BED babbels: ik durfde niet te knuffelen

Sommige van de huidige Proud2Bme redactieleden zijn bekend met eetbuien, maar niemand van ons heeft ooit de diagnose eetbuistoornis – ook wel BED: Binge Eating Disorder – gekregen. Ook heeft niemand van ons overgewicht (dit kan een gevolg zijn van BED, maar dat is niet altijd zo). We schrijven wel eens over BED vanuit ons eigen perspectief en naar aanleiding van wat we erover horen en lezen, maar voor de ervaringsverhalen over deze eetstoornis wilden we mensen aan het woord laten die ook daadwerkelijk een eetbuistoornis hebben (gehad). Daarom zijn we de interviewserie ‘BED babbels’ gestart. Vorige week kon je het verhaal van Nadine lezen. Vandaag lees je het verhaal van Charlotte.

Charlotte is 23 jaar en heeft Sociaal Pedagogische Hulpverlening richting Jeugdzorg gestudeerd. Ze is bijna afgestudeerd. Ze is een half jaar geleden gaan samenwonen en een jaar geleden van Noord-Holland naar Overijssel verhuisd voor de liefde. In haar vrije tijd houdt ze van lekker eten, genieten van geliefde, sporten, leuke dingen doen met vriend(innen) en slapen!

Wat is Binge Eating Disorder in jouw woorden?

“Binge Eating Disorder is voor mij een eetbuistoornis, wat inhoudt dat ik eetbuien heb en dit niet compenseer. Deze eetbuien kunnen voortkomen uit verschillende factoren. Zo kunnen ze bijvoorbeeld een leegte op vullen. Bij mij zeiden veel mensen dat het gemakkelijk te stoppen is, maar dat is het niet. Het is vaak zo’n patroon van iemand dat het moeilijk is om dit zomaar te kunnen doorbreken. Er zit ook juist vaak iets achter waardoor de eetbuien zijn ontstaan.”

Wat zat er achter jouw eetstoornis?

“Achter mijn eetstoornis zat mijn vorige relatie. Ik dacht in die relatie gelukkig te zijn. We woonden samen, maar na bijna 2 jaar maakte hij het uit. Daar had ik het heel moeilijk mee, omdat ik nog verliefd was. Ik ben gaan sporten en veel afgevallen. Ik voelde mij heel goed die periode; de zomer van 2018. In het najaar van 2018 leerde ik mijn huidige vriend kennen. Na een jaar ben ik een hoop aangekomen door veel eetbuien. Uiteindelijk ben ik bij een psycholoog gestart en kwam ik erachter dat mijn eetbuien een invulling waren van mijn emoties.

Ik durfde geen emoties te laten zijn aan mijn vriend. Blijheid liet ik wel zien, maar verdriet, boosheid durfde en kon ik zelfs niet. Dit is allemaal gekomen door de relatie daarvoor, waar ik dacht zo gelukkig te zijn, maar eigenlijk helemaal niet mijzelf heb kunnen zijn, omdat mijn emoties niet begrepen werden. Waardoor ik vervolgens mijn emoties niet meer durfde te tonen bij mijn huidige vriend, omdat ik dacht dat die toch niet begrepen zouden worden, laat staan op gereageerd. Hierdoor ging ik dus bij alle emoties eten om die leegte maar op te vullen.

Dus wat er achter mijn eetstoornis zat, waren emoties die ik niet durfde te tonen naar mijn vriend, omdat ik uit de relatie daarvoor had geleerd dat ze er niet mochten zijn en toch niet werden begrepen.”

Hoe belemmerde jouw eetstoornis jouw leven?

“Ik kon mijn leuke kleding niet meer aan en voelde mij niet goed in mijn lichaam. Wat mij ook belemmerende was dat ik niet durfde te knuffelen met mijn vriend, omdat ik mij onzeker voelde. Ik durfde de deur niet uit met blote benen. Ik vond het moeilijk om met andere erbij te eten en had veel negatieve gedachten tijdens zo’n moment.”

Hoe werk jij momenteel aan herstel of hoe heb jij dat gedaan?

“Ik heb een behandeling gehad van tien sessies bij een psycholoog gehad. We hebben daarbij gebruik gemaakt van het boek ‘Overwin je eetbuien’. Nu ben ik zelfstandig hetgeen wat ik heb geleerd in de praktijk aan het brengen. Daarnaast benoem ik af en toe naar mijn vriend wanneer ik het gevoel heb dat ik teveel heb gegeten of wanneer ik vol ben. En het allerbelangrijkste: ik toon mijn emoties naar mijn vriend. Ik durf hem huilend op te bellen en mijn emoties te tonen.”

Wat zou je willen dat mensen wisten over BED?

“Ik zou het fijn vinden als meer mensen weten wat het inhoudt. Waardoor ze het bijvoorbeeld meer kunnen herkennen en er interesse in kunnen tonen. En eventueel een ander kan ondersteunen bij herstel en bij een terugval hier bewust van zijn.”

Wie of wat inspireert jou en waarom?

“De quotes van Proud2Bme kunnen mij erg inspireren en deel ik dan ook graag. Verder is het niet zo dat perse een persoon mij inspireert, maar ik merk dat er veel aandacht wordt besteed aan body positivity waardoor ik mij op sommige momenten goed kan voelen in sommige kleding. En daarnaast steunt mijn vriend mij onvoorwaardelijk en geeft mij meer complimentjes dan voorheen.”

Wat wil je meegeven aan anderen die hiermee worstelen?

“Je bent niet alleen, praat erover met naasten en iemand die je vertrouwt. Durf hulp te zoeken/te vragen bij een professional, het mag. Denk aan jezelf, jij mag er ook zijn.”

Wil je verder nog iets kwijt?

“Wat mijn psycholoog destijds zei en wat ook in het boek staat is: draag kleding die lekker zit en waar jij je goed in voelt. Ik maakte mij vaak druk over wat ik aan had en had vaak hetzelfde aan. Maar zolang jij je er goed in voelt en draagt wat je durft toe dragen en waar je je mooi in voelt, draag dit dan! Maak je niet druk om wat anderen over je denken.”


Kom bij Proud2Bme gratis en anoniem in contact met lotgenoten, ervaringsdeskundigen, psychologen en dietisten. Op ons forum kun je jouw verhaal delen en/of vragen stellen. Ook kan je dagelijks met ons chatten (de agenda vind je hier). Wij staan voor je klaar.

Irene

Geschreven door Irene

Reacties

9 reacties op “BED babbels: ik durfde niet te knuffelen”

  1. Mooi verhaal! Jij komt er wel, heel veel succes!

  2. Je bent sterk!

  3. Super trots op je dat je dit gedaan heb.

  4. Wat mooi dat je dit heb durven delen. Hier zullen veel mensen iets aan hebben die hier mee worstelen. Trots!

  5. Gelukkig kent iedereen zijn eigen waarheid

  6. Wees trots op jezelf!

  7. Er is een groot verschil tussen een eetprobleem en een eetstoornis, jammer dat er nu zo’n interview zit tussen deze waardevolle reeks ‘BED babbels’. Ook dit verhaal mag gehoord en gedeeld worden, maar het klinkt zeker niet als BED en ondermijnt de ernst daarvan.

    1. Wat zou dan volgens jou welk juist geweest zijn ten opzichte van de ernst van BED? Dat dit verhaal niet in deze rubriek stond? Of een andere bewoording had gekregen?
      En waarom is dat voor jou persoonlijk belangrijk?

  8. Dankjewel voor de praktische tip, ik ga het boek ook kopen!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *