Een tijdje geleden heb ik hier een blog over mijn bachelorstudie Beleid & Management Gezondheidszorg (BMG) geschreven. Hier kwamen veel positieve reacties op, wat ik natuurlijk erg leuk vond om te lezen, en daarnaast kwamen er een aantal vragen over het beroep dat je hiermee later kunt gaan uitvoeren en welke mogelijkheden er verder allemaal na deze bachelor zijn. Op deze vragen zou ik graag met het schrijven van deze blog antwoord aan jullie willen geven.
Op dit moment zit ikzelf in mijn masterjaar en volg de master Health Care Management. Ik vind deze master een mooie aansluiting op mijn bachelor wat betreft de theoretische kennis, maar het tempo ligt echt veel hoger. Ook volg ik momenteel een praktijkstage in een ziekenhuis, waarbij ik de functie projectmedewerker heb gekregen. Deze stage is een keuzevak binnen deze master en vind ik tot nu toe echt fantastisch. Hierover zal ik straks nog meer vertellen.
Keuzes masters
Na de opleiding BMG heb je heel veel keuzes voor een master te gaan volgen. Je kan niet alleen kiezen voor een master behorend tot deze studie, maar ook voor andere masters van andere faculteiten of universiteiten. Zo heb je bijvoorbeeld de keuze om de master pedagogiek of bestuurskunde te gaan volgen. Veelal heb je voor een niet-aansluitende master wel een pre-master nodig, maar deze duurt slechts één jaar. Dan heb je als het ware de hele bachelor van die studie in één jaar gehaald met de belangrijkste (hoofd)vakken.
Maar natuurlijk kan je ook kiezen voor een aansluitende master, zoals ikzelf dus heb gedaan. Na de bachelor BMG is het mogelijk om de master Health Care Management (HCM), Health Economics, Policy & Law (HEPL), European Master in Health Economics and Management (EU-HEM), de Research master Health Sciences specialisation Health Economics (HSHE) of de master Recht van de Gezondheidszorg (RG) te gaan volgen.
Health Care Management (HCM)
HCM is de master die ikzelf volg en is met name gericht op het management, gedrag en financiële aspecten binnen de gezondheidszorg. De voltijdvariant hierbij is Engelstalig, maar je kan er ook voor kiezen om de Nederlandse deeltijdvariant te volgen. Zelf heb ik gekozen voor de voltijdvariant, omdat ik dan in één jaar mijn master zou kunnen halen en bij de deeltijd duurt het twee jaar. Ik moet echter toegeven dat de Engelse variant wel heel pittig is, omdat je toch even moet omschakelen en alles in een razend tempo voorbij vliegt. Dit is dan
voor mij wel een nadeel van deze master, maar momenteel loop ik ook stage in een ziekenhuis als projectmedewerker en dit is echt heel gaaf. Als opdracht moet ik een nieuw behandelaanbod ontwerpen en misschien met mijn stagebeleidster en een aantal andere collega’s ook gaan implementeren. Ik vind het super leuk om de sfeer binnen dit ziekenhuis te ervaren, kennis te maken met de praktijk en een breder netwerk te ontwikkelen.
Daarnaast moet je natuurlijk je thesis schrijven en heb je nog een aantal vakken die je moet volgen, namelijk Advanced Research Methods, Patient Centered Care Delivery, Health Service Operations Management, Organisational Behavior, Financial Management, Governance and Strategy en Quality and Safety. Sommige vakken vind ik echt niet leuk of interessant, maar ik denk dat iedereen dit wel eens heeft. Wanneer je nu een vak niet in één keer haalt, is dit ook geen ramp want je hebt altijd voor elk tentamen een herkansingsmogelijkheid.
Health Economics, Policy & Law (HEPL)
De HEPL is weer een totaal ander soort master en is meer gericht op economie, beleid en recht binnen het gehele gezondheidszorgsysteem. Een aantal vriendinnen van mij hebben voor deze master gekozen en zijn er zeker positief over. Zij vinden dat er een goede overstap wordt gemaakt van de bachelor naar de master en dat de vakken vaak elkaar overlappen met de vakken vanuit de bachelor. Daarnaast mogen zij drie keuzevakken kiezen, wat ikzelf altijd als een positief punt ervaar. Wanneer jezelf je vakken mag uitkiezen, doe je deze vakken meestal met plezier omdat je er ten slotte zelf voor hebt gekozen. Een paar vakken die bij deze master horen zijn Economics and Financing of Health Care Systems en Health Care Governance.Ik denk zelf dat deze master ook erg interessant is en dat je met name geïnteresseerd moet zijn in beleidsvraagstukken en economische systemen binnen de gezondheidszorg zowel op nationaal als internationaal niveau.
European Master in Health Economics and Management (EU-HEM)
De EU-HEM is een internationale master en wordt aangeboden op vier verschillende universiteiten op vier verschillende plaatsen in vier verschillende landen, namelijk Rotterdam, Innsbruck, Bologna en Oslo. Op deze manier worden studenten uitgedaagd om wereldwijde (economische) gezondheidsproblemen op te lossen. Om deze master te volgen, moet je op uitstekend niveau Engels kunnen spreken en moet je ambities hebben om naar het buitenland te gaan.
Research master Health Sciences specialisation Health Economics (HSHE)
Deze master is een specialisatie van de HEPL en is voor het grootste gedeelte gericht op economische vakken en vraagstukken zowel op nationaal als internationaal niveau. Om eerlijk te zijn, heb ik mezelf niet heel goed in deze mastervariant verdiept omdat ik dit echt veel te lastig vind. Daarentegen hebben wel heel veel medestudenten voor deze master gekozen en hebben een grote passie voor cijfermatig werk. Wanneer hierbij jouw interesses liggen en je van moeilijke analyses houdt, is dit natuurlijk wel een perfecte master.
Recht van de Gezondheidszorg (RG)
Tot slot kan je kiezen voor de master RG. Dit is een master die zich specialiseert in alle rechtsgebieden binnen de gezondheidszorg. Met deze master kan je niet direct advocaat of rechter worden, maar wel bijvoorbeeld juridisch adviseur in een ziekenhuis of bij een zorgverzekeraar. Vraagstukken over onder andere medische fouten, toestaan van abortus en euthanasie worden in deze master behandeld. Zelf heb ik erg getwijfeld of ik voor deze master zou kiezen en het lijkt mij dan ook een erg interessante master en een master waarbij je later veel zaken mag uitpuzzelen en oplossen voor patiënten en (zorg)professionals.
Wat voor beroepen?
Wanneer je een master hebt gevolgd binnen deze sectoren is er een ruime keuze aan beroepen. Het is namelijk niet zo dat je specifiek voor een beroep bent afgestudeerd, zoals bijvoorbeeld bij geneeskunde of psychologie. Alumni (oud-studenten) hebben bijvoorbeeld een baan gekregen als adviseur bij het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, werken bij de NZa of andere overheidsinstellingen, werken op de universiteit of richten zich juist tot de ‘ziekenhuiswereld’ en worden projectmedewerker of manager van verschillende afdelingen binnen een ziekenhuis.
Waarom welke keuze?
Waarom je voor een bepaalde master kiest, ligt naar mijn idee helemaal aan je eigen interesses. Zo houd ik totaal niet van cijfertjeswerk en wil ik ook absoluut later niet bij een zorgverzekeraar gaan werken. Sommigen vinden dit werk echter geweldig en voor hun is dan weer een hele andere master geschikt dan voor mij. Daarnaast is het natuurlijk belangrijk dat je kijkt naar je capaciteiten. Ik weet van mezelf dat ik geen wiskundeknobbel heb en dat al die rekenkundige computerprogramma’s en formules mij niet liggen. Ik ben meer van de beschrijvende vakken en af en toe een economisch vak tussendoor is te overzien. Gelukkig is er genoeg keuze voor iedereen.
Ik hoop dat ik je voldoende informatie heb gegeven over het vervolg na de bachelor BMG en wie weet worden we ooit collega’s!
Geef een reactie