BED babbels: eetbuistoornis is echt een ziekte

Sommige van de huidige Proud2Bme redactieleden zijn bekend met eetbuien, maar niemand van ons heeft ooit de diagnose eetbuistoornis – ook wel BED: Binge Eating Disorder – gekregen. Ook heeft niemand van ons overgewicht (dit kan een gevolg zijn van BED, maar dat is niet altijd zo). We schrijven wel eens over BED vanuit ons eigen perspectief en naar aanleiding van wat we erover horen en lezen, maar voor de ervaringsverhalen over deze eetstoornis wilden we mensen aan het woord laten die ook daadwerkelijk een eetbuistoornis hebben (gehad). Daarom zijn we de interviewserie ‘BED babbels’ gestart. Vorige week kon je het verhaal van Rosalynn lezen. We vervolgen de serie met Denise.

Denise is net 31 en heeft geen baan of studie. Ze heeft jaren geleden als medisch secretaresse in een ziekenhuis gewerkt, maar helaas ging dit niet meer en is ze al een aantal jaar volledig afgekeurd. Dit betekent echter niet dat ze zich verveeld. Ze heeft een hond en een kat, houdt van lezen, diamond painting en vindt het fijn om met vrienden en familie af te spreken.


Bron: pexels

Wat is Binge Eating Disorder in jouw woorden?

“Een eetbuistoornis. Je hebt eetbuien waarin je in korte tijd heel veel achter elkaar eet. Eigenlijk heb je geen honger, maar toch heb je het gevoel dat je moet eten. Je bent volledig de controle kwijt. Je eet sneller dan normaal en stopt niet wanneer je vol zit. Een eetbui kan worden uitgelokt door emoties, maar het is ook een manier om met spanning en stress om te gaan. Na een eetbui walg je van jezelf, alleen compenseer je niet. Wel ben je ontzettend veel met je gewicht bezig. Vaak kom je snel in gewicht aan als gevolg van de eetbuien.”

Wat zit er achter jouw eetstoornis?

“Het is bij mij ontstaan nadat ik ooit door overgewicht was begonnen met afgevallen. Ik wilde onder een bepaald gewicht komen en ben toen – juist door het lijnen – eetbuien gaan ontwikkelen. Bij therapie heb ik geleerd dat juist te weinig eten kan leiden tot eetbuien. Ook deal ik met een aantal psychische problemen, dit triggert heel erg. Daarnaast heb ik geen natuurlijk geen werk- of studieritme. Je hoort de laatste tijd ook veel over coronakilo’s, doordat mensen bijvoorbeeld thuis moeten werken. Als ik samen ben met anderen gaat het beter, maar ik woon alleen dus er is niemand die je kan ‘corrigeren’.”

Hoe belemmert jouw eetstoornis jouw leven?

“Allereerst kosten eetbuien veel geld. Ook heb ik veel andere kleding aan moeten schaffen, doordat ik zoveel ben aangekomen. Ik voel me erg alleen in mijn eetstoornis en pieker er vaak over. Ook ervaar ik veel schaamte. Mensen zien niet wat er achter je overgewicht zit. Zeker in deze coronatijd, waarbij duidelijk is geworden dat overgewicht een groter risico is op het krijgen van corona (gelukkig nog geen klachten ervaren), schaam ik me nog erger als ik bijvoorbeeld op straat loop. Soms zo erg dat ik bijvoorbeeld in verschillende supermarkten boodschappen ga doen of de zelfscan gebruik zodat caissières me niet herkennen.”

Hoe werk jij momenteel aan herstel?

“Via de site van Proud2Bme ben ik nu ongeveer twee maanden bezig aan een behandeling via Interapy. Ik was al meer dan een jaar op zoek naar hulp en ben op verschillende plekken door contra-indicaties en zelfs een te hoog BMI afgewezen. Ik vind de hulp van Interapy erg fijn. Het is ontzettend hard werken, maar je kunt het in je eigen omgeving doen en goed de tijd nemen waardoor je niet achteraf zit met: had ik maar dit of dat nog maar gezegd. Ik heb al veel geleerd en ga zeker stapjes vooruit. Ook heb ik verschillende diëtisten bezocht.”

Wat zou je willen dat mensen wisten over BED?

“Dat het echt een ziekte is. Mijn diëtist heeft mij ooit uitgelegd dat ‘het stemmetje’ in je hoofd net zo hardnekkig is als bij andere eetstoornissen zoals anorexia en boulimia. Ik heb al een aantal keer gehoord: ‘Maar als je nou even het snoepen skipt en meer gaat bewegen en even gezond gaat eten? Want die en die deden dat ook en die zijn zoveel kilo afgevallen.’ Ik heb me altijd erg zwak gevoeld en was zelfs jaloers op de controle die andere mensen met andere eetstoornissen lijken te hebben. Al is dat misschien heel raar. Maar je bent niet zwak. Er zit zoveel onder of achter.”

Wie of wat inspireert jou en waarom?

“Dit vind ik een erg moeilijke vraag. Ik heb ontzettend veel aan de mensen en de gedichtjes van Proud2Bme. Zij zijn hét voorbeeld van dat je een eetstoornis kan overwinnen. Ook inspireert mijn hond mij. Honden leven in het nu en maken van iedere dag iets moois. Daar kan ik veel van leren.”

Wat wil je meegeven aan anderen die hiermee worstelen?

“Je bent niet zwak. Je kunt echt beter met je eetstoornis om leren gaan, ook al lijkt het soms zo eindeloos. Praat er met anderen over, dan ben je niet zo alleen in je stoornis en kun je om hulp vragen.” 

Wil je verder nog iets kwijt?

“Ik vind het heel erg goed en belangrijk dat er aandacht via Proud2Bme is voor BED. Ook wil ik iedereen die dit leest succes wensen in zijn/haar herstel, en dat jullie vooral gezond blijven in deze coronatijd.”


Kom bij Proud2Bme gratis en anoniem in contact met lotgenoten, ervaringsdeskundigen, psychologen en dietisten. Op ons forum kun je jouw verhaal delen en/of vragen stellen. Ook kan je dagelijks met ons chatten (de agenda vind je hier). Wij staan voor je klaar.

Irene

Geschreven door Irene

Reacties

5 reacties op “BED babbels: eetbuistoornis is echt een ziekte”

  1. Mooi dat jij je verhaal wilt delen. Wat blijft het toch altijd vreselijk dat de buitenwereld altijd 1001 ideeen heeft hoe ( welke eetstoornis dan ook) kan worden opgelost.
    Sterkte kanjer in deze strijd. Je gaat hem winnen!

  2. Moedig verhaal!Ik wens je heel veel sterkte in deze strijd!

  3. Dapper dat je je verhaal deelt! Heel veel sterkte gewenst!

  4. Veel sterkte gewenst, je gaat het overwinnen💗

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *