Boek: Het monster in mijn zus

Het boek Monster in mijn zus is een boek voor kinderen tussen de 6 en 12 jaar met een broer of zus met een eetstoornis. Monster in mijn zus is geschreven door ervaringsdeskundige Denise Schneider. Tijdens Denise haar studie ontwikkelde ze een eetstoornis, zij zocht hiervoor hulp bij verschillende instanties. Na een geslaagde behandeling voor haar eetstoornis heeft Denise inmiddels de Pabo succesvol afgerond en studeert ze psychologie.

Het Boek Monster in mijn zus gaat over Milo en zijn zus Jasmine. Milo en Jasmine kunnen het goed met elkaar vinden, ze maken zelden ruzie en doen vaak leuke dingen samen. Op een dag lijkt alles echter te veranderen: Jasmine zit steeds vaker alleen op haar kamer en ze maakt ruzie met haar ouders. Ook vertelt Jasmine smoesjes en het lijkt alsof ze steeds dunner wordt. Zelfs Milo vindt dat Jasmine soms een beetje raar doet. ‘Wat zou er toch met Jasmine aan de hand zijn?’

De belevenissen van Milo en zijn zus Jasmine beschrijven de eetstoornis die Jasmine in de loop van het verhaal ontwikkelt. De eetstoornis is vormgegeven als een ‘monstertje’, die in het begin behulpzaam en vriendelijk is, maar geleidelijk aan de baas wil spelen over Jasmine. Zal het Jasmine uiteindelijk lukken om het monster te verslaan? En kan Milo haar hierbij helpen?

Zoals je op de afbeeldingen kunt zien, is het verhaal ook erg leuk geillustreerd.

Je kunt het boek hier kopen via Bol.com

Scarlet

Geschreven door Scarlet

Reacties

19 reacties op “Boek: Het monster in mijn zus”

  1. Oei wat een lelijke illustraties. Verder heb ik een beetje gemengde gevoelens over dit boek. Ik weet niet, ik vind het een beetje raar om jonge kinderen dit soort dingen te laten lezen. En ook anorexia afbeelden als een monstertje vind ik raar. Ik heb het nooit ervaren als een stemmetjes o.i.d. Dus ja weet niet.. van mij had dit boek niet gehoeven.

  2. ik vind dit een heel goed initiatief. Kinderen krijgen steeds jonger anorexia en boulimia, dus misschien dat hiermee een beetje een taboe wordt doorbroken. Hoe eerder je verkeerd gedrag herkent, hoe beter denk ik. Misschien dat ik het bij mezelf wat eerder had herkent als ik de gedragingen kende…

  3. Ik ben het eens met Roos, ik vind het ook een heel goed initiatief. Ik weet uit ervaring dat het vaak lastig is om aan jonge kinderen uit te leggen wat een eetstoornis precies inhoudt. Dit boekje zou daar goed bij kunnen helpen.

    Het gebruik van een monstertje vind ik niet storend, wel logisch zelfs. Zo is het voor een jong kind duidelijker welke gedachten eetstoornis gedachten zijn en welke gedachten bij de persoon zelf horen.

    @ Lidian: het boekje is bedoeld voor BROERTJES en ZUSJES van meiden (en jongens) met een eetstoornis. Het is dus niet bedoeld als een boekje dat je met ieder willekeurig kind in de betreffende leeftijdscategorie door gaat lezen.
    Daarnaast lijkt het mij voor kinderen juist fijn om wat beter te begrijpen wat er aan de hand is met hun grote zus of broer. Als dit boekje daarbij kan helpen, juich ik het alleen maar toe.

  4. Mij lijkt dit juist ook een heel goed boek,
    Juist voor kinderen dit oudere zus of broer hebben met anorexia.

  5. voor kinderen is de wereld nog wat zwart wit en daarom vind ik het monster een goeie benaming, een spook had ook gekund. Erg goed zo’n boekje op de markt…

  6. Ik vind dit echt helemaal niks. Ik wist toen ik kind was nog niks van eetstoornissen en ik denk niet dat ik er beter op geworden was als ik het wel had geweten. Integendeel. Het kan misschien goed zijn voor kinderen die direct te maken hebben met een zus of broer die een ES heeft, maar niet als ze het niet hoeven weten.

  7. Vind de illustraties niet helemaal goed gelukt eerlijk gezegd..

    En inderdaad een monstertje vind ik ook te vaag. Dat heb ik nooit zo ervaren.

    Verder vind ik het wel een goed initiatief.. puur voor broertjes en zusjes.

  8. Hoe hadden ze het dan moeten omschrijven? Gedachten die van iemand zijn maar toch ook weer niet? Een afwijking in het brein? Een monster vind ik voor kleine kinderen een hele goede beschrijving. ik vind het goed dat er zulke boeken zijn.

  9. ik vind het een mooi boek en goed boek om te geven aan kleine kinderen die een zus hebben met een es. Want ik denk dat het wel moeilijk voor hen is. Zo kunnen ze het mss een beetje begrijpen.

  10. @Lamp: het is ook bedoeld voor kinderen die een zus met een eetstoornis hebben.

    Ik vind het een heel goed boekje, denk juist dat het gebruik van een ”monstertje” goed illustreert en duidelijk maakt hoe het werkt. Mijn broertje zou er destijds misschien best wat aan gehad hebben. Nu is hij te oud daarvoor haha.

  11. Ehm ik weet niet goed wat ik moet zeggen..
    bedoel als jij als jonger kind verwaarloosd wordt en minder aandacht krijgt omdat je broer/zus een eetstoornis heeft dan lijkt mij dat er ook de schreeuw naar aandacht is.. daardoor is er denk ik de mogelijkheid dat kinderen die het boek lezen(broertjes en zusjes) zelf de dingen uit het boek gaan uitvoeren(sporten enzo) weet niet of er ook braken ed in staat..

    maar als mensen dingen uit boeken leren lijkt dit mij niet geheel verstandig..
    weet niet wat er allemaal voor details in staan.. maar alles voor aandacht toch..
    dus dit kan ook heeel negatief uitpakken voor die kinderen..

  12. Dat het bedoelt is voor broertjes of zusjes die een oudere broer of zus hebben met een eetstoornis, betekent niet dat andere kinderen het boek niet zullen kopen.

    Niet specifiek op het boek. Maar het lijkt wel, vooral op internet, dat het een soort hype/trend wordt om een eetstoornis te ontwikkelen. Vorig jaar zat er zelfs een meisje in mijn klas die ook anorexia wilde omdat ze dan aandacht zou krijgen. Ik hoefde ook minder naar school etc. omdat ik het niet trok i.v.m. ondergewicht. Zelf vond ik dit niet fijn maar er waren mensen die dit wel ‘chil’ leek. Er ligt zoveel nadruk op dun en dik zijn…
    Mijn reactie ligt natuurlijk ook deel bij mezelf. Dat het mij triggert dat zoveel mensen een eetstoornis ontwikkelen.

  13. Nou toen ik de schrijfster bij koffietijd zag vond ik dat ze goed uit kon leggen wat een eetstoornis is. Het lijkt me sterk dat zij een boek zou schrijven waarvan kinderen een eetstoornis zouden krijgen, bovendien heeft ze de pabo gedaan (en is dus juf). Ik vind het boek een juist een heel goed initiatief. Ik denk dat kinderen hier wel iets aan kunnen hebben.

  14. ik vindt het wel een goeie boek.
    Vooral als er een familie lid lijdt aan anorexia.
    Ben zelf tante van schatten van kinderen en er zijn 2 kinderen die nu door krijgen dat de tante ziek is.

  15. Erg goed zo’n boek om kleine kinderen uit te leggen wat er met hun broer/zus aan de hand is. Ik weet zeker dat dit makkelijker is om aan kinderen uit te leggen, omdat je normaal al zit met hoe je zoiets uitlegt en hoe je de vragen beantwoord.
    Super?

  16. @ —
    Dat is precies wat mij nou dwarszat! Ik kon er alleen niet de vinger op leggen.

  17. is op zich wel een goed boek, en het zal voor kinderen wel makkelijker zijn om het te “begrijpen” zover ze dat kunnen. Maar wat ” –” zegt. kleine kinderen zien dan ook echt dat de ouders meer met hun oudere kind bezig zijn en minder aandacht aan hun besteden omdat hun zus/broer ziek is. Ik weet niet wat ze allemaal er in beschrijven. Maar zo kunnen kleine kinderen het wel overnemen. Want kinderen van 6 nemen ook onbewust nog gedrag over. of wat ze lezen en zien. Hun zus/broer doet dat ook. Dan zal het wel goed zijn.
    Maar ondanks dit, is het wel een mooi initatief voor kinderen.

  18. Ik denk dat het een heel goed initiatief is! Het is erg lastig om aan jongere kinderen uit te leggen wat er met hun oudere broer/zus aan de hand is. En zoals hierboven staat geschreven….’dat het beter zou zijn om kinderen er maar geen informatie over te geven, omdat dit aanstekelijk zou kunnen werken’….. lijkt me echt grote onzin!! Een eetstoornis is niet voor niets een psychisch probleem, dat zich uit in eten/ niet eten. Door kinderen er maar niets over te vertellen los je de KERN van een eetstoornis niet op. Niet ieder kind ontwikkelt een eetstoornis als ze erover lezen/ horen. Al zou je zwijgen en het kind niets vertellen….. een kind met psychische problemen zal dan andere ‘dingen’ aangrijpen om met zijn/ haar gedrag om te kunnen gaan. Niets vertellen is dus geen oplossing van het probleem achter een eetstoornis…
    Bovendien lijkt het mij goed om kinderen al jong te waarschuwen over het grote gevaar van eetstoornissen en denk ik dat het het begin kan zijn om het TABOE omtrent eetstoornissen aan te pakken! Door er open over te praten binnen een gezin (en ik kan het beamen), is de genezing dichter bij!!

    Chapeau voor de schrijfster van dit boekje!

    p.s. De illustraties zijn mooi, duidelijk en helemaal zelf getekend volgens mij..! Mensen, kom op…… waarom zou je hier kritiek op leveren??

  19. Ik denk dat dit juist ook wel op een goede manier confronterend kan zijn voor de ‘grote zussen’ door het verhaal eens op deze manier te zien. Lijkt me een goed initiatief.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *