Bouillon voor als je ziek bent

Als je ziek bent, is niets echt lekker. Toch moet je eten. Ik probeer altijd even goed te luisteren naar waar ik echt trek in heb. Meestal is dat wit brood, yoghurt drink, fruit en er gaat ook altijd wel een soepje in. Mijn moeder maakte laatst ook zo’n soepje en ik zal het receptje hier onder met jullie delen. Het is gemakkelijk zelf te maken en je kunt er van alles in ‘gooien’. Deze opkikker is heel lekker als je bijvoorbeeld een beetje grieperig of snotterig bent.

Wat heb je nodig?
Naast de onderstaande ingrediënten heb je ook een pan, snijplank, mes, gastel (en het liefst en peteroliumstelletje) nodig.

Hoe maak je het?
Doe de kip in een grote pan die je hebt gevuld met 1,5 liter water en breng dit aan de kook. Spoelde groenen intussen af onder de kraan. Je hoeft het niet te schillen. Snij de ui met de schil in kwarten, de winterpeen in dikke plakken en de prei in grove stukken. Schep het grijze schuim uit de pan met een schuimspaan of zeef. Doe nu alle groenten in de pan en ook de laurierblaadjes en het bosje peterselie. Voeg ook het zout en de peperkorrels toe.

Zet de pan op het aller kleinste pitje of op een peteroleumstelletje. Laat dit ongeveer twee tot drie uur trekken. Er mag af en toe een blub te zien zijn, maar de soep mag niet borrelend koken. Giet na het trekken de bouillon af door een zeef boven een schone pan. Als je hard duwt op de groenterestjes in de zeef wordt de bouillon troebel. Wil je de bouillon bewaren, dan moet je het snel af laten koelen. Bijvoorbeeld door het even buiten te zetten.

En nu kun je lekker een kopje nemen. Beterschap!

admin

Geschreven door De Redactie

Reacties

6 reacties op “Bouillon voor als je ziek bent”

  1. Prachtig recept, ik heb het geprobeert (al voeg ik dan altijd twee of drie bouillon blokjes toe) en ik merk voor mezelf dat het echt werkt. Al is het maar dat het je een groot gevoel van welbehagen ervan krijgt wat je echt kan helpen in het genezen van de “sniffles”.

    Voor het grotere gemak hebben supermarkten als de hoogvliet voorverpakte soepgroenten. Dat kan ook heel goed werken en bespaart wat voorbereidingstijd. Met een beetje Maggi kan je hem altijd wat scherper maken. Een aanrader. Een recept uit grootmoeders tijd.


    “Soup of the Evening, Beautiful Soup”
    –=Lewis Carroll=–

  2. Ik merk dat veel meiden met een eetstoornis moeite hebben met de combinatie ziek zijn en een eetstoornis hebben. Want wat eet je dan? Moet je dan gewoon hetzelfde eten als anders, ook al heb je verminderde eetlust en/of ben je misselijk? Misschien een goed idee om daar eens een blog over te schrijven.

  3. Komt precies op de goede tijd, ben de laatste tijd zo ziek!
    Ik dacht dat Nouska vegetariër is, kan natuurlijk dat ze alleen het recept schrijft.
    Maar ik vroeg me dus af, ik ben zelf ook vegetariër, hoe vervang je de kip of laat je de kip gewoon uit het recept?
    X

  4. Ik eet inderdaad geen vlees. Mijn moeder heeft dit recept gemaakt (zie inleiding).
    Je kunt de kip vervangen door bijvoorbeeld kip van de Vegetarische Slager.

    @Jelle
    We hebben daarover meerdere blogs, waaronder de blog ”Griep hebben en een eetstoornis”. Te vinden onder deze blog of via de zoekbalk. Wie weet heb je daar wat aan.

    Liefs Nouska

  5. Snel afkoelen kan ook goed door de pan in een gootsteen met koud water te zetten (met bij voorkeur koelelementen erbij) en dan heel regelmatig roeren.

  6. Wat wordt precies bedoeld met "trekken"? Op een laag vuurtje? Of iets anders?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *