Bigorexia

Enkele weken geleden werd een onderzoek gepubliceerd waarin stond dat één derde van de mannen bereid is een jaar van hun leven in te leveren, in ruil voor het perfecte lichaam. Een laag zelfbeeld, obsessief bezig zijn met lichaam en eten, een onrealistisch lichaamsbeeld: het waren problemen die lange tijd alleen met vrouwen werden geassocieerd. Maar mannen zijn absoluut niet ongevoelig voor ‘het schoonheidsideaal’. Ongeveer 10% van de mensen met een eetstoornis is man.

Een relatief nieuw fenomeen in de categorie ‘obsessief bezig zijn lichaam en eten’ is Muscle Dysmorphic Disorder – ook wel Bigorexia genoemd. Uit het bovengenoemde onderzoek blijkt dat mannen, in hun strijd met het geïdealiseerde schoonheidsideaal, vooral gefocust zijn op spiermassa. Het wel of niet hebben van spierballen en een six-pack heeft ontzettend veel invloed op het zelfvertrouwen van mannen. Bij bigorexia is deze focus op spieren een obsessie geworden.

### Nooit gespierd genoeg
Alles draait om het kweken en hebben van spieren. Er wordt obsessief gesport om het ‘ideale lijf’ te bereiken. Maar net zoals bij anorexia ‘dun’ nooit ‘dun genoeg’ is, is bij bigorexia ‘gespierd’ nooit ‘gespierd genoeg’. Er zijn nog meer vergelijkingen zichtbaar met anorexia. Bigorexia is namelijk ook een psychische aandoening: het sporten is dwangmatig, het is een verslaving . Net zoals niet- eten en afvallen dat is voor iemand met anorexia. En als de bigorect niet kan sporten voelt hij zich ziek, ellendig en onrustig. Als hij sport en spieren kweekt voelt hij zich goed of gelukkig.

Andere overeenkomsten met de bekendere eetstoornissen zijn: overmatig veel in de spiegel kijken, voortdurend nadenken over sporten en lichaam, obsessief bezig zijn met voeding en het lichaam opmeten. Ook is er vaak sprake van middelen misbruik: in het geval van de bigorect zijn het geen laxeermiddelen, maar anabole steroïden. Tot slot duurt het, net als bij anorexia, meestal een lange tijd voordat iemand inziet dat hij of zij een probleem heeft.

Oorzaak
Het obsessieve karakter van de stoornis kan ook (deels) samenhangen met de endorfine die vrijkomt bij sporten. Dit stofje geeft niet alleen een euforisch gevoel, maar is ook erg verslavend. Maar de oorzaak van bigorexia is waarschijnlijk voornamelijk psychisch. Iemand met bigorexia is ongelukkig met zichzelf op een diep niveau. Bij anorexia is de precieze oorzaak meestal moeilijk te bepalen, puur omdat elk mens anders is: een eigen verleden, eigen ervaringen en eigen beweegredenen. Er is vaak niet één oorzaak. Zo is het ook bij bigorexia. Niet alleen ‘de media’, een traumatisch verleden of een laag zelfbeeld hebben een eetstoornis tot gevolg. Het is altijd een complexe samenhang van factoren.

Therapie
Therapie voor bigorexia bestaat uit een combinatie van psycho- educatie en psychotherapeutische interventies. Ook cognitieve gedragstherapie wordt ingezet om verstoorde patronen in het denken en handelen te onderzoeken en veranderen. Hele specifieke behandelingsstrategieën zijn echter nog niet ontwikkeld voor de doelgroep, omdat het een vrij nieuwe stoornis is en er dus ook nog weinig onderzoek naar is gedaan.

Ken jij iemand met bigorexia?

Voor meer informatie over eetstoornissen bij jongens zie: Anorexiajongens.nl

Bronnen: http://www.openpr.com
http://www.xead.nl
http://menshealth.about.com

Foto’s: http://www.flickr.com/photos/fsecart/

Karianne

Geschreven door Karianne

Reacties

7 reacties op “Bigorexia”

  1. Stiekem dacht ik al jaren dat veel mannen obsessief bezig waren met hun uiterlijk, en dan vooral qua spieren.
    Dit onderzoek komt me dus niet als een verassing.
    Ik ken helaas iemand die onder de categorie Bigorexia zou vallen. Het enige wat hij kon was de hele dag met gewichten trainen en leven op eiwitten, en als hij een dag niet kon trainen, was het helemaal mis met zijn humeur etc.
    Vond het toen erg ongezond eruit zien, maar ik heb er nooit wat van gezegd. Wie was ik als eetgestoorde om iets te zeggen van iemand die ook met eten klooit?

  2. Ook ik ken iemand die hier absoluut onder zou (zijn ge)vallen. Een jonge man, vader van een kind, getrouwd met een waanzinnige vrouw en enorm met zichzelf in de war. Heel de dag bezig met ‘showen,’ met trainen, met het eten van gekookte eieren. Opeens ging hij flirten met veel te jonge meisjes, nog meer rennen en sporten. Totdat hij neerstortte op het strand, hij afgevoerd moest worden met hartproblemen. Door gezamelijke vrienden werd hij naar mij gestuurd, om eens echt te praten. Zijn ogen te openen. En gelukkig klimt hij langzaam weer een beetje op…

  3. Ik ken ook een man die dat heeft, met een kind en een vrouw..
    Hij wilt er ook perfect uitzien..

  4. nee eigenlijk niet maar bijna elke jongen wil spieren

  5. Laat ik nou heel veel mannen kennen die denken dat ze er geweldig uitzien maar in werkelijkheid dik uitgezakt en vormeloos zijn. Dat is het tegenovergestelde van bigorexia.

  6. Ja mijn broer, zijn spierballen zijn groter dan een pot pindakaas en hij gaat 6 keer in de week naar de sportschool. Hij zegt ik wil nog het dubbele van dit
    Absurd toch?
    wat moet ik er aandoen?

  7. *Geen oproepjes plaatsen.
    Verzoek kunt u mailen naar redactie@proud2Bme.nl

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *