten niet herkend als autisme, en wordt er een andere (verkeerde) diagnose gesteld.  Verwacht wordt dat het percentage vrouwen met autisme in werkelijkheid vier keer zo hoog is als eerder gedacht.

Het is daarom goed dat er sinds kort een speciaal boek is over autisme bij vrouwen. In het boek, genaamd ‘niet ongevoelig’, worden vele vragen beantwoord. Tegen welke problemen lopen vrouwen met een vorm van autisme aan? Wat doet het met je als vrouw wanneer dit op latere leeftijd wordt vastgesteld?

In het boek komen vrouwen aan het woord bij wie op latere leeftijd autisme is geconstateerd. Ze vertellen over hun ervaringen voor en hun verwerking van de diagnose. Een boek dat vrouwen met autisme een hart onder de riem steekt en laat zien dat ze niet ongevoelig zijn, maar eerder overgevoelig.

Aan het boek hebben 60 vrouwen met autisme meegewerkt, die geciteerd worden in het boek. Hierdoor krijgt de lezer een ‘levendig’ beeld van hoe het voor hen is om autisme te hebben.

Zelf vond ik het jammer dat het boek vooral over vrouwen van middelbare leeftijd gaat. Daardoor kon ik me er, als 22-jarige, minder goed me identificeren.Maar informatief is het boek zeker wel.

Het boek is hier te koop.

admin

Geschreven door De Redactie

Reacties

10 reacties op “Autisme bij vrouwen”

  1. Herken. Ik ben autistisch en vrouw en daar is weinig begrip voor “dat hebben toch alleen mannen”

  2. @ Hadassah: Naar dat mensen zo over jouw problematiek denken. Krijg je dat ook vaak te horen? (voel je je dan niet serieus genomen?)

    Ben erg benieuwd naar het boek. Goed dat autisme bij vrouwen nu in the picture wordt gezet, heb er misschien zelf een mildere vorm van (asperger).

    Mensen kunnen het zich niet voorstellen dat ik er last van zou kunnen hebben, zij zien me als het ‘ verlegen meisje’ …

    En dat ‘ eerder over gevoelig zijn’ herken ik ook wel.

  3. Asperger hoeft niet perse een ‘milde vorm van autisme’ te zijn. 😉

    Ik heb ook asperger.
    Maar heb een aantal boeken voor/over vrouwen gelezen en eigenlijk ben ik niet zo een fan van die boeken.

    Sowieso zijn er ook mannen die zich weer veel meer herkennen in ‘de vrouwelijke’ kenmerken dan in de mannelijke. Dus ik vraag me af of de scheiding wel in man/vrouw getrokken moet worden.

    Eerder overgevoelig ben ik ook. 😛
    Alleen niet bepaald zichtbaar voor de doorsnee mens. Die vind mij nogal ongevoelig.

  4. Waarom staat dit eigenlijk bij het stuk voor de ouders?

  5. Ga het boek ook zeker lezen. Zelf heb ik ook veel met autisme te maken.

    Maar hallo…een ziekte?!

  6. @Thera
    Ik ben het met je eens. Waarom zou autisme een ziekte zijn??? Net als bijvoorbeeld ADD. Ik denk dat het gewoon een andere manier van denken is. De hersens werken anders dan bij de gemiddelde persoon. Zegt nog niet dat het een stoornis of ziekte zou moeten zijn.

  7. Autisme is geen ziekte. Autisme is een stoornis in de hersenen, die je beperkt op sociaal gebied en die je alles zeg maar op een andere manier laat zien/beleven. Mijn broer en mijn beste vriendin hebben respectievelijk de klassieke vorm van autisme en asperger. Mijn broer moet naar een speciale school, terwijl mijn beste vriendin gewoon bij mij op school zit. Bij haar zaten nog 4 andere in de klas met autisme, en bij mij 3. Mijn school heeft nogal een hoog percentage met autistische leerlingen, mwhaha xD Maar ze zijn allemaal anders. Zo had ik er een in de klas die gewoon tegen niemand praatte, en een ander had een hele vriendengroep

  8. Mijn vrouw en mijn zoon hebben beide autisme.
    Dat doet heel veel pijn! Ik sta als man met de rug tegen de muur.
    Ik ben ervan overtuigd dat dat autisten van iemand kunnen maar liefde dat is wat zij niet kennen. Als vriend is er nog mee te leven maar als partner kunnen ze niet functioneren. Dit zag ik niet alleen op latere leeftijd maar ook toen er kinderen kwamen. Ik heb de psychische steun aan mijn kinderen gegeven. Alleen in die tijd werd daar nooit over gepraat en dan onderga je de pijn. Niemand geloofde me.
    Vrouwen met autisme bestond niet punt>

  9. Ik heb nog niet zo heel lang de diagnose Asperger. Verschillende psychiaters geloofden mij niet en zeiden dat ik geen autisme kon hebben. Mensen met autisme maakten geen oogcontact was hun mening. Ik voelde me niet gehoord. Je loopt dan echt tegen muren op. En vrouwen met autisme daar was nog niet veel over bekend.

  10. Wat je zegt Leon Vind Ik lullig met dit als partner kunnen ze niet functioneren. Soort Zoekt soort dus waarschijnlijk heb je zelf ook autisme.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *