”Toen ik een eetstoornis had, vond ik een barbecue helemaal niet iets om naar uit te kijken. Ik moest er niet aan denken. In mijn ogen was barbecueën hartstikke ongezond, fout en zou ik meteen heel veel aankomen. Ik kon er dan ook niet van genieten en raakte heel erg gespannen. Ik wist niet wat ik moest eten en hoeveel. Er was zoveel onduidelijk dat ik het gevoel had geen controle meer over mezelf en mijn eetgedrag te hebben. Een gevoel wat ik in die tijd heel erg moeilijk vond.”
De zon schijnt weer en dan krijgen we meteen zin in een barbecue. Ik weet zelf hoe lastig het kon zijn en heb daarom wat tips op een rij gezet die je kunnen helpen om met een eetlijst toch op een fijna manier mee te kunnen doen zonder dat dit je teveel spanning oplevert.
1. Hou je zoveel mogelijk aan je eetlijst
Vaak staat op een eetlijst de avondmaaltijd aangegeven in aantallen opscheplepels of grammen aardappelen, groente en een portie vlees, vis, kip of vleesvervanger. Maar hoe pak je dat aan als je gaat barbecueën?
Als je een gewone gemiddelde avondmaaltijd wilt vervangen, kun je denken aan minimaal 2-3 stukjes vlees, vis, kip of vleesvervanger en daarbij iets van aardappelsalade en/of stokbrood, gegrilde groente of rauwkost. Is er geen aardappelsalade dan kan je ook wat stukjes stokbrood nemen met pindasaus of wat kruidenboter. Ongeveer 3 stukjes stokbrood met kruidenboter staat gelijk aan 3 eetlepels aardappelsalade. Er staat ook vaak een portie jus of saus op je eetlijst, dan kan je een lekker sausje kiezen voor bij je vlees om dit te vervangen.
En staat er een toetje op je eetlijst dan kun je die natuurlijk tijdens de barbecue nemen, maar dan misschien in de vorm van een ijsje of een lekkere fruitsalade. Is er op de barbecue geen toetje dat je kunt nemen dan kun je altijd als je weer thuis bent je toetje inhalen. Dit is natuurlijk niet alleen belangrijk als je nog moet aankomen in gewicht maar ook als je eetbuien hebt of juist wilt afvallen, want ook dan is het goed om je wel zoveel mogelijk aan je eetlijst te houden om die structuur vast te houden.
2. Voorbereiding
Als anders eten dan wat op je eetlijst staat je veel spanning oplevert, probeer dan zoveel mogelijk van te voren al voor te bespreken hoe je het gaat doen. Is de barbecue thuis dan kan je met je ouders van te voren beslissen wat je gaat nemen aan vlees, vis of vleesvervanger. Hetzelfde geldt voor je aardappelen en groenten vervanging. Als je ergens anders gaat barbecueën, kun je van te voren misschien informeren wat er allemaal is en kun je beslissen hoe je het wilt gaan doen. Dit is natuurlijk ook afhankelijk van hoe ver je bent met je behandeling. Als je net begint met het opbouwen van je eetpatroon en je volgt een eetlijst is het misschien niet zo handig om al mee te doen met een barbecue en kan je hier beter nog even mee wachten totdat je wat verder bent. Ben je al wel een eetlijst aan het volgen, dan kan het juist een goede uitdaging zijn.
3. Compenseren
Als je weet dat je gaat barbecueën, ga dan niet compenseren. Ik hoor vaak terug dat iemand dan bij de overige maaltijden op die dag minder gaat nemen omdat ze in de avond waarschijnlijk wat meer gaan eten. Als je nog moet aankomen, ga je hierdoor juist vaak te weinig eten binnen krijgen. Heb je last van eetbuien dan kan te weinig eten juist een trigger zijn om een eetbui te krijgen of het zorgt ervoor dat, als je ‘s avonds gaat barbecueën, je niet meer de controle hebt om op tijd te stoppen en je dus teveel gaat eten.
4. Gewicht
Wat een barbecue moeilijk maakt voor vele is de angst om aan te komen na een barbecue. Is die angst terecht? Eigenlijk kan je een barbecue zien als een variatie op je avondmaaltijd. De ene dag eet je aardappelen, vlees, groente, de andere dag pasta of rijst en ook wel een keer pizza of patat. Omdat je niet iedere dag hetzelfde eet zal je lichaam hier niet anders mee omgaan en het zien als een variatie en zal dit ook geen invloed hebben op je gewicht. Heb je het idee dat dit wel zo is dan kan het ook heel goed zijn dat je wat vocht vasthoudt want een barbecue is vaker in de zomer en dan is het warmer buiten en heb je ook meer kans op het vasthouden van vocht. Je kunt van een ander soort avondmaaltijd of een keertje wat meer eten niet in een dag aankomen. Lees daarvoor dit blog eens.
5. Genieten
Misschien een vreemde tip maar als je van te voren een goed plan voor jezelf hebt gemaakt dan is het tijd om te genieten. Want een barbecue moet eigenlijk een soort feestje zijn. Dus probeer je dan te richten op de mensen die er zijn en de gezelligheid. Je zal merken dat als je eenmaal weer een keer hebt meegedaan, dat het je een volgende keer hopelijk al weer minder of helemaal geen spanning oplevert.
Geef een reactie