Wanneer ben je nu eigenlijk te dun? Natuurlijk is dit tot op zekere hoogte een mening. Heb je een gezond gewicht, dan ben je eigenlijk niet te dun. In ieder geval, dat zou je denken. Toch is er meer waar je rekening mee moet houden. Wanneer ben je te dun en wat kun je hier aan doen? Hier onder zal ik je het een en ander uitleggen.
♦ Meetbaar te laag gewicht
Als eerste is het medisch gezien niet gezond om ondergewicht te hebben. Je kunt via onze Proud2BMI meter ontdekken of jij een te laag gewicht hebt of niet. Een te laag gewicht heb je wanneer je gewicht niet boven de grens ligt om gezond te kunnen functioneren. Onder die vastgestelde grens loop je meer gezondheidsrisico’s. De gevolgen van ondergewicht kunnen dan ook ernstig zijn, zeker op lange termijn.
Zo heeft iemand met ondergewicht meer kans op problemen met het hart, vruchtbaarheid, kan er botontkalking optreden of is er sprake van haaruitval, een droge huid, duizeligheid en vitamine en andere tekorten. Vooral bij ondergewicht dat gepaard gaat met een gebrekkig eetpatroon of extreem compenseren, is de kans op dit soort risico’s groot.
♦ Gezond gewicht, toch te laag
Toch kun je ook te weinig wegen als je een gezond gewicht hebt volgens de cijfers. Ieder mens heeft namelijk een anders gewicht dat bij hem of haar past. Dit persoonlijke gewicht wordt ook wel een setpoint gewicht genoemd. Dit is een gewicht dat je bereikt wanneer je een stabiel en volwaardig eet-en bewegings patroon hebt. Je lichaam heeft dat gewicht nodig om gezond te kunnen zijn.
Heb je geen stabiel eetpatroon dan kun je eigenlijk niet precies weten of het gewicht dat je nu hebt, ook bij jou past. Misschien weet je het nog wel van vroeger, omdat je toen wel een stabiel eetpatroon had. Houd er echter wel rekening mee dat je toen misschien jonger was. Als je naar behoefte leert eten en je eetstoornis geen invloed meer heeft op jouw eetpatroon, kun je ontdekken welk gewicht bij jouw lichaam past om het zo goed mogelijk te laten functioneren.
♦ Laag gewicht door een eetstoornis
Als je streng lijnt, compenseert, eetbuien hebt en dit compenseert, overmatig sport of maaltijden overslaat, kan het zijn dat jouw gewicht daardoor te laag is. Je bent afgevallen op een ongezonde manier en dat heeft ervoor gezorgd dat je lichaam een flink klap heeft gehad. Door een eetstoornis is je gewicht vaak niet stabiel en/of te laag. Dit is een ongezonde manier om jouw gewicht laag te houden. Je kunt niet zeggen dat dit kunstmatig lage gewicht bij jou past en het brengt flinke risico’s met zich mee, zoals ik eerder al beschreef.
♦ Laag gewicht, maar toch een volwaardig eetpatroon
Sommige mensen moeten meer eten dan andere mensen, om een gezond gewicht te bereiken. De een verbruikt nu eenmaal meer dan de ander. Dit heeft te maken met heel veel verschillende en persoonlijke factoren. Heb jij een te laag gewicht volgens de gezondheidsnormen (zie Proud2BMI meter), maar eet je wel genoeg, dan is het verstandig dit eens met jouw huisarts te overleggen. Mogelijk is er iets anders aan de hand of kies je voor magere producten, eenzijdig voedsel of verbruik je meer dan je eet. Dit kun je eventueel samen met een diëtist veranderen of uitbreiden zodat je lichaam een gezonder gewicht bereikt of in ieder geval voldoende voeding binnenkrijgt. Moet jij veel eten om aan te komen of op gewicht te blijven dan kan dat soms best lastig zijn. Lees dan dit eens.
Toch zijn er enkele mensen die nu eenmaal ‘fijntjes’ gebouwd zijn. Zij eten misschien zelfs meer dan gemiddeld, maar komen niet aan. Wij schreven daar al eens over in ‘Zij kan dun zijn en ik niet‘ en ‘Dun, maar wel een echte vrouw‘. Deze mensen moeten eerder opletten dat ze niet afvallen dan dat zij te zwaar worden.
♦ Aankomen in gewicht
Als jij wilt aankomen in gewicht, kun je deze aankomlijst gebruiken. Probeer ook te kijken naar vollere producten en kies niet voor light of halfvol. Dit kan je helpen een hoger gewicht te bereiken in combinatie met meer voeding. Kijk ook eens naar jouw bewegingspatroon. Het is heel gezond om wat extra te eten na een lange dag winkelen, een stukje hardlopen of andere sport. Lees daarover meer hier.
Heb je ondergewicht en eet je ook echt te weinig, dan kun je dit weer opbouwen met een drie stappenlijst. Je kunt zo zorgen dat jouw eetpatroon weer compleet wordt. Daarna kun je de gewone eetlijst weer gaan volgen. Natuurlijk is het ook goed om daarna deze lijst weer wat losser te laten, maar wel voldoende te eten door naar behoefte te leren eten.
♦ Bang om aan te komen
Als je al lange tijd een lager gewicht hebt, maar om gezondheidsredenen moet aankomen of als je een eetstoornis hebt, kan het moeilijk zijn om aan dat gewicht te wennen. Misschien voel je je wel eens dik of ben je bang om te blijven aankomen. Lees dan dit eens. Mocht het je niet lukken om een gezond gewicht te bereiken en aan te komen, vraag dan hulp via jouw huisarts voor een diëtist, psycholoog of centrum voor eetstoornissen. Er is veel gespecialiseerde hulp die jou kan helpen weer gezond te worden. Voel je ook vrij om op ons forum of in de chat over jouw problemen te komen praten of je vragen te stellen.
Geef een reactie