Boulimia is net zo erg als anorexia

In Friesland duiken steeds meer posters op met teksten als ‘Boulimia is net zo erg als anorexia’ en ‘Onzichtbare eetstoornissen zijn ook eetstoornissen‘. Het gaat hier om een campagne van Laura, die zelf lijdt aan boulimia en daar meer bewustwording voor wilt creëren. Boulimia wordt in haar ogen nog te vaak niet gezien of niet goed begrepen. Daar wil zij door middel van haar campagne verandering in brengen. En jij kunt daarbij helpen!

Hallo! Stel jezelf even voor… šŸ™‚ 

“Ik ben Laura en ik ben 28 jaar oud. Ik woon in Leeuwarden, maar ben geboren in Heerenveen in Friesland. Ik ben net afgestudeerd aan de NHL Stenden; communicatie multimedia design. Ik heb al ruim tien jaar een eetstoornis, waarvan het de laatste vijf jaar een ernstige vorm aan heeft genomen. Begin februari had ik een breekpunt en heb ik dan eindelijk aan de bel getrokken. Ik heb boulimia.”

Je bent een campagne begonnen genaamd ‘Zichtbaar boulimia’. Wat houdt die campagne in?

“Als je naar het nieuws en social media kijkt naar informatie over eetstoornissen, zie je eigenlijk dat het vrijwel altijd over anorexia gaat. Dit omdat het zichtbaar is aan de buitenkant. Bij boulimia heb je geen uiterlijke kenmerken, dat maakt hem zo gevaarlijk. Veel mensen weten niet wat het precies inhoudt, omdat je het niet ziet en er niet zoveel over hoort. Door middel van mijn campagne wil ik boulimia zichtbaarder maken.

Dat doe ik hoofdzakelijk door aandacht te trekken met de posters die ik heb gemaakt, maar ik heb ook een website met een persoonlijke blog. Hier kunnen mensen mijn verhaal lezen over hoe het is om boulimia te hebben. Ik hoop door zelf zo open te zijn dt anderen het ook beter kunnen begrijpen en er meer aandacht voor komt. Op mijn Instagrampagina laat ik het altijd weten wanneer er een nieuwe blog online komt.

‘Zichtbaar boulimia’ is ook mijn afstudeerproject. Toen ik vijf jaar geleden aan de studie begon, had ik al het idee dat ik hier misschien iets mee wilde doen voor mijn afstuderen. Een voorwaarde van een eigen afstudeerproject is dat het een maatschappelijk probleem moet zijn. Dat past dus heel goed! Ik hoop hiermee uiteindelijk ook de eetstoornisperiode op een waardevolle manier af te sluiten.”

Waarom is het zo belangrijk om meer bewustwording rondom boulimia te creëren?

“In de tien jaar dat ik een eetstoornis heb, heeft niemand ooit iets gemerkt aan mij. Acht jaar geleden hadden mijn ouders mij een keer betrapt op het braken, maar dat waren ze nadat ik het een jaar niet deed ook weer vergeten. Ik heb dit zo lang voor mij kunnen houden en niemand heeft ooit iets door gehad. Ook niet als ik extreem veel aan het sporten was of zei dat ik even wat minder at, omdat ik zei dat ik wat was aangekomen.

Het feit dat ik er met niemand over kon of durfde te praten, maakte het extra moeilijk voor mij. Die moeilijkheid triggerde vaak ook wel eetbuien. Ik weet wel zeker dat ik niet de enige ben die hier zo’n last van heeft. Het voelde wel zo, omdat er nooit over gesproken werd binnen familie- en vriendenkring. Ik hoop dat er door mijn campagne meer over gesproken gaat worden, al is het maar een klein beetje.

Nu mijn familie en vrienden het weten, lucht het zo op! Ik vind het fijn dat ik er eindelijk over kan praten. De eetbuien worden ook een stuk minder, omdat ik minder gefrustreerd of boos ben. Ik voel me er minder alleen in staan. Ik hoop dat dit voor anderen ook zo kan gaan. Dat er meer over gesproken gaat worden en dat het ook meer in het nieuws komt, net als anorexia. Zodat omstanders en ‘buitenstaanders’ ook beter weten wat het inhoudt. 

Ik heb op mijn website in mijn eigen worden omschreven wat boulimia inhoudt, maar ook hoe je het eventueel kan herkennen en wat je kan doen als iemand in jouw omgeving het misschien heeft of als iemand naar jou toe komt om het te vertellen. Ik merkte namelijk dat veel mensen het lastig vonden wat ze tegen mij moesten zeggen, of hoe ze zich dan om mij heen moesten gedragen. Daar geef ik tips voor.”

Kun je een voorbeeld geven van zo’n tip? 

“Toen ik het net had verteld, gingen mensen ineens op mijn eten letten. Ik kreeg zo veel vragen over of het wel goed was en dat ik wel genoeg moest eten. Ze wilden keuzes voor mij maken over wat het ik het beste kon eten – goed bedoeld – maar ik wil graag zelf op blijven scheppen. Ook opmerkingen als ‘Wat ben je lekker aan het eten’ of’ Iedereen heeft toch wel iets’ konden heel verkeerd vallen. Het zijn kleine dingetjes die misschien goed bedoeld zijn, maar toch kwetsend over kunnen komen. Ik denk dat je dat zelf misschien niet eens doorhebt, daarom is het goed om over te praten en wil ik het ook delen.”

Heb je al veel reacties gekregen op jouw project?

“Ja, echt super veel! De posters hangen in de grotere dorpen en steden in de supermarkten in Friesland. De dag erop kreeg ik al via Instagram een bericht dat iemand ze had zien hangen. Super om te zien dat mensen daarop reageren. In heel Leeuwarden hangen ze op gratis plak-zuilen op A1 formaat. Dat viel wel op, daarom belde de Leeuwarder Courant mij ook voor een interview!

Toen het in de krant stond – met een kleurenfoto van mijn hoofd en de poster – kreeg ik veel lieve berichten van vrienden. Het ging pas echt los toen het artikel ook op de Facebookpagina van de krant stond. Er kwamen veel likes, het bericht is een aantal keer gedeeld en alle reacties zijn zo positief! Iedereen is het met de boodschap eens: boulimia is net zo erg als anorexia en onzichtbare eetstoornissen zijn ook eetstoornissen.

Zo heeft Human Concern het bericht ook gedeeld op hun Facebook pagina. Daar krijg ik wel wat kippenvel van, haha. De campagne is alleen in Friesland in het echt te zien (door COVID-19), maar hoe vet is het dat het zelfs daarbuiten gezien wordt. Ik wacht nu alleen nog op een berichtje van iemand die zegt: ‘Bedankt, dankzij jou heb ik het nu eindelijk verteld’ of ‘Je hebt mij hier zo mee geholpen’. Al is het maar één persoon die ik heb kunnen helpen, dan is mijn missie geslaagd!”

Hoe ga jij zelf de strijd aan tegen boulimia?

“Helaas sta ik al sinds begin maart op de wachtlijst bij de GGZ in Leeuwarden. Ik wacht af en kachel rustig verder met hoe het nu gaat. Ik heb in het verleden al zoveel zelfhulp-pogingen gedaan. Gelukkig gaat het ‘beter’ op het moment. Dankzij COVID-19 en het afstudeerproject ben ik dichter naar mijn vrienden toe gegroeid. Hierdoor eet ik bijna elke avond bij hen, waardoor de frequentie van het braken wel is afgenomen. Al blijven veel andere ‘eetstoornistrucjes’ wel aanwezig. Dat zal ook het moeilijkste worden voor mij tijdens de behandeling. Ik leef al ruim tien jaar op deze manier, het is zo ‘normaal’ geworden…”

Is er nog iets dat je mee wilt geven?

“Als mensen mee willen helpen de boodschap verder buiten Friesland te verspreiden, dan zijn de posters te downloaden op mijn website via deze link. Aan het begin van iedere week komt er een nieuwe blog op mijn website. Deze gaan dus over hoe ik mijn leven leid en de struggles die erbij komen als iemand boulimia heeft. Er speelt veel schaamte bij boulimia, maar probeer het toch te vertellen. Ik ben zelf heel blij dat ik dat heb gedaan. Het geeft veel rust geen geheim mee te moeten dragen en anderen kunnen je zo beter helpen!”

Samen gaan we voor meer openheid en minder schaamte. Doe je mee? ♥

Irene

Geschreven door Irene

Reacties

20 reacties op “Boulimia is net zo erg als anorexia”

  1. Wat akelig voor je laura dat je al zolang worstelt met boulimia en dat nooit iemand je er goed mee heeft kunnen helpen .
    IK hoop dat je veel hebt aan die behandeling dat de mensen lief voor je zijn en je goed kunnen helpen dat je stappen gaat zetten en af raakt van je boulimia en dat je nooit meer een eetstoornis krijgt en stoer dat je met deze campagne bezig bent ik hoop dat iedereen van zijn of haar psychische problemen af raakt of er goed mee kan leren leven groetjes

    1. Bedankt voor je lieve berichtje! Ik hoop dat ik mensen hier mee geĆÆnspireerd hebt! šŸ™‚

  2. Wouw Laura, wat een super mooi en dapper initiatief!
    Boulimia en andere onzichtbare eetstoornissen verdienen zo hard de aandacht. Ik hoop dat je hiermee zoveel mensen gaat bereiken en weet eigenlijk wel zeker dat er in ieder geval Ć©Ć©n persoon is die hier wat aan heeft.

    Ik wil wel even een kanttekening plaatsen, en zeker niet uit kritiek maar ik heb zelf Anorexia en ik merk dat ook hierin door de media verkeerde ideeƫn worden geschetst, anorecten eten xx per dag en wegen niet meer dan xx. Toch is dit maar in enkele gevallen zo en zijn er ook een hoop mensen die er van opkijken en het niet achter mij gezocht hebben dat ik daar al zo lang mee rondloop. Ik denk dat maar een hele kleine groep anorecten vallen onder het beeld wat mensen denken te hebben hiervan. Nogmaals bedoel dit zeker niet als aanval maar wilde het toch even kwijt omdat (als ik het forum bekijk) toch veel mensen zijn met onzichtbare eetstoornissen die ergens een wens hebben om Anorexia te krijgen. Ik denk dat bijna iedereen met een eetstoornis tegen veel onbegrip aanloopt.

    Ondanks dat vind ik het zelf best irritant dat de meer onzichtbare eetstoornissen het ondergeschoven kindje lijken. Wat voor eetstoornis je ook hebt het blijft vreselijk, wat een onbeschrijfbare strijd barst er dan in je los.
    Echt heel gaaf hoe je je hiervoor inzet en ga hiermee door! Boulimia verdient zo hard de aandacht en ik hoop dat mensen het hierdoor ook serieuzer gaan nemen en mensen het eerder durven delen als het soort van taboe er af is. En dat taboe doorbreken kan bijna niet anders dan hoe jij je er zo voor inzet.
    Laura, je mag echt ontzettend trots op jezelf zijn dat je jouw ervaringen en strijd opengooit en zo inzet om wat voor anderen te betekenen!!!

    Ik zou je wel graag willen volgen, alleen heb ik geen insta. Heb je ook een website waar je de blogs opzet?

    Ondanks dit

    1. Precies dit inderdaad! Vind het echt heel tof als er meer aandacht komt voor onzichtbare eetsstoornissen, hopelijk heeft dat als bijkomend gevolg dat mensen ook snappen dat niet alle anorecten aan dat stereotype beeld voldoen.

    2. Eens. Lees dit bericht pas nadat ik zelf een vergelijkbare reactie heb gepost. Dank.

    3. Hi Flower girl.
      hmm net een heel mooi berichtje gestuurd, maar ik zie hem niet meer terug. Dus hier is hij nog een keer ongeveer.
      Bedankt voor je berichtje. En ik snap je boodschap. Op de andere poster die er is staat de boodschap ‘onzichtbare eetstoornissen zijn ook eetstoornissen’. Hiermee hoop ik ook de andere groepen te helpen met aandacht er voor krijgen. Maar de focus voor de campagne ligt bij boulimia.
      En je kan mijn blogs lezen op mijn website. Deze staat in het interview! zichtbaarboulimia . com ( maar dan aan elkaar šŸ˜‰ )
      Tot daar!! šŸ™‚

  3. Huh, haha. Dat laatste ‘ondanks dit’ hoort er natuurlijk niet bij :P.

  4. Wauw. Wat een moedig initiatief en wat een ondernemerschap! Er zijn vast en zeker mensen die mede door jouw project wel die stap hebben durven zetten om open te zijn naar de mensen die hen kunnen helpen (vrienden, familie, zorgverleners). Knap hoe je jouw afstudeerproject vorm hebt gegeven en hoe jijzelf ‘ in de arena’ durft te stappen . Zoiets (zelf ergens publiekelijk voor gaan staan) kan ook nadelig/lastig voor jou persoonlijk zijn, hopelijk let je daar voldoende op. En, ik sluit me aan bij dat wat eerder gezegd is: hopelijk ontvang jij snel zorg waardoor jij geholpen wordt om jezelf beter te maken. Take care!

    1. Dankjewel G. Ja dat ondernemerschap heb ik vast van mijn vader gekregen. Omdat ik al ruim een half jaar hiernaar toe heb gewerkt, heb ik aan het idee kunnen wennen. Dus de uiteindelijke stap om alles bekent te maken viel best mee. Tot nu toe gaat het nog steeds redelijk goed, dat heb ik te danken aan mijn lieven vrienden.

  5. Ik vind het dapper dat je dit doet – en schrijnend dat het nog steeds nodig is. Overigens heb je wel uiterlijke kenmerken als je boulimia hebt, maar die worden vaak alleen gezien en begrepen door de insider en zijn ook gemakkelijker te verbergen.

    Toen ik koos voor opnamen omdat ik jarenlang afwisselend perioden van anorexia en boulimia had, had ik op dat moment een periode van boulimia. En ik had een collega die zei maar dat is toch helemaal niet erg, anorexia is dodelijk maar boulimia maakt niet uit. Gelukkig wisten mijn directe collega’s op het werk wel beter…. Dus ik herken je strijd zeker.

    Ook schrijnend vind ik de lange wachttijden. Vier maanden is nog niks. Heb ooit ergens een jaar op de wachtlijst gestaan. Intens triest. Ga zo door! En hoe moeilijk het ook is: het is mogelijk van eetstoornis te herstellen. Ik had het bijna 25 jaar en het is me gelukt. Ik wil voor geen goud meer terug. Heel veel succes!

    1. Dankjewel Prue. Ja helaas is het nog steeds nodig, al zag ik in mijn onderzoek dat het de laatste jaren al beter gaat met de aandacht voor de andere eetstoornissen. Ik hoop dat door mijn campagne ik een extra zetje heb kunnen geven šŸ˜‰
      En wat vervelend van die opmerking, maar zo herkenbaar šŸ™
      Oef ik hoop niet dat ik nog een jaar moet wachten hoor! Ben er wel kaar voor om er afscheid van te nemen, maar helaas lukt het toch echt niet zonder hulp heb ik wel gemerkt.

  6. Beste Laura. Goed dat je aandacht voor boulimia vraagt. Maar ik ben het niet eens met de stelling dat anorexia zichtbaar is aan de buitenkant. Dat vind ik een stereotype benadering en ja, helaas blijft die maar rondcirculeren in de media. Ten onrechte. Ook mensen met een gezond gewicht kunnen namelijk anorexia hebben. (En ook jongens/mannen en ouderen.) Zelf lijd ik als 50plusser enorm onder de angst om aan te komen (is een anorectisch kenmerk) en word behandeld voor mijn a-typische anorexia zoals dat dan genoemd wordt. Wilde dit toch even kwijt. Verder top dat ES, welke vorm en voor welke doelgroep dan ook, aandacht krijgt..

    1. Hi Ik. Ik snap je boodschap. Daarom staat er op de andere poster van mijn campagne ‘onzichtbare Eetstoornissen zijn ook eetstoornissen’ Hiermee vraag ik ook aandacht voor de anderen. Alleen ligt de focus van mijn campagne op boulimia. En wat vervelend dat je als 50plusser aan anorexia leid. Ik kan mijn goed voorstellen hoe moeilijk het is voor de maatschappij om dat te begrijpen #stereotype
      Ik hoop dat je net als mij snel hulp krijgt en vrij verder kan leven! Ik kan niet wachten šŸ™‚

  7. Uuteindelijk is er weinig verschil tussen de ziektes ze overlappen elkaar of je gaat van het een naar het ander.(vaak)
    Totdat je stopt met restrictief eten en leert dat je lichaam echt wel weet wat het moet doen en je jezelf leert ontkoppelen van alle restrictieve gedachtes en gedragingen.
    Helaas dat de hulpverlening vaak zo inadaquaat is.Op allerlei manieren. En de maatschappij zo dicriminerend.
    Wij kunnen het niet van de maatschappij verwachten, helaas, die is helemaal verziekt door dit diepgewortelde geloof, zeker in deze tijd dat gezond zijn = dun, superfit en jong.etc.
    Eten is een morele questie geworden net als dik en dun zijn. Mensen die heel weinig eten worden eerder met "begrip" en compassie gezien dan mensen die vanuit dezelfde restricties eetbuien krijgen want dat is moreel gezien dus slecht en hun eigen schuld als het ware!
    Hulpverleners hebben vaak ook last van zulke vooroordelen al doen zij alsof het niet zo is.
    Alle eetstoornissen zijn erg.
    En ook : je kunt herstellen en je hoeft er niet mee te "leren leven". Alleen je zult uiteindelijk op jezelf moeten leren vertrouwen en je eigen lichaam.
    Het is vermoeiend om mensen uit te leggen hoe het werkt en ook hulpverleners begrijpen het vaak niet, ze laten je half genezen maar gaan en zeggen dat je genezen bent terwijl de es. nog altijd in je brein zit.

    Anorexia is trouwens ook gekoppeld aan zo veel vooroodelen waar zo moeilijk tegen op te boksen valt.
    Net als Obesitas en alles wat er tussenin zit.

    Vaak zal je als genezen "eetstoornispatient en voorbeeld moeten zijn en sterk moeten staan want mensen zonder e. s lopen nog wel met de vooroordelen over eten, lichaam en gewicht etc rond. Je hoeft dan niet perse een voorvechter te zijn, maar in je gewone doen en laten sterk en vrij blijven.

    1. šŸ™šŸ»

  8. Wauw, super dat je dit doet, durft, bent aangegaan. Ik moet denken aan de posters/ teksten van Loesje. Op een gegeven moment herken je de ‘uitstraling’ van Loesje posters. Dat zou toch mooi zijn, als vwb eetstoornissen, rake zinnen op deze manier, of andere manieren, ook ‘blijven hangen’ en misverstanden, vooroordelen over eetstoornissen nog meer weghalen.

    1. Hi W. Dankjewel. En ja de inspiratie komt ook voor een deel van de Loesje poster. Wat grappig dat je het ziet. Ik ging voor een clean maar opvallend en snel leesbaar design. Ik hoop dat ik mijn steentje zo heb kunnen bijdragen aan de al langzaam veranderende media aandacht voor de andere eetstoornissen.

  9. Be proud you. Mooi hoor. Liefs! En hoop dat je snel hulp mag ontvangen. šŸ˜˜

    1. Dankjewel. Ik begin wel steeds meer trots op mij zelf te worden. Zeker als ik zie hoever mijn campagne het al bereikt heeft! En dat terwijl ik dacht dat het op zou houden bij de grens van Friesland!!!

  10. dankjewel voor je verhaal ♥
    ik ben 15 jaar en heb boulimia, mijn moeder heeft aan de bel getrokken en ben nu elke dag bezig met mijn behandeling. Ik ben super trots op je!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *