Autorijden, vliegen, surfen, oorlogvoeren, reizen: je kunt het allemaal doen in de virtuele wereld. Computerspellen, die zich in de wereld van 3D afspelen, springen als paddenstoelen uit de grond.
Maar deze technologische ontwikkelingen worden niet alleen ingezet voor vermaak. Virtual Reality Exposure Therapy, is een therapievorm die wordt gebruikt in de behandeling van angsten en fobieën.
Als iemand bijvoorbeeld last heeft van een spinnenfobie, kan hij/zij oefenen in de virtuele wereld met het bekijken, aanraken en vasthouden van spinnen. Of iemand met agorafobie (pleinvrees) kan eerst stappen zetten in de 3D wereld, alvorens de uitdaging aan te gaan in de echte.
Aangezien angst een belangrijke rol speelt bij eetstoornissen, kan deze vorm van therapie misschien ook iets bijdragen in de behandeling van anorexia en boulimia.
In de virtuele wereld wordt alles zo echt mogelijk nagemaakt: geuren, kleuren, bewegingen, vormen. Hierdoor kunnen allerlei situaties worden nagespeeld. Stel koken levert steeds ontzettend veel stress op. In de virtuele wereld zou je kunnen oefenen met in de keuken staan, je groentes snijden, de aardappels koken, alles op een bord leggen. Omdat het een spelsituatie is, kun je de situatie stop zetten en nagaan wat je voelt, wat precies stress oplevert en onderzoeken wat stressverminderend werkt. ###Een ander voorbeeld: wegen. Echt zo eentje die altijd garant staat voor veel stress. Je neemt je voor om dat getal op dat stomme apparaat niet je dag te laten beïnvloeden. Maar puntje bij paaltje heeft die weegschaal zoveel macht over je. In de virtuele wereld zou je de spanning rondom het wegen kunnen verminderen door de momenten voor, tijdens en na het wegen, te oefenen en beïnvloeden.
Andere uitdagingen, zoals uit eten gaan, boodschappen doen, naar het zwembad gaan – noem maar op – kunnen worden geoefend in de spelsituatie. Totdat de hoeveelheid spanning en stress die het oplevert nagenoeg nul is. Ook ‘gewone’ lichaamsbeeld oefeningen kunnen worden gedaan in de virtuele wereld. Bijvoorbeeld kijken in de spiegel en het oefenen van een realistisch lichaamsbeeld.
Zou Virtual Reality therapie wat voor jou zijn?
Bron: http://www.hinnovic.org/
Foto 1: http://www.flickr.com/photos/dpape/
Geef een reactie