Binge Eating Disorder onder studenten

In de dagelijkse realiteit worstelen mensen al heel lang met dit eetprobleem, maar Binge Eating Disorder (BED) is een relatief nieuwe eetstoornis in diagnose-land. In de afgelopen jaren is BED uitgegroeid tot de meest voorkomende eetstoornis. In Amerika heeft naar schatting 1 op de 50 mensen een Binge Eating Disorder: 4% van de vrouwelijke bevolking en 2% van de mannelijke bevolking.

In totaal heeft 15% van de Amerikaanse bevolking anorexia, boulimia, BED of NAO. Dat is veel. Maar bij studenten ligt dit aantal nog veel hoger: 2 op de 5 vrouwelijke studenten worstelt met een eetstoornis. Dat is 40%! Het grootste percentage hiervan heeft BED.

Een eetstoornis ontwikkel je over het algemeen in een ‘overgangsperiode’. Bijvoorbeeld in de puberteit als je zowel lichamelijk als emotioneel verandert. Of na de middelbare school: als je op je eigen benen moet gaan staan en meer verantwoordelijkheden krijgt.

Studeren gaat vaak samen met op jezelf wonen, keuzes maken en zelfstandig worden. Dat kan veel angst, onzekerheid en stress opleveren. Je moet presteren, bewijzen en het kan voelen alsof je dit allemaal alléén moet doen. Deze angst, druk en stress maakt studenten kwetsbaar voor een eetstoornis. ###

Dit onderzoek is belangrijk, omdat universiteiten en hogescholen actief studenten kunnen stimuleren hulp te zoeken. Of beter nog: er kan hulp worden aangeboden op school, zodat de drempel om in therapie te gaan lager is. Tevens kunnen studenten elkaar helpen, door middel van praatgroepen en steunsystemen.

BED gaat, net zoals bij andere eetstoornissen, samen met veel schaamte. Deze schaamte weerhoudt veel studenten om hulp te zoeken. De rol van scholen en universiteiten is dus van essentieel belang.

BED is de meest voorkomende eetstoornis, maar er is nog regelmatig onduidelijkheid over bij mensen. Zo heeft niet iedereen met BED overgewicht. En niet iedereen met overgewicht heeft BED. Wil je meer weten over Binge Eating Disorder? Kijk dan hier of kijk op de website binge-eating.nl.

Bron: http://www.smithsophian.com/

Karianne

Geschreven door Karianne

Reacties

10 reacties op “Binge Eating Disorder onder studenten”

  1. Misschien een beetje een rare vraag, maar hoe kan je BED hebben zonder overgewicht? Oke, als je eerst van ondergewicht komt, duurt het nog wel eventjes, maar krijgt niet iedereen met BED op den duur overgewicht of zit ik helemaal mis?

  2. Denk dat je niet perse overgewicht hoeft te hebben om BED te hebben.. denk eigenlijk dat het hetzelfde idee is dat je niet dun hoeft zijn voor een eetstoornis?

  3. misschien zijn er veel met subjectieve eetbuien, dan hoef je geen overgewicht te hebben..

  4. precies mijn probleem hierboven pffff

  5. Ja ik had hetzelfde idee als @Anoniem.

    Als je BED hebt heb je met regelmaat eetbuien (geen subjectieve eetbuien want anders zou het geen Binge eating disorder heten neem ik aan?) dus kom je langzaam of snel aan.Ik kan mij namelijk niet inbeelden dat je niet minstens langzaam aankomt als je met regelmaat eetbuien hebt.
    Als mensen al overgewicht krijgen door gewoon (teveel) te eten laat staan bij eetbuien.Dus uiteindelijk krijgt iedereen toch wel overgewicht met BED? Dus hoe kan niet iedereen met BED overgewicht hebben? Misschien als ze nog niet zo lang BED hebben?

  6. Ben het wel met anoniem en briesje eens. Want als je stelselmatig teveel calorieen inneemt (en dan bedoel ik door echte eetbuien) en niets compenseert dan is het rekensommetje snel gemaakt. Heb er zelf ook een tijdje last van gehad, toen ik net op kamers woonde en mijn balans maar moeilijk kon vinden. Omdat ik toen nog onder/net op mijn streefgewicht zat, viel het niet superveel op dat ik aankwam. Maar uiteindelijk is het niet fijn. Ik heb geen obesitas ofzo, maar zit wel ver boven mijn oorspronkelijke streefgewicht. Ik eet al tijden weer normaal, geen eetbuien meer. Maar ik vrees dat ik die extra kilo’s er alleen af zal krijgen als ik weer ga dieten en extreem sporten.

  7. Het is inderdaad meestal zo dat mensen met BED overgewicht hebben. Maar het hoeft niet. Bijvoorbeeld in de begin periode van de stoornis, of in een tussenfase. Iemand kan bijvoorbeeld periodes gezond eten en door stress of andere factoren weer last krijgen van eetbuien. Meestal leidt BED wel tot overgewicht.

  8. @M: extreem sporten en dieten is niet nodig, vooral niet aangezien je zegt geen overgewicht te hebben. Het beste lijkt me een regelmatig, gezond eetpatroon en matig (dus niet extreem) sporten. Uiteindelijk vindt je lichaam dan haar eigen balans.

  9. En met gezond bedoel ik: inclusief ‘ongezonde’ tussendoortjes zo nu en dan, natuurlijk 🙂

  10. Dank je voor je reactie Annebeth:)Binnenkort moet ik er echt mee aan de slag!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *