Bizarre eters seizoen 2

Slik- en stikangst, een frikandellenverslaving en een dieet van chips en cola. Het komt allemaal voorbij in een nieuw seizoen van ‘Bizarre Eters’. Dennis Weening en voedingspsycholoog Lieveke Goossens gaan dit seizoen de strijd aan met de selectieve eetstoornissen van 12 nieuwe deelnemers. Vanaf vanavond om 20.30 uur maakt de kijker iedere aflevering kennis met twee nieuwe eters bij RTL 5.

Het leven van de twaalf ‘Bizarre Eters’ staat geheel in het teken van eten. En niet op een positieve manier. De eetstoornis van deze mensen trekt een zware wissel op hun gezondheid maar ook op hun sociale leven. Dennis Weening: ”Dit seizoen is opnieuw spraakmakend, het is bizar om te zien met wat voor eetproblemen deze mensen te kampen hebben. Vol emotie en met een flinke dosis doorzettingsvermogen proberen ze afscheid te nemen van hun eetfobieën. We hebben echt weer een mooie nieuwe serie gemaakt.”

Bron

Eerste aflevering
In de eerste aflevering ontmoet de kijker de 33-jarige Elvira. Zij heeft een vleesfobie omdat ze als klein meisje in de slachterij van haar vader kwam. Daarna raakte haar eetpatroon zodanig verstoord dat ze nu nog alleen maar brood eet. Om haar afwijkende eetgedrag te verantwoorden, liegt ze haar jonge kinderen voor dat ze niet genoeg gekookt heeft en daarom niet mee-eet. Maar ze wil niets liever dan een goed voorbeeld zijn.

Ook Stephan komt in de eerste aflevering aan bod, hij is verslaafd aan energiedrank en cola en drinkt er liters per dag van. Dat heeft hem al negen kiezen gekost. Onder begeleiding van Lieveke Goossens en door haar geselecteerde specialisten komen ze stapje voor stapje dichterbij het einddoel: een gezond eetpatroon. Goossens: ”Er zijn in Nederland duizenden mensen die leiden aan een eetstoornis. Ze worden vaak voor aansteller uitgemaakt maar dat is onterecht. Het is geen kwestie of je iets lust maar een psychisch probleem dat meestal al in de jeugd is ontstaan, we helpen de deelnemers dit seizoen nog intensiever van hun eetproblematiek af te komen.”

Boerderij
Lieveke en Dennis nemen de kandidaten mee naar een boerderij waar ze langzaam kennismaken met de oorsprong van voedsel, want vaak denken ze dat eten uit pakjes komt. Ze gaan het land op om zelf groente te oogsten en maken kennis met een biologische veehouderij en moeten blind allerlei soorten voedsel proeven.

Op de boerderij komen Elvira en Stephan in contact met lotgenoten die ieder hun eigen eetproblemen erop nahouden. Zo gaat Dionne letterlijk over haar nek van alle groente en fruit (zelfs de ‘stukjes’ in de McDonalds frietsaus kan ze al niet aan), ook Claudia moet niets van groente en fruit hebben en leeft daarom op kale pasta en patat. Beau leidt aan extreme slik- en stikangst waardoor ze, net als deelnemer Jeroen alleen vloeibaar voedsel eet. Luc heeft een ernstige verslaving aan worstenbroodjes, hij eet er maar liefst zo’n twaalf per dag, oftewel 4380 per jaar.

Patricia is zo bang voor elk soort voedsel dat ze leeft op witbrood en patat. Wel haalt ze haar patat iedere dag bij een andere snackbar omdat ze zich schaamt voor haar eetgedrag. Wesley is verslaafd aan frikandellen en verorbert er zo’n 1200 per jaar. Bianca eet vooral roze koeken en verder bestaat haar dieet uit de 4 P’s: Patat, Pizza, Pannekoeken en Pasta. Cindy eet 6 dagen per week alleen maar chips (voor ontbijt, lunch en diner) en drinkt 3 liter cola per dag en Petra eet alleen maar voedsel dat haar moeder heeft gemaakt, echter alleen zolang het eten elkaar niet raakt op het bord.

 
Bron

Selectieve eetstoornis
In het programma Bizarre Eters is te zien hoe mensen kampen met ernstige problemen met eten die vallen onder de noemer ”selectieve eetstoornissen”.  Een selectieve eetstoornis betekent voornamelijk dat iemand volgens een behoorlijk eenzijdig eetpatroon leeft. Zoals ook in het programma te zien is, kan het hier gaan om de meest uiteenlopende dingen zoals enkel vloeibaar eten, enkel patat of pasta eten, alleen maar brood met hagelslag eten et cetera. 

Degene die hiermee kampt kan letterlijk braakneigingen krijgen op het moment dat hij of zij iets anders probeert te eten. Ook kan het zijn dat er een enorme angst is voor ander voedsel of dat iemand simpelweg verslaafd is aan een bepaald aantal producten waardoor het eetpatroon zo eenzijdig is geworden. 

Hoe een selectieve eetstoornis ontstaat, verschilt per persoon. Sommige mensen zijn van jongs af aan al moeilijke eters waardoor het eetpatroon al vrij eenzijdig is. Naarmate iemand dan zelfstandiger wordt breidt die eenzijdigheid zich uit en ontwikkelt zich dit verder. Ook kan er een bepaalde angst zijn voor slikken of stikken als gevolg van nare ervaringen in de jeugd. In de meeste gevallen sluipt het steeds eenzijdiger eten ongemerkt in.

De gevolgen van zo’n eenzijdig eetpatroon zijn groot. Op de lange termijn kunnen er veel tekorten ontstaan in het lichaam wat de gezondheid natuurlijk geen goed doet. Dit kan leiden tot verschillende aandoeningen zoals hart- en vaatziekten. Afhankelijk van wat het eenzijdige eetpatroon precies is, kan er ook diabetes ontstaan of ernstig onder- of overgewicht. Daarnaast zijn er natuurlijk gevolgen op ander gebied. Veel mensen die problemen hebben met eten, komen uiteindelijk in een sociaal isolement. Een aspect van sociaal contact is immers ook eten en dat wordt steeds lastig als je zo selectief eet. Tot slot kunnen problemen met eten ook leiden tot depressieve klachten. 

Het doorbreken van dit selectieve eetpatroon is ontzettend lastig en daarom ook moeilijk om alleen te doen. Het is van belang om hulp te zoeken als je jezelf hierin herkent en er graag iets aan zou willen doen. In ons hulpoverzicht kun je vinden welke hulp er beschikbaar is in jouw regio. 

Bron

De eerste aflevering van Bizarre Eters is vanavond om 20.30 te zien op RTL 5.

Sandra

Geschreven door Sandra

Reacties

6 reacties op “Bizarre eters seizoen 2”

  1. Interessant, ik ga kijken!

  2. Ik ben weer benieuwd. Het vorige seizoen vond ik heel ontdekkend. Dapper hoe deze mensen de strijd aangaan!

  3. Ik ben heel erg benieuwd naar het 2e seizoen. Ben erg blij dat ik het hier tegenkwam, anders had ik het dus gemist.
    Ik weet hoe moeilijk het is om een vastgeroest patroon te doorbreken.
    Goed dat ze de strijd aangaan.

  4. Jammer dat we dit in België niet kunnen zien.. Had graag het eerste seizoen ook eens bekeken maar dat gaat helaas niet!

  5. Interessant! Ik vond het vorige seizoen ook motiverend om te zien, zo’n doorzettingsvermogen als de deelnemers tonen. Dat het gaat over ‘selectieve eetstoornissen’ verklaart voor mijzelf ook wel mijn gedrag.

  6. @lisa, je kunt het toch terug kijken op internet?

    Ik ga het denk ik niet kijken, te triggerend (:

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *