Veel jongeren kunnen niet wachten tot het moment dat zij eindelijk de (financiële) middelen en leeftijd hebben om uit huis te gaan en zelfstandig te gaan wonen. Je eigen plekje, je eigen spullen, en geen ouders aan wie je verantwoording af hoeft te leggen.
Er kunnen echter redenen zijn waardoor je niet in staat bent om volledig zelfstandig te wonen. Of je moet juist uit huis omdat je niet meer bij je ouders/verzorgers kunt wonen, maar je bent nog wat te jong om voor jezelf te zorgen. Verschillende woonvormen kunnen hiervoor een oplossing bieden. Zo leer je geleidelijk om zelfstandig te worden en word je erop voorbereid om zelfstandig te gaan wonen.
Begeleid wonen
Begeleid wonen houdt in grote lijnen in dat je in een zelfstandige woonruimte woont maar wel ambulante begeleiding krijgt van een woon- en welzijnsorganisatie in je gemeente. Je krijgt hierbij een begeleider toegewezen waarmee je afspraken maakt over welke begeleiding je nodig hebt en hoe vaak. In principe kun je overal ondersteuning voor krijgen: financiën, dagbesteding, wonen, gezondheid et cetera. Dit betekent dat je ondersteuning krijgt op de punten waar jij dit nodig hebt. Er zijn niet de hele dag begeleiders om je heen, dit gebeurt alleen op afspraak.
Rechts zie je een foto van het (Christelijk) begeleid wonen bij De Wissel in Amersfoort. ###
Beschermd wonen
Beschermd wonen betekent dat je in een huis woont dat toebehoort aan de woon- en welzijnsorganisatie in je gemeente. In een dergelijk huis is 24 uur per dag en 7 dagen per week begeleiding. Veelal woon je op een groepswoning waarbij je je eigen slaap- en zitkamer hebt, en gemeenschappelijke ruimten deelt met medebewoners. Deze manier van wonen betekent dat je huisregels hebt die je na moet leven en dat je rekening moet houden met anderen op de groep. De grootte van een groep kan variëren, gemiddeld zijn er ongeveer 7 bewoners per groep.
Voor wie?
Begeleid en beschermd wonen is vooral bedoeld voor mensen met psychische problemen die als gevolg van deze problemen begeleiding nodig hebben in het dagelijks leven. Wil je in aanmerking komen voor een van deze woonvormen, dan heb je een indicatie van het Centrum indicatiestelling zorg (CIZ) nodig (als je jonger bent dan 18 gaat dit via Bureau Jeugdzorg).
Je kunt je aanmelden bij het CIZ met een verwijzing van bijvoorbeeld de huisarts of een andere behandelaar. Het CIZ zal informatie verzamelen over jouw persoonlijke situatie, je vragen een aantal formulieren in te vullen en een keer op bezoek komen. Op deze manier krijgt het CIZ een goed beeld van de aanvrager, of deze hulp nodig heeft, zo ja wat en hoe vaak? Na zes weken neemt het CIZ een besluit en ontvang je wel of niet een indicatie voor AWBZ-zorg (Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten).
N.b. Het kan ook zijn dat wanneer je je aanmeldt bij een beschermd of begeleid wonen traject zij de hele aanmelding via het CIZ voor jou regelen.
Kosten
Een AWBZ indicatie is van belang, omdat een groot deel van de kosten hiermee vergoed worden. Bij begeleid wonen woon je in principe zelfstandig en betaal je dus gewoon de huur van je woning en heb je je maandelijkse woonlasten. Daarnaast zijn er natuurlijk kosten voor de begeleiding. Deze kunnen geheel of gedeeltelijk gefinancierd worden vanuit de AWBZ maar soms geldt er ook nog een eigen bijdrage. Een eis is dus wel dat je een soort van inkomen hebt van minimaal 500 euro per maand. Er moet immers borg, huur, eten, verzekeringen enzovoort betaald worden. Dit inkomen kan afkomstig zijn uit werk, studiefinanciering, uitkeringsinstantie of bijdrage van ouders.
Een andere vereiste bij begeleid wonen is soms dat je een dagbesteding moet hebben: werk, vrijwilligerswerk, dagbehandeling.
Centraal Wonen
Bij beschermd wonen woon je dus met elkaar op een woongroep. Een andere vorm van wonen in een groep is Centraal Wonen. Dit houdt in dat je er bewust voor kiest om met anderen een woning of een groep woningen te delen, zonder dat je familie bent of iets dergelijks. Je beschikt over een eigen woning/ zelfstandige ruimte die gelegen is in een blok met andere woningen die bij dit project horen. Je deelt dan bijvoorbeeld een tuin en gezamenlijke ruimte.
Inmiddels zijn er al 60 woonprojecten in Nederland. Bij deze manier van wonen krijg je geen begeleiding of hulp, de doelstelling is vooral het leven met elkaar, ontplooiing v-an het individu, verhogen van de solidariteit naar de medemens en verbetering van het milieu.
Wil je meer informatie over Centraal wonen, dan kan je kijk op de site van de Landelijke vereniging centraal wonen.
Rechts een foto van centraal wonen De Wandelmeent in Hilversum
Kamertraining
Als je door omstandigheden niet meer thuis kunt wonen, maar nog wat jong bent om helemaal voor jezelf te zorgen, is kamertraining ook nog een optie. Hier woon je met meerdere jongeren (vaak in de leeftijd van 16 tot 18 jaar) in een kamertrainingcentrum dat begeleidt wordt door een aantal mentoren.
Zij ondersteunen de jongeren enerzijds bij het oplossen van problemen en anderzijds bij praktische zaken die bij het zelfstandig worden horen. De begeleiding kan deeltijd zijn, wat inhoud dat de mentoren er slechts op bepaalde tijdstippen zijn, en er is 24-uurbegeleiding, waarbij er altijd iemand aanwezig is.
Links een foto van kamertraining De Rading in de provincie Utrecht.
Door: Sandra
Had jij al eens gehoord van bovenstaande woonvormen?
Zou het iets voor jou zijn?
Geef een reactie