Botontkalking en voeding

Botontkalking en voeding, waarom eten een belangrijke rol speelt bij het voorkomen ervan? Botontkalking, ook wel osteoporose genoemd, is het broos worden van je botten. Er zijn verschillende oorzaken van osteoporose waaronder ook ondergewicht. Maar ook als je een vrouw bent, het voorkomt in je familie en als je ouder bent dan 35 kan dat de kans op osteoporose vergroten. Als je van jongs af aan al goed let op wat je eet en voldoende beweegt is dit positief voor je botopbouw. Beweging vertraagt namelijk de botafbraak.

Hoe weet je eigenlijk dat je osteporose hebt?
Je merkt er eigenlijk weinig van, je weet het vaak pas als je iets breekt of je merkt dat je kleiner bent geworden in lengte. Met een DXA-scan kan er bepaald worden hoe je botdichtheid is en of je echt osteoporose hebt.

Voeding en osteoporose
Met gezonde voeding kan je de kans om osteoporose te krijgen verkleinen. Je moet dan denken aan vitamines zoals vitamine D en K en mineralen zoals calcium. Voldoende zuivel in je voeding is dus belangrijk, je kan dan denken aan yoghurt, melk maar ook aan een plak kaas. Wat misschien minder bekend is, is dat calcium ook voorkomt in groene bladgroenten zoals boerenkool, in hazelnoten en gedroogde vijgen.

Vitamine D zorgt ervoor dat de calcium in je voeding goed opgenomen kan worden. Vitamine D maakt je lichaam zelf aan door middel van zonlicht maar het is tevens nodig om dit uit je voeding te halen. Vitamine D zit in produkten als margarine, bak- en braadvet en vette zeevis.

Ondergewicht en osteoporose
Als je ondergewicht hebt heb je vaak ook te maken met het wegblijven van je menstruatie of onregelmatig menstruaties. Dit gaat vaak samen met lage oestrogeen spiegels. En oestrogenen spelen weer een belangrijke rol in de opbouw van je bot. Dus zowel een gezond lichaamsgewicht als een gevarieerd voedingspatroon zijn beide belangrijk bij het voorkomen van osteoporose.

Proud2Bdietist

Geschreven door Proud2Bdietist

Reacties

18 reacties op “Botontkalking en voeding”

  1. Goed artikel. Het is goed om te weten dat als je nu slecht eet, dit ook later gevolgen kan hebben voor de kwaliteit van je botten.
    Kleine opmerking: in de laatste zin staat een contaminatie. (Dus ZOWEL een gezond lichaamsgewicht als een gevarieerd voedingspatroon zijn BEIDE belangrijk bij het voorkopen van osteporose.

  2. haha en nu maak ik weer een fout: ‘voorkomen’ moet het dus zijn.

  3. @Ing Dat heet geen contaminatie, maar een tautologie.

  4. ik heb nu al een te lage botdichtheid, maar mn arts zei dat het komt doordat ik (sinds mn geboorte) te weinig groeihormonen heb 😉 Naast die hormonen krijg ik nu voor de zekerheid ook calium + vitamine D

  5. De laatste tijd hoor ik telkens lichaamsdelen knakken, en dan vooral mijn onderlichaam. Kan dit een teken hiervoor zijn?

  6. @ anoniem: Nee dat heeft in principe niks met elkaar te maken maar als het een gewoonte is dan is het niet bepaald bevorderend voor je lichaam;).

  7. Heb je alleen een vergrote kans op botontkalking als je ondergewicht hebt of ook als je alleen te weinig eet?

  8. Een (vergrote) kans op botontkalking ontstaat bij een tekort aan vitamine D, K en calcium. Dit krijg je te weinig binnen als je onvoldoende eet, dus je hoeft er geen ondergewicht voor te hebben.
    (Bijv. iemand met overgewicht die te weinig van deze vitaminen binnenkrijgt, heeft hier evenveel kans op als iemand met ondergewicht die ze te weinig binnenkrijgt.)

  9. Ik heb een bloedtest gedaan, en kreeg vandaag te horen dat ik te weinig vitamine D heb, slik nu 3pilletje per dag 😛

  10. @E Onder begeleiding? Want teveel kan ook slecht zijn.

  11. ik had hier ook last van toen ik nog midden in mijn eetstoornis zat.
    ik had ook vaak pijn als bijvoorbeeld iemand tegen me aan stootte, en voelde me een stuk zwakker.
    nu ben ik bijna genezen en kan ik weer tegen een stootje haha

  12. nooit last van gehad en at geen zuivel meer lange tijd..

  13. @@Anoniem: Dat is niet waar. Iemand met ondergewicht heeft meer kans ivm oestrogeenuitval. Oestrogeen beschermt tegen osteoporose (daarom zijn vrouwen na de overgang ook een risicofactor). Dit geldt overigens net zo goed voor mensen zonder ondergewicht die niet meer ongesteld worden. Maar behalve vitamines ligt het dus ook aan aanwezige menstruatie.

  14. Ik heb osteopenie, een voorganger van osteoporose.
    heb 2 x een botscan gehad.
    alleen met een goede en gezonde voeding en vitaminen kan je het nog voorkomen dat het veranderd in osteoporose.
    weer een motivatie puntje die op het lijstje kan!

  15. Ik ben altijd doodsbang dat ik botontkalking krijg, het is bijna een obsessie voor me geworden. Ik heb al ruim 6 jaar een eetstoornis.

    Moet je bij de huisarts om een verwijzing vragen voor zo’n scan?
    Verder slik ik multivitaminen, waar o.a. vitamine D3 en K in zitten. is dat goed?

  16. Ik werd net gebeld door m’n huisarts dat mijn vitamine D gehalte 15,3 is. Weet iemand wat normaal is?

  17. Ik ben wel bang dat ik botontkalking heb of krijg. Ook voor mij is het een beetje een obsessie geworden. Ik zorg elke dag voor gemiddeld 650 – 750 ml/gram zuivel, maar nu we al weken lang geen zon hebben gehad ben ik bang dat ik een vitamine D gebrek heb, en dat die calcium dus niet wordt opgenomen. Bang dat alle moeite voor niks is.

  18. je kan je botten helpen door dagelijks een lepeltje sesamzaad in te nemen.
    wel wat gemalen anders verteerd het niet.

    kijk ook mr eens : http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/gezonde-voeding/98484-sesamzaad-heerlijk-en-voedzaam.html

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *