Als je in therapie bent voor je problemen, dan kun je in veel gevallen tijdens gesprekken met je behandelaar of in je therapiegroep voldoende kwijt over wat je dwarszit. Toch kan het zijn dat je er soms behoorlijk doorheen zit en het even niet meer ziet zitten. Wellicht heb je dan behoefte aan wat extra ondersteuning in de vorm van wat veiligheid of een extra gesprek met een professional. Aan de andere kant zou een crisisopname dan net weer wat veel zijn. In deze gevallen kan een BOR of TOR uitkomst bieden.
Doel
Deze afkortingen staan voor Bed of Telefoon op Recept en houden kort gezegd in dat je op aanvraag een bed of telefoon op recept kunt krijgen. In deze blog zal ik nader toelichten wat een bed of telefoon dan precies is. Veel GGz-instanties hebben een recept-regeling. Het doel van deze regelingen is het voorkomen van een crisis en het behouden van de regie voor jou als patient. Je bepaalt namelijk zelf wanneer je je BOR (of andere soort ‘’OR”) inzet.
Hoe werkt het
Als je in behandeling bent bij een GGz-instelling en werkt met een crisispreventieplan, dan is mogelijk de optie van een BOR of TOR al eens aan bod gekomen. Als jij en je behandelaar samen hebben besloten dat een BOR of TOR voor jou nuttig kan zijn op het moment dat de spanningen hoog oplopen, dan regelt hij of zij meestal de administratieve kanten hiervan zodat dit in jouw dossier komt te staan. Voor jou is het belangrijk dat jij deze regeling opneemt in je preventieplan zodat je weet wanneer je de BOR of TOR in gaat zetten. De BOR- of TOR-regeling an sich duurt vaak een aantal maanden. Vervolgens evalueer je dit met je behandelaar en kan het eventueel verlengd worden.
Mocht je gebruik willen maken van je BOR of TOR, dan kun je bij de meeste instellingen tijdens kantooruren bellen naar je behandelaar (of zijn/haar vervanger) om aan te geven dat je hier behoefte aan hebt. Buiten kantoortijden bel je veelal met de verpleegkundigen van de kliniek. In beide gevallen wordt er direct gekeken of er ruimte is om jouw wens te realiseren.
Bed Op Recept (BOR)
Een Bed Op Recept houdt in dat je een nachtje kunt slapen in de kliniek van de instelling waar je in behandeling bent. Hoelang dit exact is, verschilt per instantie. Zelf heb ik ook eens een BOR gehad en bij de instantie waar ik toen zat, was het zo dat ik ‘s avonds kon komen en de volgende ochtend direct weer weg moest. Het was dus enkel om de nacht op een veilige manier te overbruggen. Ik ken echter ook instanties waarbij een BOR betekent dat je 48 uur gebruik kunt maken van een bed.
Telefoon Op Recept (TOR)
Bij veel instanties is er ook een TOR, een Telefoon Op Recept. Dit betekent dat je kunt bellen op het moment dat de spanningen hoog oplopen. Dit mag ook buiten kantoortijden, dan neemt er een verpleegkundige op om je te woord te staan. Een gesprek kan de spanning vaak enorm verlichten. Mijn ervaring is dat het heel eng kan zijn om te bellen, maar dat het ook enorm kan opluchten om even je verhaal kwijt te kunnen, dat voelt net wat minder eenzaam.
Overige recepten
Bij vrijwel alle instanties wordt inmiddels gewerkt met een BOR of TOR. Tegenwoordig zijn er ook enkele instellingen die werken met een STOR (of SOR), namelijk een Stoel Op Recept. Dit houdt in dat je een aantal uur mag verblijven op de afdeling als je merkt dat het niet goed met je gaat. Hoelang dit precies is, is opnieuw afhankelijk van de instantie en van de afspraken die je individueel met je behandelaar hebt gemaakt. Vaak gaat het hier om een dag of een dagdeel. Het verblijf in de kliniek kan je net even wat meer rust en veiligheid bieden.
Tot slot is er ook nog een KOR, een Koffie Op Recept. Dit geeft je de mogelijkheid om even naar de kliniek te komen en koffie te drinken met een verpleegkundige die op dat moment tijd voor jou heeft. Zo kun je even je verhaal kwijt. Eigenlijk is dit te vergelijken met een TOR, maar dan face-to-face. Als het lastig voor je is om te bellen, dan kan dit net wat makkelijker zijn.
Ervaring
Na mijn tweede crisisopname heb ik ook een BOR- en TOR-regeling gekregen. Bij de instelling waar ik in behandeling was, kreeg ik dit in de vorm van een strippenkaart, wat betekent dat ik een X aantal keer van de regeling gebruik mocht maken. Hoewel ik er in de praktijk weinig gebruik van heb gemaakt, moet ik zeggen dat ik erg blij was met de mogelijkheid. Het idee dat ik even een nachtje naar de kliniek kon als ik het niet meer zag zitten, gaf me enorm veel rust. Ik zat op dat moment in een moeilijke fase waarbij ik nog helemaal niet stabiel was en deze regeling was daarom een fijn steuntje in de rug. Ook de TOR was erg waardevol. Hoewel ik bellen nooit zo prettig vind, heb ik dit wel een keertje gedaan en ik herinner me nog goed hoeveel beter ik me daarna voelde.
Mocht je een moeilijke tijd hebben en een echte crisis willen voorkomen, dan kan een dergelijke regeling uitkomst bieden. Bespreek met je behandelaar of zoiets mogelijk is en wat de eventuele voorwaarden zijn.
Geef een reactie