Breekbaar haar door mijn eetstoornis

Een eetstoornis komt niet zonder gevolgen op zowel fysiek, sociaal als mentaal vlak. Daar kan je in de blog ‘De gevolgen van een eetstoornis‘ alles over lezen. In deze blog wil ik het hebben over een fysiek gevolg dat kan voorkomen als gevolg van een eetstoornis, namelijk dun en breekbaar haar.

Slechte zelfzorg en onvoldoende voeding, maar ook veel stress kan invloed hebben op de conditie van je haar. Je lichaam heeft energie en bouwstoffen nodig. Niet alleen om dingen te kunnen doen, maar ook om er gewoon te kunnen zijn; om zichzelf te kunnen onderhouden. Lukt dat niet, dan kan je dat bijvoorbeeld merken aan je haar. Zo werd mijn haar erg breekbaar toen ik een eetstoornis had. In deze blog geef ik een aantal tips voor hoe je zo goed mogelijk voor je haar kunt zorgen.

Je haar niet te vaak kammen

Even een borstel door je haar wanneer het er wat futloos uitziet? Dat kan je beter niet doen. Wanneer je je haar kamt of borstelt, breken er altijd haren af. Je kan je haren het beste niet of zo min mogelijk borstelen. Is het echt nodig om je haar te borstelen? Doe dit dan echt rustig en met beleid, met een grove kam of met je vingers. Zo breken er minder haren af.

De juiste elastiekjes

Iets anders waar haar door afbreekt, zijn elastiekjes. Ik had vroeger m’n haar vaak in een rommelige knot en soms trok ik echt ontzettend veel haar uit als ik die knot eruit haalde. Een platte staart was dan een beter idee geweest voor mijn breekbare haar, maar ook de juiste elastiekjes kunnen een verschil maken. Bijvoorbeeld een scrunchie, maar ook spiraalvormige elastieken trekken minder haren met zich mee.

De manier waarop je je haren wast

Ik ben opgegroeid met elke dag mijn haar wassen, maar eigenlijk is dat helemaal niet zo goed voor je haar. Het ligt een beetje aan wat je zelf fijn vindt en hoe snel je haar vet wordt, maar je kan je haar best om de dag of zelfs twee keer per week wassen. Sommige mensen wassen hun haren nooit en merken dat hun haar daar echt gezonder en voller van wordt.

Was je je haar wel? Gebruik dan ook conditioner. Vroeger wilde ik nooit conditioner gebruiken, omdat ik dacht dat mijn haar daar zo zwaar van zou worden en dus plat en futloos zou gaan zitten. Maar als je beschadiging van je haar tegen wilt gaan, kan je het beter wel gebruiken. Zo zet shampoo je haarschubben open – dan kunnen de voedingsstoffen erin – en zet conditioner je haarschubben weer dicht.

Oppassen met hitte en verven

Dingen die er bekend om staan dat ze slecht voor je haar te zijn, zijn toch wel de föhn, stijltang, krultang en het verven van je haren. Dat laatste doe ik zelf overigens wel graag, maar ik ben me er wel van bewust dat m’n haar dat niet altijd zo fijn vindt. Veel mensen gebruiken dit soort tools om hun haren meer volume of een stralende kleur te geven, maar uiteindelijk breekt je haar er ook sneller van af. Als je al dun en breekbaar haar hebt, kan je het beste wegblijven hiervan.

Je hebt overigens wel producten die je haar beschermen van hitte of haarverf die niet zo schadelijk zijn. Ook heb je styling-apparaten die niet met hitte, maar met lucht werken. Ik moet toegeven hier persoonlijk niet heel veel verstand van te hebben, maar dit zou een optie kunnen zijn als je toch heel graag je haar wilt stijlen en verven. Je kan je ook laten adviseren door een kapper!

Naar de kapper gaan

Over de kapper gesproken… Met je uiterlijk en zelfzorg bezig zijn, kan best lastig zijn als je een eetstoornis hebt. Je hebt misschien het gevoel dat je het niet verdient of je vindt het lastig om zo met jezelf geconfronteerd te worden. Zeker bij de kapper kon ik me erg opgelaten voelen. Die ongemakkelijke small talk, de schaamte voor mijn dunne haren, geld aan mezelf uit moeten geven en lekker confronterend tegenover jezelf in de spiegel zitten…

Voor je haren zou het goed zijn om ze regelmatig bij te laten knippen. Zeker als je veel last hebt van dode punten en haar dat afbreekt en dun wordt. Maar daarnaast kan het ook een mooi gebaar zijn naar jezelf. Laat je eens verzorgen en zorg voor jezelf. Jij bent dat ook waard.

Een volwaardig eetpatroon en herstellen van je eetstoornis

Last but not least… Een volwaardig eetpatroon. Zorgen voor jezelf kan van buitenaf, maar is ook belangrijk van binnenuit. Er zijn bepaalde voedingsmiddelen en vitamines die extra goed voor je haar zouden zijn, maar het gaat natuurlijk ook om het totaalplaatje. Je lichaam heeft bouwstenen nodig om zichzelf te kunnen blijven onderhouden. Bouwen betekent dus niet altijd letterlijk groeien – waar ik zelf wel eens bang voor was – maar ook onderhouden. Je cellen worden continu vervangen in je lichaam en als er niet genoeg bouwstoffen komen, zwakt alles af. Dus eet voldoende en volwaardig! Wie goed voor zichzelf zorgt aan de binnenkant, ziet dat terug aan de buitenkant.

Irene

Geschreven door Irene

Reacties

2 reacties op “Breekbaar haar door mijn eetstoornis”

  1. Goede tips 🙂

  2. Heel fijne blog.

    En goede tips!

    Wat ik me afvraag is of haarmaskers werken?

    Ik ben ‘gezegend’ met extreem veel, dik en onhandelbaar haar van een meter lang.

    Naar naar de kapper gaan voelt heel ongemakkelijk. Voor de spiegel geplaatst worden en small talk is er als liplezer niet meer bij sinds Corona en de mondkapjes 😐

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *