Begeleid en beschermd wonen

Veel jongeren kunnen niet wachten tot het moment dat zij eindelijk de (financiële) middelen en leeftijd hebben om uit huis te gaan en zelfstandig te gaan wonen. Je eigen plekje, je eigen spullen, en geen ouders aan wie je verantwoording af hoeft te leggen.

Er kunnen echter redenen zijn waardoor je niet in staat bent om volledig zelfstandig te wonen. Of je moet juist uit huis omdat je niet meer bij je ouders/verzorgers kunt wonen, maar je bent nog wat te jong om voor jezelf te zorgen. Verschillende woonvormen kunnen hiervoor een oplossing bieden. Zo leer je geleidelijk om zelfstandig te worden en word je erop voorbereid om zelfstandig te gaan wonen.

Begeleid wonen
Begeleid wonen houdt in grote lijnen in dat je in een zelfstandige woonruimte woont maar wel ambulante begeleiding krijgt van een woon- en welzijnsorganisatie in je gemeente. Je krijgt hierbij een begeleider toegewezen waarmee je afspraken maakt over welke begeleiding je nodig hebt en hoe vaak. In principe kun je overal ondersteuning voor krijgen: financiën, dagbesteding, wonen, gezondheid et cetera. Dit betekent dat je ondersteuning krijgt op de punten waar jij dit nodig hebt. Er zijn niet de hele dag begeleiders om je heen, dit gebeurt alleen op afspraak.

Rechts zie je een foto van het (Christelijk) begeleid wonen bij De Wissel in Amersfoort. ###

Beschermd wonen
Beschermd wonen betekent dat je in een huis woont dat toebehoort aan de woon- en welzijnsorganisatie in je gemeente. In een dergelijk huis is 24 uur per dag en 7 dagen per week begeleiding. Veelal woon je op een groepswoning waarbij je je eigen slaap- en zitkamer hebt, en gemeenschappelijke ruimten deelt met medebewoners. Deze manier van wonen betekent dat je huisregels hebt die je na moet leven en dat je rekening moet houden met anderen op de groep. De grootte van een groep kan variëren, gemiddeld zijn er ongeveer 7 bewoners per groep.

Voor wie?
Begeleid en beschermd wonen is vooral bedoeld voor mensen met psychische problemen die als gevolg van deze problemen begeleiding nodig hebben in het dagelijks leven. Wil je in aanmerking komen voor een van deze woonvormen, dan heb je een indicatie van het Centrum indicatiestelling zorg (CIZ) nodig (als je jonger bent dan 18 gaat dit via Bureau Jeugdzorg).

Je kunt je aanmelden bij het CIZ met een verwijzing van bijvoorbeeld de huisarts of een andere behandelaar. Het CIZ zal informatie verzamelen over jouw persoonlijke situatie, je vragen een aantal formulieren in te vullen en een keer op bezoek komen. Op deze manier krijgt het CIZ een goed beeld van de aanvrager, of deze hulp nodig heeft, zo ja wat en hoe vaak? Na zes weken neemt het CIZ een besluit en ontvang je wel of niet een indicatie voor AWBZ-zorg (Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten).

N.b. Het kan ook zijn dat wanneer je je aanmeldt bij een beschermd of begeleid wonen traject zij de hele aanmelding via het CIZ voor jou regelen.

Kosten
Een AWBZ indicatie is van belang, omdat een groot deel van de kosten hiermee vergoed worden. Bij begeleid wonen woon je in principe zelfstandig en betaal je dus gewoon de huur van je woning en heb je je maandelijkse woonlasten. Daarnaast zijn er natuurlijk kosten voor de begeleiding. Deze kunnen geheel of gedeeltelijk gefinancierd worden vanuit de AWBZ maar soms geldt er ook nog een eigen bijdrage. Een eis is dus wel dat je een soort van inkomen hebt van minimaal 500 euro per maand. Er moet immers borg, huur, eten, verzekeringen enzovoort betaald worden. Dit inkomen kan afkomstig zijn uit werk, studiefinanciering, uitkeringsinstantie of bijdrage van ouders.

Een andere vereiste bij begeleid wonen is soms dat je een dagbesteding moet hebben: werk, vrijwilligerswerk, dagbehandeling.

Centraal Wonen
Bij beschermd wonen woon je dus met elkaar op een woongroep. Een andere vorm van wonen in een groep is Centraal Wonen. Dit houdt in dat je er bewust voor kiest om met anderen een woning of een groep woningen te delen, zonder dat je familie bent of iets dergelijks. Je beschikt over een eigen woning/ zelfstandige ruimte die gelegen is in een blok met andere woningen die bij dit project horen. Je deelt dan bijvoorbeeld een tuin en gezamenlijke ruimte.

Inmiddels zijn er al 60 woonprojecten in Nederland. Bij deze manier van wonen krijg je geen begeleiding of hulp, de doelstelling is vooral het leven met elkaar, ontplooiing v-an het individu, verhogen van de solidariteit naar de medemens en verbetering van het milieu.

Wil je meer informatie over Centraal wonen, dan kan je kijk op de site van de Landelijke vereniging centraal wonen.

Rechts een foto van centraal wonen De Wandelmeent in Hilversum 

Kamertraining
Als je door omstandigheden niet meer thuis kunt wonen, maar nog wat jong bent om helemaal voor jezelf te zorgen, is kamertraining ook nog een optie. Hier woon je met meerdere jongeren (vaak in de leeftijd van 16 tot 18 jaar) in een kamertrainingcentrum dat begeleidt wordt door een aantal mentoren.

Zij ondersteunen de jongeren enerzijds bij het oplossen van problemen en anderzijds bij praktische zaken die bij het zelfstandig worden horen. De begeleiding kan deeltijd zijn, wat inhoud dat de mentoren er slechts op bepaalde tijdstippen zijn, en er is 24-uurbegeleiding, waarbij er altijd iemand aanwezig is.

Links een foto van kamertraining De Rading in de provincie Utrecht.

Door: Sandra

Had jij al eens gehoord van bovenstaande woonvormen?
Zou het iets voor jou zijn?

Proud2Blog

Geschreven door Proud2Blog

Reacties

26 reacties op “Begeleid en beschermd wonen”

  1. jammer dat ik maar 15 ben wil het echt dolgraag
    wil met een vriend gana doen als we samen 17 zijn ;D
    maar wist nietdat je er jeugdzorg voor nodig had
    zijn ze nog ergens goed voor…
    hoop dat het snel gebeurt:D

  2. Ik woon bij een Ribw dat is beschermd wonen. Bevalt me goed.

  3. Ik woon in een fasehuis, soort kamertraining….

    Heb vroeger ook 4 jaar in een centraal wonen project gewoond, maar dat is gewoon een huurhuis …
    Niet echt bijzonder, behalve dat je de keuze hebt om wat meer te doen met je flatgenoten!

  4. Rintveld en SBWU zijn een project gestart voor begeleid wonen met alleen maar mensen met een eetstoornis. Volgende week trekken 6 meiden/vrouwen in de woningen.

  5. Ik woon ook in een Beschermde Woonvorm. Inderdaad in een huis met zn 7en en 24/7 begeleiding. Mijn plan is wel om zelfstandig te gaan wonen ter zijner tijd.

  6. Heb heel even begeleiding gehad van de RIBW, begeleid wonen….maar het beviel me absoluut niet.

  7. Ik woon ook bij begeleid wonen.
    Heb wel samen met een meisje een flat.
    Daar zitten verder geen andere mensen van de BW in. En heb 2 keer in de week een afspraak met de begeleiders.

  8. JAAA IK GA IN NIEUWEGEIN WONEN VAN HET PROJECT VAN DE SWBU IK BEN DUS 1 VAN DE 6 MEIDEN DIE DIT PROJECT AANGAAN! SPANNEND MAAR VEEL VEEL ZIN IN!

  9. ik heb eerst kamertraining gedaan en nadien begeleid wonen, wel in Belgie, via het comite voor bijzondere jeugdzorg.
    Ik heb er positieve herinneringen aan, vooral aan begeleid wonen dan – want daar was je tenminste echt zelfstandig, zonder rekening te moeten houden met andere mensen in huis. Door begeleid te wonen heb ik een beetje een plekje voor mezelf kunnen vinden;

  10. Sinds gisteren is bij mij begeleiding aan huis begonnen. Ik woon gewoon op mezelf (met 2 huisgenoten) in een flatje en heb een instantie ingeschakeld voor extra begeleiding. Die komt dan gewoon bij mij thuis en dan zitten we aan tafel te praten en thee te drinken. Eerst kennis maken, daarna een plan opstellen voor komend jaar. Na een jaar gaan we die evalueren. Lijkt me heel fijn, maar moet er wel even aan wennen dat er iemand over de vloer komt die zo in mijn leven komt kijken. Tuurlijk wil ik geholpen worden! Maar ‘t is even raar ofzo. =P

  11. Ik zat eerst in een crisisopvang, toen behandelgroep, toen kamertraining (daar ging het bergafwaarts) moest weer terug naar behandelgroep, toen naar ziekenhuis [acute psychiatrie] , gesloten en nu besloten. wil best mn verhaal doen erover.

  12. Wat een goed artikel!
    Ik ga over een paar weken wonen in een woongroep, bij Zonnehuizen!

    En ik kijk er echt naar uit, ik ben heel blij dat dit soort projecten bestaan!

    Liefs.

  13. Ik woon in een beschermde woonvorm nadat ik eerst zelfstandig heb gewoont bevalt dit veel beter.
    Simone

  14. Ik heb 2 jaar op een traninscentrum gezeten voor specifiek mensen met autisme. Dit omdat ik naast mijn eetstoornis ook nog een soort vorm van autisme heb (NLD). Helaas liep het daar niet zo goed mede ook door mijn eetstoornis en dat zij daar niet over de deskundigheid beschikte. Ik vond dat toen wel fijn in die zin, dat ze zich alleen op het wonen richtte. Maar aan de andere kant ben ik wel heel hard toen achteruit gegaan, maar kwam al met mijn eetstoornis daar binnen. Nu ben ik door weer een depressie er bovenop opgenomen op een psychiatrische afdeling. Ben wel flink bezig geweest met mijn herstel en behandeling voor mijn eetstoornis. Heb nu wel weer een terugval, maar ja ik hoopte de eerste te zijn die er een keer vanaf zou komen. Helaas is dat niet het geval het blijft moeilijk en dubbel.

    liefs cleintje

  15. Ik woon bij een RIBW, heb daar een eigen kamer, sinds April. Ze zijn overgegaan naar een nieuwe locatie, daarvoor heb ik anderhalf jaar een apartement gedeeld met iemand anders, dat was geen succes. Maar nu bevalt het een stuk beter. Begeleiding zie ik praktisch nooit, alleen af en toe op de gang of als ik de sleutel van t washok wil. Vind het heerlijk zo..

  16. In België noemt kamertraining denk ik ook wonen in een begeleidingstehuis. Of het is toch een vorm van kamertraining. Je zit met een 12-tal jongens en meisjes samen en je hebt 24/7 begeleiding van opvoeders. De leeftijd in mijn groep was 12-21 jaar. Ik heb er zelf een jaartje gewoond en ben er heel tevreden over.

    Groetjes,
    Sheila.

  17. Erg jammer dat er zo weinig opvang is in Nederland voor jongeren die uit huis moeten/willen..

  18. ik ga vanaf volgende week begeleid wonen. Spannend!

  19. Ik ben een meisje van 15 (over 2 maanden 16). Thuis is het niet meer te doen. Het is al een hele tijd geleden misgegaan. Ik zit heb een flinke depressie achter de rug en nog steeds last van mijn stoornissen. Heb verschillende soorten medicijnen gehad, therapie, etc. Ik slik nu anti-depressiva en ben nu onder begeleiding bij het GGz. Dat beviel me in het begin erg goed. Maar nu lopen we vast. De problemen met mijn ouders kunnen zelfs zij niet oplossen en mijn ouders zelf weigeren mee te werken. Ik wil weg thuis. Mijn ouders zijn het er mee eens. Maar wat als Jeugdzorg zich ermee gaat bemoeien? Ik wil niet in een pleeggezin! Ik wil rust, op mezelf kan ik veel beter nadenken en als ik bij een ander gezin kom zal ik daar moeten wennen. Ik woon nu al een jaar in een ander gezin en daar kan ik mijn draai niet vinden.
    Ik wil begeleid wonen, kamertraining, beschermd wonen, weet ik veel hoe ze het allemaal noemen. Kan iemand mij tips geven wat voor mij de beste optie is (In Tilburg of omgeving)? Want op internet is er niets te vinden en je moet bovendien 16 zijn. Terwijl ik dit niet langer meer trek. Mijn suicide gedachten zijn weer terug gekomen en ik snijd mezelf weer ontzettend veel.
    Ik wil niet nog eens in het ziekenhuis belanden..
    En kom niet met de vraag aan waarom ze mij niet in een inrichting stoppen.. Blijkbaar was mijn maag leeg moeten pompen en twee dagen in coma liggen daar niet genoeg voor.
    Het enige wat ik weet, is dat er snel iets moet gebeuren. Voordat het te laat is.

  20. Ik ben erg op zoek naar wat ik wil. Ik woon op dit moment wel zelfstandig, maar dit gaat eigenlijk niet. Vanwege mijn es en daarnaast psychische problemen. Ik heb al veel behandeltrajecten (ambulant en de laatste jaren veel klinisch) gehad. Er is regelmatig gesproken over begeleid wonen. Ik wilde daar nooit aan, omdat ik toch zelfstandig woonde. Maar nu ga ik wel steeds meer inzien dat dit ook niet kan.
    Nu ik dit lees, zie ik wel een andere kant van begeleid wonen.

  21. Overal is erg veel (en snel) hulp te vinden voor mensen die een doktersverklaring hebben en medicijnen.
    Maar hoe zit het met de mensen die dit niet hebben? Ik persoonlijk kan niet thuiswonen vanwege mijn familie. Zij hebben allemaal een zogezegde “stempel en gebruiksaanwijzing” en ik al enige in de familie die dat niet heeft, heb ERG veel moeite met zoeken/vinden/krijgen van hulp met het uit huis gaan.

  22. Er zijn zo veel vormen van wonen met begeleiding of beschermd wonen. er is altijd een vorm te vinden die bij jou past. Ik ben een ervaringsdeskundige moeder. Ik woon in een groot pand waar een aantal mensen wonen die beschermd willen wonen maar bij mij woont iedereen wel zelfstandig in zijn eigen appartement. 24 uur hulp aanwezig wil helemaal niet zeggend at je continue iemand over de vloer hebt, maar we dat er iemand is als je echt iemand nodig hebt.Ook in de nacht als dat nodig is.Ik denk dat iedereen het beste goed kan zoeken om de passende plek te vinden. Dat is niet altijd de eerste plek maar blijf vertrouwen in het vinden van de plaats waar jij je verder kunt ontwikkelen. Ik heb gezien dat het veel mensen goed doet om na een langere opname veel nazorg te krijgen en dat stap voor stap terug naar de maatschappij, bv via een beschermde woonvorm, de kans op terugval kleiner maakt.

  23. Hoi hannie.
    Ik ben het helemaal mee eens hannie.ook fijn als de problemen aangepakt worden met beschermt wonen.een liefdevolle moeder.

  24. Hee k heb een vraag je wilt op begleidt wonen omdat het thuis niet echt goed gaat maar als jeugdzorg er bij moet komen gaan die ouders tege werke da ze niebuit mag wat dan? …
    En heb nog vraag als je begleidt woont mag je je vrienden dan wel zien

  25. Hoi allemaal,

    Ik wil begeleid gaan wonen, maar wat houdt dat voor jullie in?!
    ik ben erg benieuwd na jullie ervaringen wat is het leuk aan, en wat is het minst leuker eraan.

    mijn vragen is ook, wordt je erg te veel in de gaten gehouden?

    ik wil namelijk met ze 3e in een huis gaan wonen waarin je de keuken/badkamer deelt,
    je woon/slaapkamer heb je voor jezelf.

    ben benieuwd, in augustus komt er pas en plekje vrij!

  26. ik woon inmiddels ruim en halfjaartje beschermd begeleid wonen.
    mijn ervaring is dat je alles moet overleggen en dat ze het met je beste voor hebben.
    toch is soms ook wel vervelend wat het beperkt je leven wel met veel regels zoals hoe laat je thuis komt in weekend maakt het niet uit door de weeks moet je officieel mits je uitzonderingen heb bijv. en bruiloft om 22;00 thuis zijn.

    ook vindt ik het persoonlijk soms lastig dat je gevoelmatig alles doet om de begleiders tevreden te houden denk daarbij elke week tuinieren je kamer netjes houden rekening houden met je bewoners dat je gevoelmatig nooit klaar ben met al je taken.

    al bij al vindt ik dat ze hier niet goed helpen of begeleiden, je kan altijd praatje maken maar meestal gaat over koetjes en kalfjes terwijl toen ik nog ambulant begeleiding had echt goede gesprekken heb gehad.

    mijn zelfbepaling maar ook gewoon me eigen leven te leiden is daardoor wel beperkt. ik denk zelf als ik hier weg ben over en tijdje dat het me goed zou zijn om op eigen benen te staan om gevoel te hebben dat je dit zelf zeker aan kunt en daar benik verzekerd in nu alleen sparen voor en eigen huisje!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *