Als mensen zijn wij constant in ontwikkeling. We maken dingen mee die ons vormen, waar wij gelukkig van worden maar ook dingen die ons bang, boos of verdrietig maken. Daarnaast doen we allemaal weleens dingen die we achteraf beter niet hadden kunnen doen of maken we verkeerde keuzes. Dit zorgt vaak direct voor een oordeel over onszelf. We hadden het anders moeten doen, zijn boos of teleurgesteld in onszelf en we hebben dan ook de neiging onszelf dieper de put in te praten. Iedereen maakt weleens fouten en ook weleens fouten die in het verleden ook gemaakt zijn.
We ontwikkelen allemaal bepaalde patronen en gewoontes die lang niet altijd goed voor ons zijn… en we creëren zelf ook een angst om opnieuw dezelfde fouten te maken. Hiermee kom je eigenlijk in een soort cirkel terecht van hard je best doen, teveel druk op jezelf leggen door te hoge verwachtingen, het maken van dezelfde fouten, het teleurgesteld zijn in jezelf, woede en soms zelfs zelfhaat. Dit is vaak helemaal niet helpend. Een beetje streng zijn voor jezelf is soms alleen maar goed, maar dit moet niet belemmerend worden en uit de hand lopen.
Denk bijvoorbeeld eens aan deze situatie: voor de zoveelste keer heb je jezelf voorgenomen om dagen door te komen zonder eetbuien. Dit is een goed voornemen, maar wanneer je al langere tijd last hebt van eetbuien, kan het een heel lastig doel zijn. Op een stressvolle dag waarop je eigenlijk te weinig hebt gegeten trekt die eetbui drang toch wel heel erg. Het is wel gelukt om het een beetje uit te stellen door afleiding te zoeken maar uiteindelijk gaat het toch weer mis. Je hebt een eetbui en daarna baal je ontzettend van jezelf en compenseer je. Vervolgens voel je je schuldig en verwijt je jezelf dat je jezelf niet gewoon hebt kunnen herpakken. Je komt in een negatieve spiraal terecht en je baalt van het feit dat je weer bent vervallen in een oud en ongezond patroon.
Vervallen in oude gewoontes
Dingen gaan niet voor niks zoals ze gaan. Het is ontzettend moeilijk om gedrag te veranderen. Wanneer je een hele tijd op een bepaalde manier hebt geleefd of bepaalde patronen hebt gehad in jouw leven (zoals bijvoorbeeld braken nadat je het gevoel hebt dat je teveel hebt gegeten, extreem veel sporten of jezelf verbieden bepaalde dingen te eten), is het vaak heel moeilijk om hiermee te stoppen en plaats te maken voor nieuwe, gezondere, gewoontes. Het is dus ook helemaal niet gek dat het niet gelijk lukt en dat je weleens vervalt in een oude ‘fout’. Dit soort veranderprocessen hebben tijd nodig en ook het vallen en weer opstaan hoort hierbij. In principe leer je van fouten en dingen die een keer mis gaan. Hoe vervelend dat ook is. Het is alleen aan jou om je hierna niet te laten leiden door haat gevoelens ten opzichte van jezelf en teleurstelling. Je mag teleurgesteld zijn en je er rot over voelen, maar bedenk ook dat dit je sterker kan maken en wat je een volgende keer anders kan doen. Het leven is één grote leerschool. Dingen gaan vaak niet vanzelf en soms moet je nog veel vaker vallen voordat je het echt achter je kunt laten.
Jezelf teleurstellen
Zelf heb ik ook wel gemerkt dat niet alles in één keer goed gaat en dit kan zorgen voor teleurstelling. Ergens hoop en verwacht je van jezelf dat het wel lukt. Zeker wanneer het een tijdje de goede kant op gaat, kun je denken dat je iets wel aan kan. Als je bijvoorbeeld heel goede stappen zet in het herstel van je eetstoornis en veel zin hebt in een etentje en het gevoel hebt dat je dit ook aan kan en er van kunt genieten, kan het ook enorm teleurstellen. Het is namelijk helemaal niet zo gek als het dan misschien toch nog een te groot stapje is en misschien toch nog wel iets te spannend was of dat je teveel van jezelf verwachtte. Misschien merk je dan dat het toch nog niet zo goed lukt om gedachteloos en zonder schuldgevoelens te eten wat je lekker vindt en word je toch heel erg beïnvloed door vervelende gevoelens en gedachten. Gevoelens van teleurstelling en falen zijn dan heel logisch, maar het is tegelijkertijd ook logisch dat grote stappen zetten in je herstel niet direct betekent dat je de wereld aan kunt. Teleurstelling heeft meestal te maken met een bepaalde verwachting en ik denk dat heel veel mensen heel snel teveel van zichzelf verwachten.
Te hoge eisen stellen
Veel vrouwen (en mannen) stellen te hoge eisen aan zichzelf. Ze moeten alles goed doen en stellen vaak ook onhaalbare doelen omdat zij vinden dat ze dat moeten kunnen. Tegelijkertijd overschatten mensen zichzelf dus vaak door in te schatten dat dat haalbaar moet zijn terwijl dat vaak niet zo is. Het is nou eenmaal zo dat verandering vaak veel tijd en moeite kost en dat het meestal niet in één keer gaat. En vaak ook niet in twee of drie keer. Geduld en haalbare doelen stellen is hierbij erg belangrijk. Je kunt beter kleine stapjes vooruit gaan dan een grote vooruit en vervolgens weer heel veel achteruit. Te hoge (onhaalbare) eisen aan jezelf stellen heeft ook teleurstelling tot gevolg. Het meest vervelende eraan is ook dat je jezelf niet eens echt de kans geeft om het goed te laten verlopen omdat te hoge eisen vaak niet eens haalbare doelen zijn. Je creëert je eigen teleurstelling. Probeer haalbare doelen te stellen waarbij je trots kan zijn op kleine succesjes en uiteindelijk kan terugkijken op een proces waarin je eigenlijk al heel veel hebt bereikt.
Vertrouwen in jezelf verliezen
Wanneer je vaker terugvalt in dezelfde fouten of patronen, kun je op gegeven moment het vertrouwen in jezelf verliezen. Teleurstellingen en steeds weer pogingen doen waarna het mislukt is natuurlijk ook heel vervelend. Ik denk dat dit verlies van vertrouwen ook wel samenhangt met die verwachtingen.. soms moet je echt kijken naar de iniminie stapjes die soms al op vooruitgang wijzen en het is ook weleens zo dat een bepaalde periode weinig vooruitgang wordt geboekt maar dat het met veel doorzettingsvermogen en vertrouwen uiteindelijk wel lukt. Tijd doet ook veel en soms ben je ergens gewoon nog niet aan toe en gaat het op een ander moment ineens een stuk sneller.
TIPS
Natuurlijk zijn we allemaal op zoek naar manieren om niet terug te vallen in oude gewoontes die niet goed voor ons zijn of om niet dezelfde fouten te maken. Fouten maken we allemaal en dat is vaak heel vervelend, maar het hoort er wel bij. Gelukkig kunnen wij hier ook van leren en ons juist ontwikkelen.
1. Sta jezelf toe om fouten te maken
Ik denk dat heel veel mensen er vanalles aan doen om het maken van fouten te beperken. Heel logisch, want het is ook niet fijn.. maar het hoort nou eenmaal wel bij het leven. Jezelf toestaan fouten te maken en een keer hard te vallen is denk ik heel belangrijk als het gaat om leren en jezelf ontwikkelen. Dit zorgt er ook voor dat je minder druk op jezelf legt en niet in een cirkel van zelfhaat en teleurstelling komt. Dit zorgt ervoor dat je sneller weer kan opkrabbelen en verder kunt gaan.
2. Leer van je fouten
Fouten maken en terugvallen mag. Het is dan wel vervelend, maar je kunt er juist heel erg door groeien. Dit voel je vaak niet op zo’n moment omdat dat er vaak zorgt dat je weer een stapje terug doet. Jezelf straffen en vanalles verwijten helpt niet en zorgt er alleen maar voor dat je minder vertrouwen krijgt in jezelf. Leer van de dingen die mis gaan en de tegenslagen. Reflecteer op wat mis ging en probeer te bedenken wat jij op dat moment anders kan doen of nodig hebt om ervoor te zorgen dat het een volgende keer misschien wel anders gaat. Het leven is een zoektocht. Misschien gaat het die keer daarop ook nog niet zoals je wilt, maar misschien een volgende keer wel.
3. Sta stil bij de momenten dat het wel goed gaat
Wanneer je veel tegenslagen te verduren hebt of teleurgesteld bent in jezelf omdat dingen niet zo gaan zoals je dat graag wilt, is het goed om ook te kijken naar dingen die wel goed gaan. Die zijn er vast. Vaak moet je dan niet zoeken naar de grote mijlpalen maar ook juist naar de kleine dingen waar je uiteindelijk heel veel aan kan hebben.
4. Stel haalbare doelen
Haalbare doelen stellen is ontzettend belangrijk voor iedereen. Het heeft niet zoveel zin om het onrealistische van jezelf te vragen. Het is alleen maar teleurstellend en je hebt er niks aan omdat onrealistisch onhaalbaar is. Vraag iemand om hulp bij het stellen van haalbare doelen. Dit is namelijk best lastig en vaak ook moeilijk om alleen te doen. Iemand anders kan veel objectiever naar jouw situatie kijken.
5. Vraag advies en steun
Je hoeft het niet alleen te doen en hulp en steun is juist belangrijk wanneer je het moeilijk hebt en veranderingen wil aanbrengen in je leven. Ook het advies van iemand kan er voor zorgen dat je net even anders naar dingen kan kijken. Het maakt ons krachtiger en sterker en geeft een steuntje in de rug.
Hoe is dit voor jou en wat is jouw tip?
Geef een reactie