Als je lijdt aan een psychische stoornis en in behandeling bent kan het heel lastig zijn om met één voet in de maatschappij te blijven staan. Je voelt je misschien een beetje geïsoleerd van alles en iedereen. Je hebt geen werk en doet geen studie. Wat kan helpen om je beter over jezelf te voelen én wat meer daginvulling te hebben is vrijwilligerswerk. In ieder dorp en iedere stad zijn er wel vacatures voor vrijwilligers. In Zeeland hebben ze ook de sleutel gevonden om mensen met psychische problemen gelukkig te maken: geef ze werk. Hierover kan je vanavond bij Brandpunt: De Geluksfabriek meer te weten komen.
De GGZ-instelling Emergis heeft in totaal 9 werkleer bedrijven waar 450 medewerkers werken: clienten uit de psychiatrie. Ze zijn een unieke samenwerking aangegaan met het bedrijfsleven: een houtbewerkingsbedrijf, fietsenmakers, autogarages, maar ook een lego-bedrijf. Uitgangspunt: laat mensen meedoen op een manier die bij hun past.
Nederland telt bijna 300.000 mensen met een Ernstige Psychische Aandoening (EPA). Dat is bijna 2 procent van de samenleving (bron: kenniscentrum Phrenos). Deze mensen lijden aan een ernstige depressie of angststoornis of hebben een psychose gehad. Ze hebben een aandoening waarvoor ze medicijnen slikken en naar de psychiater gaan. Volgens Vincent van den Dries, manager van negen werkleerbedrijven in Zeeland, gaat het hier om een vergeten doelgroep.
“Het zijn kwetsbare mensen die vaak tussen wal en schip vallen. Als deze werkleerbedrijven er niet zouden zijn, zaten ze thuis achter de geraniums. Na een paar weken in een werkleerbedrijf, zien we ze opbloeien”
Minder dan 20 procent van de mensen met een ernstige psychische aandoening heeft een betaalde baan. Een vijfde solliciteert niet omdat ze bang zijn voor de eventuele reacties op hun beperking.
Het klinkt bijna te simpel, maar het werkt. Mensen komen vaak zeer ongemotiveerd binnen, maar na een aantal weken blijken al de effecten. Op de langere duur betekent dat: minder medicijngebruik, minder opnames, minder bezoek psychiaters. Het zijn vaak eenzame, sociaal geïsoleerde mensen, die hun eigen verjaardag graag overslaan. Immers, de meest gehoorde vraag: wat doe jij in het dagelijks leven? Sinds ze hier werken, vieren ze hun verjaardag weer. En meer. Ze doen ertoe, horen erbij. Hebben weer vrienden en slapen beter.
“Het is de goedkoopste zorg die er is”, aldus Van den Dries
Brandpunt, dinsdag 13 december om 20.25 uur op NPO 2
Geef een reactie