Zeventig pakjes noodles per week of vijf keer per dag genieten van spaghetti met kaas; enkele van de twaalf deelnemers aan het nieuwe RTL 5-programma ‘Bizarre Eters’ zijn zwaar verslaafd aan een bepaalde voedselsoort. Daar tegenover staan de mensen die juist een eetfobie hebben. Zij gaan al zweten en trillen wanneer ze groenten zien, eten slechts een bakje chocoladevla per dag of vertrouwen alleen hun zelfgemaakte soep.
Voor alle deelnemers geldt dat ze lijden aan een selectieve eetstoornis die hun leven erg moeilijk maakt. Vanaf maandag 2 maart worden de twaalf bizarre eters gevolgd door presentator Dennis Weening. In emotionele en soms humoristische gesprekken probeert Dennis er achter te komen hoe hun eetpatroon in elkaar steekt en hoe het zover is gekomen. Samen met voedingspsycholoog Lieveke Goossens zet Dennis alles op alles om de deelnemers te helpen hun eetstoornis te overwinnen.
Deelnemers
De 22-jarige Renaishka heeft een voedselverslaving. Haar favoriete gerecht is spaghetti met geraspte kaas en dat neemt ze zowel voor ontbijt, lunch als diner. Renaishka wil niets anders eten, maar nu ze zwanger is van haar tweede kindje beseft ze dat ze haar voedingspatroon rigoureus moet omgooien.
Het eenzijdige menu van de 19-jarige Quinten bestaat uit zeventig pakjes instant noodles per week. Groenten en fruit eet hij nooit. Als hij een keer uit eten gaat, neemt hij het liefst zijn eigen noodles mee.
De 38-jarige Jacqueline zou meer willen genieten van haar maaltijden, maar dat lukt haar nooit. Dagelijks heeft zij stress over haar eten. Zo mogen de gerechten elkaar niet aanraken, witte pastasaus is ‘niet goed’ en warm en koud eten samen op één bord is uit den boze.
De 20-jarige Fleur heeft al regelmatig een kleurplaat in een restaurant gekregen omdat ze in restaurants altijd het kindermenu bestelt. Ze eet namelijk het allerliefst frikandel omdat dit ‘veilig’ eten is. Van nieuw voedsel krijgt Fleur paniekaanvallen en slechts enkele producten komen door haar eigen keuring.
Ook de anderen hebben allemaal hun issues. Voedsel beheerst hun leven. Ze kunnen niet op vakantie, gezellig met iemand wat eten of voelen zich bezwaard omdat ze een verkeerd voorbeeld voor hun kinderen zijn. Daarnaast missen ze vaak essentiële voedingsstoffen omdat ze zo eenzijdig eten. Dat heeft zelfs gevolgen voor hun gezondheid.
Een fobie voor of juist een verslaving aan voedsel is een onderschat probleem in Nederland. Het heeft niets te maken met anorexia of boulimia en pas sinds kort wordt een selectieve eetstoornis als officiële aandoening erkend. Alle deelnemers gaan in gesprek met Lieveke Goossens, een van de twee voedingspsychologen in Nederland. Zij probeert te ontdekken hoe hun probleem is ontstaan en coacht hen richting een gezond eetpatroon.
Bizarre Eters, vanaf maandag 2 maart , 21:30 uur RTL5
Geef een reactie