Ben jij onregelmatig ongesteld

Menstruatie is een natuurlijk proces waar alle vrouwen in principe vroeg of laat mee te maken krijgen en hier nog best wat jaren ‘last’ van zullen houden. Meiden worden tegenwoordig ook steeds jonger ongesteld, namelijk tussen de 11 en 15 jaar. Hoewel het een natuurlijk proces is, is het niet voor iedereen zo vanzelfsprekend. Er kunnen meerdere factoren spelen waardoor zo’n natuurlijk proces toch verstoord wordt en je bijvoorbeeld heel laat of heel onregelmatig ongesteld wordt.

De meeste vrouwen hebben een normale menstruatiecyclus waarin de hormonen hun natuurlijke gang gaan en je regelmatig ongesteld wordt. Veel vrouwen weten dan ook precies wanneer het ongeveer zo zal zijn. Zoals Nouska in deze blog ook al schreef zijn er enkele fases waar je doorheen gaat in zo’n cyclus. In de meeste gevallen begint een cyclys met het ongesteld worden, waarbij het eitje dus niet is bevrucht en de baarmoeder wordt schoongemaakt voor een nieuwe maand. Wanneer een vrouw zwanger wil worden, is het te hopen dat de menstruatie een keer door een positieve oorzaak stopt. Er zijn echter ook andere factoren die mee kunnen spelen bij een uitblijvende menstruatie.

bron

Een normale cyclus duurt in de meeste gevallen tussen de 25 en 35 dagen waarbij je dus ook enkele dagen ongesteld zal zijn. Bij een onregelmatige cyclus kan dit enkele dagen tot weken of zelfs maanden afwijken. In principe spreek je van een onregelmatige menstruatie als je minder dan 11 tot 13 menstruaties hebt per jaar. Soms is de oorzaak hormonaal en is er weinig aan te doen. In andere gevallen kunnen er enkele factoren meespelen waar je soms wel wat aan kunt doen.

♦ Stress
Sommige vrouwen zijn erg gevoelig voor stress. Soms gebeurt dit bewust maar soms ook onbewust. Dit kan gevolgen hebben op onder andere het slapen en eten, maar ook op de menstruatiecyclus. Doordat je lichaam zo gestresst is, is het niet meer bezig met de aanmaak voor hormonen die van belang zijn bij een natuurlijk cyclus. Jouw lichaam is dus zo druk met het omgaan van de stress dat het dit gedeelte ‘overslaat’. Je eisprong wordt hierdoor uitgesteld (rond dag 14) en je wordt daardoor dan ook later ongesteld. Je zou zeggen dat dit makkelijk op te lossen is. Het zou wel betekenen dat je je hier bewust van moet zijn, maar ook dat je moet leren ontspannen en loslaten. Dat is dan makkelijker gezegd dan gedaan. Het is wel slim om de stressfactoren in jouw leven op te sporen en te kijken hoe je hier anders mee om kunt gaan om de stress te verslagen.

♦ Medicatie
De cyclus is een hormonaal proces, waarbij vooral de hormonen oestrogeen en progesteron een grote rol spelen. Bij sommige soorten medicatie kan de aanmaak van deze hormonen verstoord raken en een uitblijvende menstruatie als gevolg hebben. Dit gebeurt niet bij iedereen die een bepaald medicijn gebruikt. Het kan in sommige gevallen simpelweg een mogelijke bijwerking zijn. Een bekende pilsoort waarbij het een gevolg is, is natuurlijk de anticonceptiepil. Er zijn ook nog enkele andere anticonceptiemiddelen die de hormonale evenwicht zullen beïnvloeden. Hierbij kan je denken aan een prikpil. 

bron

♦ Lichamelijke aandoening
Een bekende lichamelijke aandoening wat een uitblijvende menstruatie kan veroorzaken is polycysteus-ovariumsyndroom, afgekort PCOS. Hierbij groeien er cysten op de eierstokken waardoor de menstruatie onregelmatig wordt of zelfs uitblijft. In de meeste gevallen is het goed te behandelen, alleen kan de kans op een zwangerschap kleiner zijn dan bij andere vrouwen. Daarnaast kunnen ook andere lichamelijke aandoeningen invloed hebben op het hormonale evenwicht wat zorgt voor een onregelmatige of uitblijvende menstruatie. Hiervoor kun je terecht bij de huisarts die jou indien nodig kan doorverwijzen voor onderzoek.

♦ Over- of ondergewicht
In beide gevallen kan het de menstruatiecyclus verstoren. Overgewicht kan de groei van follikels (eicellen), wat weer zorgt voor de aanmaak van oestrogeen, verstoren. In dit geval raakt het proces verstoord en zal de cylus nooit rondgaan. Bij ondergewicht gebeurt er iets vergelijkbaars als wanneer je enorme stress ervaart. Het lichamelijk proces wordt verstoord waardoor het zich niet meer zal bezighouden met voortplanten en dus de menstruatiecyclus. In beide gevallen kan het vaak opgelost worden door een gezond gewicht te krijgen. Bij extreme gevallen zoals bij een eetstoornis kan dit leiden tot het langer of zelfs permanent uitblijven van de menstruatie. Dat je niet ongesteld wordt, betekent niet per definitie ook dat je niet vruchtbaar bent. Gebruik dus wel voorbehoedsmiddelen als je dit wilt voorkomen, omdat je lichaam niet op een gezond gewicht is of andere redenen. 

♦ Teveel sporten
Je zou denken dat je met sporten juist heel gezond zou zijn en dat is in principe ook zo. Jammer genoeg is er weinig wat in overmate nog steeds gezond blijft. Bij teveel sporten stapt jouw lichaam ook in een soort overlevingsmodus, zoals bij teveel stress of ondergewicht. Hierdoor veranderen processen en vervallen de ‘minder belangrijke’ processen zoals een menstruatie. Ook in dit geval moet het hersteld worden als je een balans vindt in het sporten en je lichaam meer ruimte krijgt voor een hormonaal evenwicht. Bij te veel sporten kan een te laag vetpercentage ook een rol spelen in waarom je niet of juist onregelmatig ongesteld bent.

Soms speelt er geen van bovenstaande factoren mee en heb je nou eenmaal een onregelmatige cyclus. Daarnaast kan het ook voorkomen dat de ene keer de menstruatie heftiger is dan een andere keer. Dat is heel normaal. Wanneer je aan de pil bent, lijkt het sowieso minder. Dit komt doordat er in principe geen eisprong heeft plaatsgevonden waardoor je dus ook niet veel ‘restafval’ hoeft af te scheiden. Aan deze hoeveelheid raak je ook gewend als je voor een langere periode aan de pil bent. Hierdoor kan het even schrikken zijn als je op gegeven moment met de pil stopt en je normale cyclus weer op gang komt en dus meer bloed verliest.

Daarnaast heeft iedereen een andere mening over wat veel of weinig is. Het belangrijkste is om bij jezelf in de gaten te houden als er plotse grote veranderingen zijn die langer aanhouden. Elke cyclus is namelijk afhankelijk van de aanmaak van hormonen en hoe jouw lichaam er dan op dat moment op reageert. Dat kan per maand best eens verschillen. Denk hierbij eens aan een net wat drukkere week op school of op het werk of wanneer je een keer ziek bent geweest. Dat kan allemaal invloed hebben op je eisprong en dus menstruatie.

bron

Mocht je plots last hebben van heftigere of veel minder bloedverlies en houdt dit langer aan, kan je altijd contact opnemen met de huisarts. Dit hoeft niet meteen iets te betekenen en het kan puur hormonaal zijn. Echter is gebleken dat stress ook geen positief effect heeft op de cyclus, waardoor het soms maar beter is om duidelijkheid te hebben dan langer in onzekerheid te wachten. Een huisarts is er tenslotte ook voor om jou gerust te stellen en te informeren over je lichaam. Leer jouw lichaam kennen, maar leer er ook op te vertrouwen. Een menstruatiecylcus is een natuurlijk proces en daardoor dus niet altijd eenduidig. Hierdoor kan het soms wat afwijken, zonder specifieke oorzaken. Het belangrijkste wat jij dan kan doen is goed zorgen voor je eigen lichaam zodat dit proces zo goed mogelijk zijn natuurlijke gang kan gaan.

Heb jij wel eens last van een onregelmatige menstruatie?

Phoicai

Geschreven door Phoicai

Reacties

17 reacties op “Ben jij onregelmatig ongesteld”

  1. Ik word al heel lang niet meer ongesteld i.v.m ondergewicht. Ik weet dat het niet goed is, maar stiekem vind ik het ergens wel een bijkomend voordeel. Ik vond het zo’n gedoe altijd en ik mis het helemaal niet. Slecht, ik weet het…

  2. Laura, ik herken dat! Sinds mei ben ik echter hersteld qua gewicht. Ik ben serieus bang om weer ongesteld te worden en stiekem hoop ik dat ik dat nooit meer word…

  3. Jep! Na zo’n 2 jaar ondergewicht gehad te hebben (en nu weer een gezond gewicht :)) ben ik een paar maanden geleden voor het eerst in m’n leven (ben 16) ongesteld geworden. Ben het sindsdien nog niet meer geweest. En als het goed is is dit aan het begin van je menstruatie heel normaal. Ik hoop echt dat het allemaal goed gaat komen, maar ik probeer me dus geen zorgen erom te maken.

  4. Als ik heel eerlijk ben, is het tegenopzien om weer ongesteld te worden voor mij zelf iets dat het moeilijker maakt om genoeg te eten om aan te komen van ondergewicht.

  5. @laura, @M, @C
    Ik snap jullie helemaal! Ikzelf was eerst ook echt als de dood om weer ongesteld te worden na een paar jaar. Het hield me ook echt tegen met eten, maar nu ben ik het weer. De tweede eerste keer was dus ook echt een hel (aka 24/7 huilend op bed liggen en een terugval) maar ik ben er bovenop gekomen! En nu vind ik het stiekem toch niet zo heel erg meer, het is wel onhandig maar het hoort er nou eenmaal bij.

  6. Ik heb eigenlijk een vraag voor Nouska of anderen die hersteld zijn van een (langdurige) eetstoornis.
    Ik ben intussen al ruim een jaar hersteld, gestopt met de pil maar nog steeds geen menstruatie na 7 maanden. Nouska ik las ergens dat jij meteen ongesteld werd na het stoppen met de pil, hoe lang was je toen al hersteld van je eetstoornis?
    Hoe komt het dat het bij mij maar niet op gang komt terwijl ik wel op ruim gezond gewicht zit.
    Ik heb overigens nooit gebraakt of laxeermiddel oid gebruikt.

    Bedankt!

  7. Ik ben sinds een paar maanden weer ongesteld. Vond het heel fijn om niet ongesteld te zijn maar de reden iets minder. Nu ik wat afgevallen ben komt het weer op gang. Heb er echt een hekel aan, maar liever wat lichter en ongesteld dan dik en niet ongesteld. Misschien toch maar aan de prikpil en hopen dat het dan wat minder dagen worden.

  8. Als ik heel eerlijk ben mis ik het ook niet…
    Het is niet gezond, ik weet het, maar ik had altijd zo’n buikpijn dat ik ergens heel blij ben dat het nu gestopt is.

  9. Willen jullie dan nooit kindjes? Jansje, Laura, C, M. ….?

  10. Ik zou liever niet meer ongesteld worden. Ik heb er alleen maar last van. Het brengt me ook heel erg in verwarring. Het klinkt ziek maar het bevestigd mij juist in mijn gevoel dat ik nog steeds te dik ben. Ik ben een tijdje niet meer ongesteld geworden, en toen zat ik op een hoger gewicht dan nu. Ik snap er niks van. Wat ik kan opmerken is dat ik sinds ik sojamelk ben gaan drinken gewoon of onregelmatig menstrueer, zelfs met ‘extreem ondergewicht’ blijft dit gebeuren. Ik zie en voel alleen maar “dik” en het menstrueren bevestigd mij daarin. Ik schaam mij er heel erg voor. Artsen gaan ervan uit dat ik niet meer ongesteld word, en het voelt verwarrend dat dit nog steeds gebeurd. Voor mijn zelfbeeld is dit heel contrasterend. Ik denk dat de sojamelk een grote rol speelt (oestrogeen). Daarnaast heb ik meestal twee keer per maand ineens een niet meer tegen te houden vreetbui, waarbij ik blijkbaar onmiddellijk een eisprong krijg. Het menstrueren komt vervolgens pas op gang bij de volgende vreetbui.

    Ik zou menstrueren mooi moeten vinden, als teken van gezondheid en vrouwelijkheid zeggen vrouwen wel eens. Maar ik vind het alleen maar naar. Ik vloei nauwelijks, maar heb wel vreselijk veel last van pms. Ik ben echt suïcidaal in die tijd en kan totaal niet van mezelf op aan. Ik voel me nog viezer dan normaal, en het menstrueren bepaald me bij het feit dat ik waarschijnlijk geen moeder meer zal worden. Ik zit in een rouwproces daarvoor en ongesteld worden confronteert me daar steeds mee en hoe zinloos het is dat ik er wel voor door het stof moet maar het niets zal opleveren. Behalve een foodbaby.

    Voor mij hoeft het dus niet, en zou ik me veel prettiger voelen als het gewoon stopt.

  11. @Anoniempje: nee, ik zie mezelf niet echt als een leuke/geschikte moeder .
    En erg mooi is de wereld op dit moment ook niet en ik verwacht ook niet veel beters voor de toekomst. Daar wil ik niet een kind in dumpen die daar niet om gevraagd heeft.

  12. Na het stoppen met de pil heb ik 1,5 jaar “gedieet” (wat uiteindelijk een eetstoornis werd). Ik had het idee dat ik het wel gezond deed, maar werd niet ongesteld. Ik had direct na het stoppen met de pil een koperspiraal laten plaatsen, dus daarmee zou je je natuurlijke cyclus terug moeten krijgen. Na ongeveer 3 maanden een voedingslijst volgen en dus voldoende eten, kwam mijn ongesteldheid terug. Het heeft dus ook heel erg met voeding te maken, want ik heb al die tijd een gezond gewicht gehad.

  13. Na 2 jaar ondergewicht te hebben gehad en nu alweer zeker 3 kwart jaar goed te eten komt mijn menstruatie maar niet op gang.. ik ben nu al 2,5 jaar niet ongesteld geweest 🙁
    Zit nu al een kwart jaar op een gezond bmi.
    Ben nu zo bang dat er iets mis is, dat ik helemaal niet meer ongesteld word of dat ik onvruchtbaar geworden ben..

    Iemand tips qua voeding of iets anders wat het zou kunnen laten terugkomen?

  14. L. Geen tips, maar wel even wat medeleven en herkenning, want hier dus hetzelfde probleem van niet ongesteld te worden… onvruchtbaar ben je denk ik niet, maar wel verminderde vruchtbaarheid is mogelijk… hopelijk komt de menstruatie na verloop van tijd terug op gang, dit hoop ik bij mij ook nog steeds ..

  15. Als ik heel veel stress heb of heb gehad komt mijn menstruatie veel moeilijk door word dan niet ongesteld of veel te laat en heb dan ook veel meer pijn.

  16. Ik ben nu twee jaar op gezond gewicht. Nu ben ik in drie maanden twee keer ongesteld geweest.. Dus meiden, het kan echt terug komen! Het kost alleen heel veel tijd!!!

  17. Ik ben een paar keer ongesteld geweest maar nu al een paar maanden niet ben best bang dat het niet goed zit?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *