Behandeling psychose niet goed

Mensen met een psychose krijgen vaak te lang rust voorgeschreven. Hoe sneller ze weer aan het werk of naar school gaan, des te beter. De werkwijze van hulpverleners is jarenlang verkeerd geweest, ze zijn te betuttelend geweest met als gevolg dat tienduizenden mensen die een psychose hebben gehad een maatschappelijke en sociale achterstand opliepen. Dat blijkt uit een onderzoek van het Trimbos Instituut.

Vreemde stemmen in je hoofd, waanvoorstellingen en verwardheid zorgen ervoor dat ze niet meer in staat zijn om normaal te functioneren. Het gevolg is dat velen van hen in een instelling komen om rustig te herstellen. En dat “rustig” is verkeerd, zo blijkt uit het onderzoek.

Een uitzending van Een Vandaag:

var gaJsHost = ((“https:” == document.location.protocol) ? “https://ssl.” : “http://www.”);document.write(unescape(“%3Cscript src=’”+gaJsHost+”google-analytics.com/ga.js’ type=’text/javascript’%3E%3C/script%3E”));try{var pageTracker = _gat._getTracker(“UA-11792878-1”);pageTracker._trackPageview();}catch(err){}

Bron: eenvandaag.nl

Scarlet

Geschreven door Scarlet

Reacties

7 reacties op “Behandeling psychose niet goed”

  1. Goed om te weten als toekomstig hulpverlener.

  2. komt wel bekend voor bij mij, heb een vriendin en ze zat jarenlang van de ene naar andere instelling, en kan dus nu niet meer studeren door een enorme achterstand,
    Hopelijk kunnen ze hiervoor een betere methode vinden en dus deze mensen op een betere manier helpen.

  3. Ik heb ook drie jaar rust gehad. En het gaat nu goed, ondanks de achterstand kan ik gewoon naar school. ik denk als k toen was gedwongen naar gaan, dat ik er niet zo goed bij zou hebben gezeten. En alleen maar verder was gezakt. Het lijkt mij een gevaarlijke conclusie.

  4. Ik vind dat je het per individu moet bekijken en het niet bij iedereen op moet toepassen. Ik denk, toen ik 17 jaar was, het wel handiger was om sneller aan de slag te gaan naar mijn psychose ipv wat de instelling wilde. Maar toen ik 19 jaar was, was het juist goed om het heel rustig aan te doen en het heel langzaam op te bouwen.
    Dus zorg op maat is het beste en of dat nou snel of langzaam aan de slag is, maakt dat niet zoveel uit, zolang het voor die persoon op dat moment het beste is.

  5. Mooi om te zien. Is op mijn vorige werkplek. Ik denk dat het zeker belangrijk is om het per individu te kijken, zoals N.I.91 ook zegt, maar het is zeker een goed aandachtspunt. Goed dat het ook echt onder de aandacht wordt gebracht!
    Dat boek van Maaike is wel een aanrader als je meer wilt weten over psychoses trouwens (wel direct en confronterend geschreven).

  6. Wel teovallig dat dit onderzoek precies in de lijn is met wat de regering op het moment wil: dat iedereen z.s.m. reïntegreert in de maatschappij met zo min mogelijk zorg. Ik ben het er op zich wel mee eens dat langdurige opnames nadelen hebben, nl. hospitaliseren en een sociale achterstand oplosen, zoals dus ook gezegd wordt. Tegelijk vind ik het wel belangrijk, wat aan het eind van de uitzending ook benadrukt werd, dat de behandeling wel door moet gaan. Ik denk ook dat sommige mensen na een psychose wel intensieve ambulante behandeling nodig hebben, zoals bv. vanuit een (F)ACT-team. Ik had zelf graag hulp gehad bij mijn studie toen ik in 2007 ging studeren. Dat ik daar geen begeleiding bij kreeg, was een mede-oorzaak van mijn psychische crisis. Dus alleen maar de maatschappij in schoppen, lijkt me niet nuttig.

  7. Ik heb vorig jaar Oktober tm Januari een zware psychose gehad dit duurde 6 weken,dit is nog steeds erg zwaar voor mij,nu zeggen de hulpverleners het is nu 1 jaar geleden.
    Voor mij blijft dit nog steeds traumatiserend.
    Tijdens mijn psychoses heb ik gewoon gewerkt,ik ben er 2 weken uit geweest,
    en daarna weer begonnen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *