Botontkalking en voeding, waarom eten een belangrijke rol speelt bij het voorkomen ervan? Botontkalking, ook wel osteoporose genoemd, is het broos worden van je botten. Er zijn verschillende oorzaken van osteoporose waaronder ook ondergewicht. Maar ook als je een vrouw bent, het voorkomt in je familie en als je ouder bent dan 35 kan dat de kans op osteoporose vergroten. Als je van jongs af aan al goed let op wat je eet en voldoende beweegt is dit positief voor je botopbouw. Beweging vertraagt namelijk de botafbraak.
Hoe weet je eigenlijk dat je osteporose hebt?
Je merkt er eigenlijk weinig van, je weet het vaak pas als je iets breekt of je merkt dat je kleiner bent geworden in lengte. Met een DXA-scan kan er bepaald worden hoe je botdichtheid is en of je echt osteoporose hebt.
Voeding en osteoporose
Met gezonde voeding kan je de kans om osteoporose te krijgen verkleinen. Je moet dan denken aan vitamines zoals vitamine D en K en mineralen zoals calcium. Voldoende zuivel in je voeding is dus belangrijk, je kan dan denken aan yoghurt, melk maar ook aan een plak kaas. Wat misschien minder bekend is, is dat calcium ook voorkomt in groene bladgroenten zoals boerenkool, in hazelnoten en gedroogde vijgen.
Vitamine D zorgt ervoor dat de calcium in je voeding goed opgenomen kan worden. Vitamine D maakt je lichaam zelf aan door middel van zonlicht maar het is tevens nodig om dit uit je voeding te halen. Vitamine D zit in produkten als margarine, bak- en braadvet en vette zeevis.
Ondergewicht en osteoporose
Als je ondergewicht hebt heb je vaak ook te maken met het wegblijven van je menstruatie of onregelmatig menstruaties. Dit gaat vaak samen met lage oestrogeen spiegels. En oestrogenen spelen weer een belangrijke rol in de opbouw van je bot. Dus zowel een gezond lichaamsgewicht als een gevarieerd voedingspatroon zijn beide belangrijk bij het voorkomen van osteoporose.
Geef een reactie