Toen ik 15 was ging ik wel eens babysitten op de buurkinderen. Ik kreeg 3 euro per uur om luiers te verschonen, voedsel te pureren, verhaaltjes voor te lezen en huilende peuters gerust te stellen. O ja, en om op de bank teevee te kijken en chipjes te eten. Op mijn zestiende zette ik het oppassen aan de kant, want ik werd aangenomen bij een cafeetje: 7,50 per uur én fooi.
Veel tieners hebben baantjes in de horeca, in winkels en supermarkten. Áls ze werken. Want er zijn ook genoeg pubers die hun zakgeld innen en geen krantenwijk, oppasadresje of boodschappendienst hebben.
Ik heb zelf vanaf mijn veertiende baantjes gehad. Toen ik wat jonger was waren dit niet de leukste baantjes: tomaten plukken in een bloedhete kas, om 5 uur opstaan om croissantjes te bakken, honderden borden afwassen in een stomende keuken. Ik haalde niet echt plezier of zingeving uit deze baantjes. Maar ik leerde wel de waarde van geld kennen. En ik leerde dat als ik iets wilde hebben, ik daarvoor moest werken. Ik leerde als het ware verantwoordelijkheid nemen voor mijn geluk.
### Naarmate ik ouder werd, was de bijbanen- keuze ruimer. Van afwasser werd ik gepromoveerd tot serveerster en later barvrouw.Ik ging ouderen verzorgen in een verpleeghuis en ik maakte uitstapjes met kinderen met een ontwikkelingsstoornis. Uit deze baantjes haalde ik wél voldoening. Ik leerde er echt inhoudelijk dingen van en het sloot meer aan bij ‘wat ik wilde worden’. Naast inhoudelijke dingen, leerde ik ook om te werken binnen een team, voor mezelf op te komen en natuurlijk om te solliciteren.
Ik vind het dus helemaal niet verkeerd dat tieners werken. Zolang je ook maar tijd over houdt om je huiswerk te maken, af te spreken met vrienden en je hobby’s uit te voeren. In Nederland zijn er allerlei regels voor minderjarigen die werken, om jongeren te beschermen. Zo mag je onder de 17 jaar geen fabriekswerk doen, met gevaarlijke machines werken of zware spullen tillen. Ook alcohol serveren is verboden. Kijk voor alle regels rondom werk en leeftijd op de website van de Rijksoverheid.
Als je een bijbaantje/ zomerwerk wilt kun je dit op verschillende manieren voor elkaar krijgen:
- Vraag mensen in je omgeving vragen of ze een leuk baantje weten. Bijvoorbeeld je ouders, ooms, tantes of vrienden.
- Loop supermarkten, winkels en café’s binnen en vraag of je mag solliciteren.
- Stap een uitzendbureau binnen en geef aan dat je werk zoekt. Als je scholier bent, kijk dan eens op deze scholierenwebsite. Ben je student, klik dan op deze studentenlink.
- Houd lokale krantjes in de gaten voor vacatures.
Als je gaat solliciteren moet je vaak een sollicitatiebrief schrijven. Op internet vind je tal van voorbeeldbrieven en voorbeeld cv’s. Kijk hier eens voor sollicitatietips.
Heb jij een bijbaantje of wil je een vakantiebaantje?
Foto: http://www.flickr.com/photos/uselessid/
Geef een reactie