Boulimia voor dummies

Het kan zijn dat je onze website bezoekt, omdat je graag meer wilt weten over eetstoornissen. In onze blogs gaat het vaak over anorexia, boulimia, BED of de eetstoornis NAO, maar wat houden deze eetstoornissen nou eigenlijk precies in? In deze blog zal ik kort uitleggen wat de eetstoornis boulimia inhoudt.

Wat is het?
Boulimia nervosa is een eetstoornis waarbij mensen last hebben van oncontroleerbare eetbuien. Hun leven wordt beheerst door eten en niet eten. Nu denken veel mensen: iedereen heeft toch weleens eetbuien? Dat is ook zo, maar de eetbuien die mensen met boulimia hebben zijn anders dan ‘normale’ eetbuien. Tijdens zo’n n eetbui werkt iemand namelijk een grote hoeveelheid aan eten naar binnen. Mensen met boulimia hebben het gevoel dat ze tijdens zo’n eetbui niet meer kunnen stoppen met eten. Ze stoppen eigenlijk pas op het moment dat ze écht niet meer kunnen. Genieten van het eten doen ze tijdens een eetbui niet. Vaak eten ze zonder echt wat te proeven. Het eten gaat als het ware op de automatische piloot.

Na een eetbui voelt iemand met boulimia zich vaak ontzettend schuldig over de eetbui. De angst om aan te komen is daarna zo groot dat diegene manieren bedenkt om de eetbui te compenseren. Wat daarmee wordt bedoeld, is dat men opzoek gaat naar manieren om het eten kwijt te raken. Dit kunnen verschillende manieren zijn:

Overgeven
– Misbruik van laxerende middelen of afvalpillen
Overmatig sporten
– Vasten

Hoe kom je eraan?
Hoe kan het dat mensen boulimia ontwikkelen? Daar is niet een heel makkelijk antwoord op te geven. Vaak zijn er meerdere factoren die van invloed zijn op het ontstaan van een eetstoornis. Mensen met boulimia hebben vaak de enorme angst om dik te worden of te blijven. Ze zijn ontevreden met hoe ze eruitzien. Boulimia ontstaat vaak door een samenloop van omstandigheden waarin verschillende factoren een rol spelen. Deze factoren kunnen onder andere zijn zijn: aanleg hebben om een eetstoornis te ontwikkelen, opvoeding, negatieve ervaringen, trauma’s en karaktereigenschappen.

Hoe kom je ervan af?
Naast de vraag hoe je aan boulimia komt, is het misschien nog wel belangrijker om te weten hoe je er weer vanaf kan komen. Het is namelijk mogelijk om weer te herstellen van boulimia. Vaak gaan mensen met deze eetstoornis in therapie. In Nederland hebben we diverse centra voor eetstoornissen. Dat zijn GGZ-instellingen die gespecialiseerd zijn in eetstoornissen. Daar kunnen mensen verschillende therapieën volgen. Meestal beginnen mensen met een therapie waarbij ze een of meerdere malen per week naar die instelling moeten. Soms is het zo dat mensen ook een dagbehandeling volgen. Dagbehandeling houdt in dat men de hele dag verschillende therapieën heeft. Als dit allemaal niet werkt of de situatie zo verslechterd is, kan het ook zo zijn dat een opname in de kliniek nodig is.

De behandeling voor eetstoornissen is er vaak op gericht op het krijgen van weer een normaal eetpatroon. Vaak krijgen mensen een eetlijst mee van de diëtist die zij moeten volgen, zodat op die manier de eetbuien worden gestopt. Naast het weer op orde krijgen van het eetpatroon is het ook belangrijk dat er naar de oorzaken van de eetstoornis wordt gekeken.

Hoe ziet het eruit?
Hoe ziet boulimia eruit? Dat is eigenlijk voor iedereen anders, maar al deze mensen hebben één ding gemeen: eetbuien die ze moeten compenseren. Sommige mensen hebben meerdere eetbuien per week, anderen hebben het zelfs meerdere malen per dag. Die eetbuien worden op verschillende manieren gecompenseerd.

Het is lastig om aan iemand te zien of diegene boulimia heeft. In tegenstelling tot de eetstoornis anorexia hebben mensen met boulimia vaak een gezond gewicht. Toch kan de eetstoornis ernstige gevolgen hebben op lichamelijk, psychisch en sociaal gebied.

Lichamelijke gevolgen:
– Bloedarmoede
– Een uitgezette maag
– Uitblijven van menstruatie wat op lange termijn onvruchtbaarheid als gevolg kan hebben
– Botontkalking
– Kaliumtekort met als gevolg hart, nier- en leverklachten
– Hartkloppingen
– Door het zuur van overgeven gaatjes in de tanden
– Slokdarmkanker
– Vermoeidheid

Psychische en sociale gevolgen:
– Afzonderen van omgeving vanwege de eetbuien
– Verwaarlozen van vriendschappen
– Zelfhaat
– Financiële problemen door de eetbuien
– Eenzaamheid
– Depressief

Hoe voelt het?
“Toen ik boulimia had, zagen mijn dagen er vaak hetzelfde uit. Elke dag nam ik me namelijk weer hetzelfde voor: vandaag moet het anders, vandaag ga ik weinig eten en ga ik afvallen. Ik probeerde elke dag te ontbijten om mijn stofwisseling op gang te krijgen, maar dat was vaak erg gezond en minimaal. Een klein beetje yoghurt met wat fruit bijvoorbeeld. Daarna ging ik naar mijn werk toe. Daar at ik als lunch een zelfgemaakte salade. Vaak was er dan niks aan de hand. Ik voelde me goed. Dat veranderde echter op het moment dat mijn werkdag erop zat. Ik reisde in die tijd altijd met de trein en kwam dus op het station langs allerlei winkels waar het lekker naar eten rook. Ik probeerde me altijd sterk te houden, omdat het eten die dag zo goed ging dus ik ging altijd direct in de trein zitten. Ik vond het heel irritant als er iemand met een frietje tegenover mij kwam zitten in de trein. Van de geur van eten kreeg ik enorme honger. Die honger bleef zich aanhouden totdat ik thuis was. Daar probeerde ik krampachtig afleiding te zoeken door tv te kijken of wat te lezen, maar ik bleef maar aan eten denken. Misschien dat ik dan toch maar iets kleins moest eten? Ik keek in de kastjes en besloot om een appel te eten. Een appel kon wel, want dat was gezond. De drang naar eten bleef er echter. Het werd bijna onhoudbaar. Ik liep weer naar de kastjes, trok alles open en begon met eten. Een zak chips, halve reep chocolade, vijf boterhammen met pindakaas en Nutella, de koude restjes overgebleven spaghetti van gisteravond en nog wat snoepjes. Ik kon gewoon niet meer stoppen met eten. Ik bleef maar doorgaan en stopte pas toen ik enorme buikpijn kreeg. Meteen daarna voelde ik me schuldig. Ik keek naar alle etensresten en voelde een enorme paniek in mij opkomen. Shit, wat had ik gedaan? Het eten ging zo goed vandaag en nu had ik het weer verpest met een eetbui… Elke keer na zo’n eetbui moest ik overgeven van mezelf. Net zolang totdat alles eruit was. Ik haatte mezelf echt na zo’n eetbui. Ik was zo verdrietig. Ik wist echt wel dat dit niet normaal was, maar het leek wel alsof ik het niet tegen kon houden. Soms gebeurde dit ook meerdere malen op een dag. Voor de buitenwereld hield ik dit altijd verborgen, omdat ik het heel vies vond en me ervoor schaamde.”

5 Misvattingen
1. Boulimia is minder ernstig dan anorexia
Dit is iets wat vaak wordt gedacht, omdat je anorexia aan iemand kan zien en boulimia niet. Toch is dit niet waar. Boulimia is ook een ernstige eetstoornis en kan serieuze gevolgen hebben. Het is belangrijk om op tijd hulp te zoeken als je lijdt aan boulimia. 

2. Alle mensen met boulimia geven over
Ook dat is niet waar. Niet iedereen met boulimia geeft over. Het kan ook zo zijn dat mensen de eetbuien compenseren door middel van laxeermiddelen, door uren in de sportschool te staan of door de dagen daarop extreem te vasten. 

3. Mensen met boulimia hebben geen zelfbeheersing
Dit vinden mensen met boulimia vaak heel pijnlijk om te horen, omdat ze dit zelf zo ook zien. Ze snappen niet waarom ze de eetbuien niet gewoon kunnen stoppen. In hun omgeving vragen mensen zich dat ook vaak af. Zo simpel ligt het echter niet. Boulimia is een psychische ziekte en zit complex in elkaar. Het is dus geen gebrek aan zelfbeheersing, maar echt een ziekte.

4. Je hebt pas een ernstige eetstoornis als je dun bent
De ernst van de eetstoornis wordt niet bepaald door het gewicht van iemand. Elke eetstoornis is ernstig en moet serieus genomen worden. Hoewel je boulimia dus niet aan de buitenkant kan zien, richt het vanbinnen wel schade aan. Bovendien wordt vaak het hele leven van iemand beheerst door deze eetstoornis en daarom moet elke eetstoornis serieus genomen worden.

5. Het is niet mogelijk om helemaal van boulimia te genezen
Het is een misvatting om te denken dat je nooit van een eetstoornis kan genezen. Genezing is namelijk wel mogelijk. Het kost heel veel tijd, inzet, energie, steun en een hoop tranen, maar met de juiste mensen om je heen is het goed mogelijk om te genezen van boulimia. 

Danique

Geschreven door Danique

Reacties

6 reacties op “Boulimia voor dummies”

  1. Voor mij niets nieuws, maar herkenbaar dus!
    Goed blog Danique!

  2. Waardevol Danique! Bedankt hiervoor!

  3. Heel herkenbaar voor mij en goed uitgelegd
    Dit zouden mensen moeten lezen die meer over boulimia willen weten.

  4. Yep, volkomen herkenbaar….

  5. Vraagje: waarom wordt hier op Proud nog steeds de diagnose NAO genoemd en over geschreven terwijl dat in de DSM-5 (dus al een aantal jaar) helemaal geen diagnose meer is?? Is geen kritiek, vraag het mij gewoon af.

    1. Als het goed is, worden er geen nieuwe diagnoses eetstoornis NAO meer afgegeven. Maar er lopen wel degelijk eetstoornispatiënten rond die die diagnose hebben, omdat ze hem kregen ten tijde van de DSM IV. Met het verschijnen van de DSM V is hun oude diagnose niet opeens “afgepakt”, want hoe zou je dat kunnen doen zonder nieuw diagnostisch traject om aan een nieuw label te komen? Mocht iemand met een bestaande diagnose NAO opnieuw een diagnostisch traject in gaan, dan zal de NAO diagnose waarschijnlijk verdwijnen en vervangen worden door een eetstoornis categorie uit de DSM V.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *