Boek: Borderline Times

Dirk de Wachter is psychiater en schreef het boek ‘Borderline Times, het einde van de normaliteit’. Borderline is tegenwoordig de meest gestelde diagnose. De Wachter beschrijft dat de tijd waarin we leven representatief is voor ziektebeelden, zoals hij beschrijft is ‘psychiatrie de spiegel van de wereld waarin we leven’. De symptomen van borderline zijn kenmerkend voor de westerse maatschappij van nu.

Borderline persoonlijkheidsstoornis is een ziektebeeld met een aantal kenmerken. Voor wie hier niet bekend mee is, hier een aantal kenmerken, genomen vanuit hét handboek voor behandelaren, de DSM IV.

“Borderline persoonlijkheidsstoornis is een diepgaand patroon van instabiliteit in intermenselijke relatie, zelfbeeld en affecten en van duidelijke impulsiviteit, beginnend in de vroege volwassenheid en tot uiting komend in diverse situaties”. Impulsitiviteit, automutilatie, een chronisch gevoel van leegte, suicidale gedachten of gedragingen, verlatingsangst, emotionele en relationele labiliteit, geen duidelijk zelfbeeld en moeite met kwaadheid beheersen zijn de kenmerkende symptomen van deze stoornis.

Wat De Wachter met zijn boek wil laten zien is dat de samenleving van nu lijkt op het ziektebeeld borderline. De manier waarop wij nu leven is snel, intens en soms wat onbezonnen. Alles is mogelijk, contacten zijn snel en minder persoonlijk, je bent vrij om te doen wat je wilt. 

Doordat veel mensen in de westerse wereld van nu, moeten omgaan met dit alles, kan het leiden tot een gevoel van eenzaamheid, juist doordat contacten niet meer zo persoonlijk zijn, waardoor je het gevoel kan hebben er helemaal alleen voor te staan. En doordat alles mogelijk is, kan je door alle keuzes overweldigd worden. 

Ongeveer twintig jaar geleden was een andere stoornis de meest gestelde diagnose, namelijke, de neurose. Toch was er ook een groep mensen die niet binnen die symptomen vielen, ze hadden overlappende kenmerken van zowel psychose als neurose, een soort grensbeeld tussen twee ziektebeelden in. Dit werd later borderline genoemd, border betekent namelijk grens. En nu dus jaren later blijkt deze grensvorm de meest gestelde diagnose. De Wachter pluist in zijn boek uit hoe het kan dat een samenleving verandert en daarmee ook het psychiatrische ziektebeeld. Hij houdt de lezer een spiegel voor door alle symptomen van borderline langs te gaan en te kijken of die daadwerkelijk ook toepasbaar zijn op de maatschappij. 

Lijkt jou dit een interessant boek dan kan je het hier kopen bij BOL.COM.

Sarah

Geschreven door Sarah

Reacties

5 reacties op “Boek: Borderline Times”

  1. Nee niks voor mij.
    ik heb zelf de diagnose borderline en ik vind het erg genoeg.
    En ik voel me door dat boek niet echt serieus genomen.
    ( heb het over dit stukje heb het boek zelf nog niet gelezen.)

  2. Ben er in bezig, en vind het een zeer interessant boek!
    aanrader!

  3. Herken het melissa. Ook ik kreeg geen prettig gevoel bij het bovenstaande stuk.
    Ook ik heb borderline, echt geen pretje en ik weet dat het vooral bij mezelf ligt maar ik krijg soms het gevoel dat ik moet mijn diagnose moet verdedigen dat het geen modefrats is en dat terwijl het gegeven opzich al heel lastig is.

  4. Ik snap de reacties niet allemaal even goed, en dat is helemaal niet aanvallend bedoeld. Het boek is niet geschreven met de reden om mensen met Borderline belachelijk te maken of niet serieus te nemen. Ik heb zelf ook Borderline, maar ik vind wel dat er tegenwoordig voor al het gedrag dat afwijkend is een naam gegeven moet worden. Borderline is een stoornis die zeker serieus genomen moet worden, maar het is wel interessant om te kijken naar de reden waarom er in de huidige maatschappij steeds meer mensen de diagnose Borderline krijgen…

  5. Ik heb er al veel over gehoord en een interview met Dirk De Wachter bekeken en zoals Astrid zegt gaat het inderdaad meer die richting uit.
    Het is niet zo dat hij zegt dat steeds meer mensen onterecht Borderline opgeplakt krijgen maar eerder hoe het komt dat onze maatschappij op die manier geëvolueerd is dat mensen steeds vaker vatbaar lijken te zijn voor deze psychische ziekte. Mensen die anders nooit last zouden hebben gehad van hun symptomen hebben dat nu wel en onze maatschappij is daar volgens hem verantwoordelijk voor.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *