Als je ondergewicht hebt en moet aankomen, word je in eerste instantie bang. Maar ook als je een gezond gewicht hebt en met een gezonde eetlijst iets aankomt, kan dat eng zijn. Je bent ervan overtuigd dat aankomen het meest verschrikkelijk is dat je kan overkomen. De wereld vergaat, je verafschuwd jezelf en daardoor blijf je het aankomen maar uitstellen, ontwijken of compenseren. Zonde, want wil je gezond worden en van je eetstoornis afkomen, dan is een gezond gewicht dat bij je past, juist enorm belangrijk!
Ik ben ook enorm bang geweest om aan te komen, terwijl ik wel echt heel graag van mijn eetstoornis af wilde. Alles wat ik jarenlang tijdens mijn eetstoornis als fout, vies en verkeerd had bestempeld moest ik nu ineens toch gaan doen. Het voelde dan ook inderdaad fout, vies en verkeerd. Maar toch moest ik er doorheen.
Ik zal je niet vertellen dat aankomen makkelijk is, want dan lieg ik. Maar ik hoop wel voor je dat het mee gaat vallen. Bij iedereen verloopt dit proces namelijk anders. Sommige meiden vinden de eerste kilo’s moeilijk maar daarna gaat het veel beter. Anderen vinden juist die eerste kilo’s wel meevallen, maar wanneer ze in de buurt komen van een gezond gewicht worden ze bang. Weer anderen vinden het juist moeilijk om op hun gezonde gewicht te blijven en stabiel te zijn in gewicht.
Je kunt jezelf natuurlijk helemaal gek maken van te voren, maar eigenlijk weet je niet precies hoe je erop gaat reageren. En ook wanneer je aan het aankomen bent en je merkt dat je in paniek raakt of overstuur, weet je niet of dat zal blijven. Dat het eng is, weten we allemaal. Maar dat je het aankunt, ook al denk je van niet, weet ik ook zeker! Duik niet weg, maar geef het een kans.
Ik heb een paar angsten op een rij gezet, om deze ook een beetje te relativeren. Ik denk dat veel van jullie zich er wel in herkennen.
Ik kwam in het begin van mijn behandeling ontzettend snel aan. Dat beangstigde mij enorm en bezorgde mij een hoop twijfel of ik wel door moest gaan. Want als ik nu al zo snel aankwam, hoe zou dat dan zijn als ik op gezond gewicht zat? Dan zou ik vast overgewicht krijgen en dat vond ik nu ook weer niet nodig!
Toch blijf je echt niet eindeloos aankomen. Vertrouw ook een beetje op je lichaam. Je lijf voelt zelf ook aan wanneer het kan stabiliseren en zal dan minder snel aankomen.
In therapie, bij een huisarts of bij de diëtist moet je vaak aankomen tot een minimum van bijvoorbeeld BMI 19,5. Het is voor jou misschien compleet logisch dat dat ook jouw maximum is, maar het is niet vanzelfsprekend. Je setpoint hoeft helemaal niet per sé op dat minimale gezonde gewicht te liggen, al kan dat natuurlijk heel toevallig wel zo zijn. De meeste mensen die gezond en voldoende eten en bewegen, wegen juist net ietsje meer dan dat minimum. En er zijn ook mensen die er juist iets onder al stabiliseren. Pin je dus niet teveel vast op dat getal, maar wees ook niet bang dat je maar aan zult blijven komen en maak alles bespreekbaar met je hulpverleners, huisarts of diëtiste.
Soms is dit het geval, maar soms komen mensen ook heel geleidelijk aan. Ik kwam vrij snel aan en dat zorgde ervoor dat ik in het begin vooral aankwam op mijn buik en heupen. Ook had ik een iets voller gezicht. Ik ben na mijn minimum nog iets aangekomen als reserve en toen ik langere tijd stabiel was en weer wat lichaamsbeweging had, merkte ik dat mijn lichaam wat slanker werd. Ik viel niet af, maar het leek zich wel wat meer te verdelen.
Natuurlijk was dat super eng. Toen ik aankwam en zag dat mijn buik dikker was geworden raakte ik wel eens in paniek, huilde ik er om of verhulde ik mezelf in wijde kleren. Dat was de manier om er toen mee om te gaan, in plaats van op de rem te trappen. Toen ik mijn lijf leerde te accepteren en ik lichamelijk wat meer in balans kwam, werd dat gelukkig anders. Geef je lijf dus tijd om weer in balans te komen, maar geef jezelf ook tijd om aan je lijf te wennen na een eetstoornis.
Dit heb ik ook een hele lange tijd gedacht. Ik vond mezelf er veel dikker uitzien dan anderen met dezelfde kledingmaat, hetzelfde gewicht of hetzelfde BMI. Ik was ervan overtuigd dat het er bij mij gewoon veel dikker uitzag. Bij mij zag je wel vetrollen, blubberbillen en een onderkin, terwijl dat bij anderen niet zo was.
Dat maakte ook dat ik, toen ik op mijn gezonde gewicht was, toch een paar kilo’s af wilde vallen. Gewoon om me weer wat beter te voelen. Een gevaarlijke beslissing, want dat besluit zorgde toen toch even voor een flinke terugval. Trap dus niet in je flauwe leugentjes. Je bent hartstikke slank als je een gezond BMI hebt!
Hierover heb ik eerder het blog â’Bizar veel eten om aan te komen” geschreven. Maak jezelf niet gek met griezelverhalen en een vertekend beeld van wat gezond eten is, maar lees het eens.
Mij hielp het dat mijn therapeut zei; â’Als je dat gezonde gewicht hebt behaald en je vindt het niet fijn, kun je altijd weer terug. Maar ik denk dat je er juist alleen maar mooier van wordt.” Door dit te zeggen, durfde ik het te proberen. Vond ik mijn gezonde gewicht echt vreselijk, dan kon ik altijd terug.
En ja, ik heb mijn gezonde gewicht vreselijk gevonden en heb gewalgd van iedere kilo die ik dichter bij mijn gezonde gewicht kwam. Maar toen ik merkte dat ik zoveel minder last had van somberheid, lichamelijke problemen en steeds weer meer van het leven kon gaan genieten, had ik het er niet meer voor over om weer te gaan afvallen. Ik kreeg door mijn gezonde gedrag zoveel moois in handen!
Aankomen is belangrijk om je weer sterk te voelen en minder last te hebben van de lichamelijke gevolgen van je eetstoornis, somberheid of prikkelbaarheid. Wil je aankomen en beter worden, dan heb je vast last van angsten. Dat hoort erbij.
Toch hoop ik dat het meevalt en je wat hebt aan dit relativerende blog. Laat je niet tegenhouden door angst of eetgestoorde fabeltjes!
Geef een reactie