Meisjes en vrouwen die worstelen met boulimia hebben meestal een gezond BMI. Dit zorgt ervoor dat hun eetstoornis vaak jarenlang verborgen blijft. Het is niet altijd aan de buitenkant te zien. Maar gewicht speelt wel degelijk een belangrijke rol bij boulimia: tijdens ziekte en tijdens herstel.
Uit onderzoek blijkt dat de meeste mensen met boulimia aankomen in gewicht. Ondanks allerlei schadelijke maatregelen om af te vallen – zoals braken, laxeren en overmatig bewegen – bereikt iemand met boulimia zijn of haar hoogste gewicht tijdens de ziekte.
Onderzoek toont aan dat hoe langer iemand worstelt met boulimia, hoe groter de kans is dat het lichaamsgewicht blijft toenemen. Dit suggereert dat de ongezonde afvaltactieken niet alleen schadelijk zijn voor de gezondheid, maar domweg ook niet ‘werken’. Van braken, laxeren en compenseren val je niet af, zo hebben onderzoekers aan kunnen tonen.
Braken en laxeren stopt de calorie-opname namelijk niet. Het vermindert het hoogstens. Als je eetbuien hebt, is het onvermijdelijk dat er op den duur gewichtstoename plaatsvindt. Voortdurend binge’en en braken blijkt ook het vermogen van het lichaam om caloriën af te breken, te verminderen. Dat is een natuurlijk beschermingsmechanisme van je lichaam omdat het niet krijgt wat het nodig heeft.
Psychotherapeut Micheal Lowe, één van de onderzoekers, gebruikt de resultaten van het onderzoek als ingang voor de behandeling van boulimia. “Therapeuten moeten de geschiedenis van het gewicht van de patiënt gebruiken om te laten zien dat de ongezonde tactieken niet werken.” Als iemand met boulimia ziet dat hij/zij eerst xx woog en door de boulimia alleen maar méér is gaan wegen, kan dit motiveren om te stoppen met braken, laxeren en compenseren.
Boulimia is officieel erkend als eetstoornis in 1979. Sindsdien heeft onderzoek aangetoond dat vrouwen met boulimia meestal beginnen met een normaal/ gezond gewicht. Dan volgt er een periode waarin de patient dunner is, vanwege extreem lijnen. Eén op de drie mensen met boulimia heeft ook een verleden van anorexia. “Maar na verloop van tijd – tussen de 6 maanden en 2 jaar – kan je lichaam het niet meer aan. Dan komen de eetbuien.” aldus Lowe.
Het is dan bijna onvermijdelijk dat het gewicht toeneemt. Het lichaam wil weer aanvullen, na het uithongeren. Dit leidt weer tot schuldgevoelens en lichamelijk ongemak, waardoor iemand met boulimia terecht komt in een vicieuze cirkel van hongeren, eetbuien en braken, laxeren en compenseren. “Mensen met boulimia zitten vast.”
Afhankelijk van hoe lang iemand vast zit in die cirkel leidt boulimia tot schade aan de tanden, keel en spijsvertering. De vocht- en voedingstoffendisbalans die ontstaat in het lichaam is levensbedreigend. Die schadelijke cirkel van diëten, overeten en compenseren doorbreken is dus van cruciaal belang voor je gezondheid. “Nip this thing in the bud.”
Als je gezondheid niet voldoende motivatie is om te gaan knokken tegen boulimia, helpt dit onderzoek van Michael Lowe wellicht. Van boulimia val je niet af. Je komt er zelfs van aan. Stop dus met die schadelijke manieren om af te vallen en zoek hulp. Hulp om op een gezonde manier af te vallen als dat echt nodig is én hulp om je lichaam te gaan accepteren.
bron: http://mobile.philly.com/health
Foto 1: http://www.flickr.com/photos/kitty27/
Geef een reactie