Meestal wordt deze stoornis omschreven als een ernstige psychische stoornis. De ernst verschilt echter per persoon met borderline. Je kan er namelijk in mindere of meerdere mate last van hebben. Er bestaat niet zoiets als DE borderliner.
Heel veel mensen met borderline persoonlijkheids-problematiek hebben namelijk geen last van alle bovenstaande symptomen, maar slechts van enkele.
Oorzaken? Borderline komt evenveel voor bij vrouwen als bij mannen. Vijftig procent van alle persoonlijkheidskenmerken zijn erfelijk bepaald, erfelijkheid speelt dus een grote rol. Los hiervan zijn mensen emotioneel kwetsbaar en is er een bijzondere combinatie van neuroticisme en ontremming, wat soms veroorzaakt is door trauma’s in de kindertijd….de rest komt door omgevingsfactoren zoals emotionele verwaarlozing, overbetrokkenheid van de ouders, lichamelijk en/of sexueel geweld, verlies van belangrijke anderen door dood of ziekte etc….
Fotografie: Haley
In Nederland zijn naar schatting 100.000 mensen met een borderline persoonlijkheidsstoornis
Anyway….Je kent het vast wel, je hebt een vriend of vriendin en jullie vinden elkaar aardig. Jullie delen veel en maken veel lol. En op een gegeven moment heb je zoiets: ik ben er nu wel even zat van. Dit kan verschillende redenen hebben.
Mensen met borderline hebben dit ook, maar vaker dan de gemiddelde mens. De ene keer trekken ze iemand heel erg aan: alles is geweldig aan diegene en je kunt niet meer zonder hem of haar. En dan ineens draait het om. Je wilt niks meer te maken hebben met diegene en vindt hem/ haar ook eigenlijk helemaal niet leuk, eerder irritant. Misschien werd er iets gezegd wat je pijn deed. Of kwam diegene te dichtbij. Of voldeed hij/zij toch niet aan alle punten die jij dacht dat diegene had.
Er zijn natuurlijk nog veel meer symptomen voor borderline: (en met 1 symptoom heb je nog geen borderline)
- Zwart/wit denken. (Ik wil dat. Of anders niks. Het is goed of slecht, er is geen middenweg)
- Impulsief gedrag. (Denk aan winkelen. Je ziet iets heel moois en wilt het graag hebben. Je koopt het meteen. Terwijl je eigenlijk nog iemand iets moet terugbetalen.)
- Stemmingswisselingen: soms gaan je gevoelens zo snel heen en weer, dat je de controle kwijt raakt. Je krijgt een huilbui. Of je wordt ontzettend boos. Maar je kunt ook heel erg blij zijn! Hyperactief blij.
- Woede-uitbarstingen.
- Bang zijn dat mensen je verlaten. Of niet alleen durven te zijn. (Je vastklampen aan iemand.)
- En vaak denken mensen met borderline erg negatief over zichzelf. Soms zo slecht dat ze zichzelf pijn doen. Of zelfs zelfmoordpogingen doen/ dreigen met suicide.
- Maatschappelijke problemen: schulden, conflicten, verslavingen.
Door bovenstaande symptomen lopen mensen met borderline vaak vast in hun leven op diverse gebieden: school, werk, sociale contacten….
De gevoelens van binnen zijn vaak niet fijn en veelal erg heftig. Je voelt je eenzaam. Verdrietig. Bang. Of je hebt een gevoel van leegte. Er is een zeer grote kloof tussen verstand en gevoel. Een gevoel dat je moeilijk kunt uitleggen.
Sommige mensen met deze persoonlijkheidsstoornis hebben ook nog last van iets anders:
- Het contact met de werkelijkheid verliezen. Je kan gaan dissocieren. Je hebt bijvoorbeeld het idee dat je niet meer bent wie je bent. En dat de wereld vreemd voor je is. Je voelt je losgekoppeld van de werkelijkheid.
- Soms kan dit zo erg worden, dat je psychotisch wordt. Meestal zijn deze kortdurig, maar zeker niet fijn. Je denkt dat er dingen zijn die er niet zijn. Je ruikt/hoort/voelt en ziet dingen die er niet zijn.
Borderline kan ook samen gaan met andere psychische problematiek, onder andere eetstoornissen.
Helaas lezen we in boeken en zien op TV vaak wel een standaard beeld van DE Borderliner. Hierdoor krijgen leken een plat beeld voorgeschoteld en deinsen zij gelijk terug wanneer ze eens in contact komen met iemand met borderline – dat is immers die vreselijke extreme stoornis.
In een uitzending van Twee Vandaag werd bijvoorbeeld de film “Fatal Attraction” getoond als voorbeeld van iemand met borderline. Of denk aan de film “Ik ook van jou” met Angela Schijf. Of natuurlijk de film “Girl Interrupted” met Angelina…. Allen heftige films, die geheel niet van toepassing hoeven te zijn op erg veel mensen met borderline.
Van iemand houden
maar zeggen van niet.
De hele dag lachen,
ondertussen heb je verdriet
Vastgehouden willen worden,
maar roepen: raak me niet aan.
In woede uitbarsten,
en plotseling iemand slaan.
1 minuut willen leven,
de volgende wil je dood.
Dan weer in je armen krassen
uit pijn en nood
Ontzettend bang zijn,
in een hoekje kruipen
Of juist alle moed hebben,
en het avontuur besluipen.
Borderline is angst,
om alleen te zijn
Borderline is eenzaam
en onbegrijpelijk zijn..
Er zijn diverse instanties waar je hulp kunt krijgen voor deze problematiek. Klik HIER en bekijk per provincie waar je terecht zou kunnen.
Enkele aan te raden boeken:
Informatief:
- Zelfhulpboek Borderline – Spaans & van meekeren
- Borderline-persoonlijkheidsstoornis -Roy Krawitz & Christine Watson
- Leven met een borderliner – Paul Mason & Randi Kreger
Romans:
- Borderliner – Caroline Kraus
- De borderline-dans – Anthony Walker
- De beginneling – Dirk Nielandt
- Borderline – Marie-Sissi Labrèche
Het is moeilijk om van een borderline stoornis af te komen, maar niet onmogelijk! en geen zorgen…de problemen worden minder na je 30ste.
Geef een reactie