Breekjaar

Daar stond ik dan, voor het laatst op het schoolplein, met mijn diploma op zak. Al weken van te voren hadden we gesprekken met decanen, lange studiekeuzetests gemaakt en promotiefolders van scholen zitten doorbladeren. Hoewel mijn vriendinnen ‘het’ allang al wisten, kon ik geen studiekeuze maken. Er waren zoveel studies die me ‘wel leuk’ leken, ik wist niet waaruit ik moest kiezen. Bovendien, had ik een pittig jaar achter de rug van keihard blokken en voelde me nog niet helemaal ‘klaar’ voor de volgende stap.

Ik besloot een tussenjaar te nemen, waarin ik mijn vragen ‘wie ben ik’ en ‘wat wil ik’ eens beter ging onderzoeken. Een ding was zeker, ik wilde iets totaals anders gaan doen en meer zelfvertrouwen ontwikkelen na mijn pestverleden. Vrijwilligerswerk doen in Afrika sprak me altijd al aan, en daarom melde ik me bij de organisatie Worldmapping aan om voor tweeëneenhalve week de handen uit de mouwen te steken bij diverse locale projecten in Oeganda.

Op een van mijn voorbereidingsdagen voor deze spannende, avondtuurlijke reis, kregen we tijdens de pauze spontaan bezoek van Stichting Breekjaar. Twee initiatiefnemers kwamen ons op de hoogte brengen dat er vanaf begin september 2013 een nieuw initiatief van start zou gaan waarin jongeren een nuttig en avondtuurlijk tussenjaar konden gaan volgen. Dit onder begeleiding van diverse coaches. Als ik terug kwam van mijn reis, wilde ik nog niet gaan studeren, maar wel aan mijn persoonlijke ontwikkeling werken. Vandaar dat ik me inschreef voor het programma van Breekjaar.

Na een intensief intakegesprek, dat iedere deelnemer kreeg, werden we voorbereid op de rest van het jaar met een introductieweekend. Daar leerde ik mijn groepsgenoten kennen en de coaches. Onze groep bestaat uit 27 jongeren tussen de 17 en 24 jaar met allemaal een verschillende achtergrond. De diversiteit in de groep maakt dat we elkaar inspireren en motiveren, om doelen, wensen of keuzes te realiseren. Na een geweldig, maar ook intensief introductiekamp op de Veluwe, waar we in hutten sliepen en ‘s avonds rond het kampvuur elkaar nog beter leerde kennen, is in september 2013 het echte programma van start gegaan.

Breekjaar bestaat de eerste 5 maanden uit 1 dag in de week, op de maandag, en vanaf 1 februari wordt dit een intensief programma van 4 dagen in per week. Tijdens dit jaar is het de bedoeling dat je erachter komt waarom je van sommige dingen ‘aan’ (vrolijk) gaat en waarom je van sommige dingen ‘uit’ gaat. Je leert te ontdekken wat jouw talenten, krachten en valkuilen zijn en gaat hiermee aan de slag in je eigen subgroep van negen. Een van mijn valkuilen is bijvoorbeeld dat ik altijd alles perfect wil hebben en perfect wil zijn, waardoor ik voor iedereen zorg, maar mezelf vergeet. Door opdrachten, reflectiegesprekken, zaaloefeningen en veel praten met de groep ben ik al iets meer losgekomen van mijn valkuil.

Opvallend is dat we hier écht naar elkaar luisteren en we elkaar steunen wanneer nodig is. We hebben een gymzaal tot onze beschikking waarin we veel oefeningen doen om even uit die comfortzone te komen. In het begin is het eng om uit jou veilige zone te komen, maar als iedereen doorheeft dat het hier ‘mag’ en ‘kan’ dan is dat een heel bijzondere ervaring. Alle opdrachten en oefeningen geven meer inzicht in wie je bent en wat je kan. Een heel belangrijk onderdeel binnen Breekjaar is vertrouwen. Vertrouwen in jezelf en vertrouwen in elkaar. Hier gaan we geregeld mee aan de slag. Binnenkort maken we zelfs een zogenaamde ‘Questtrek’ door zuidholland van 1 week, waarin we al backpackende van boerderij naar boerderij trekken in je eigen groep van negen. Je gaat terug naar je basis, naar je echte ik.

De eerste 5 maanden van breekjaar zitten er bijna op. Ik heb al veel geleerd en het gevoel dat ik een stapje dichterbij mijn doelen ben gekomen. Het fijne is de ongedwongen sfeer met coaches die van de positieve energie bruizen en je met jouw problemen of vragen willen helpen. Dat hielp ook mij al om mijn lage zelfvertrouwen en faalangst wat los te laten. Over mijn pestverleden ben ik nog niet heen, maar het voelt al wel een stukje lichter. Dit was slechts een kleine indruk van hoe het erbij Breekjaar aan toe gaat.

Wil je andere verhalen lezen van mijn mede-brekers, of ben je geïnspireerd? Neem dan eens een kijkje op breekjaar.nl.

Sandra

Geschreven door Sandra

Reacties

12 reacties op “Breekjaar”

  1. sara hoe awsome van je!!! ook die foto uit uganda is echt super 🙂
    Liefs Dieu

  2. Wat gaaf zeg! Ik wou dat dit eerder was opgezet!
    Wel ben ik benieuwd naar de kosten voor het breekjaar in Utrecht, die kan ik op de site namelijk niet vinden..

  3. oh dit lijkt me echt gaaf! kan je daar ook heen als je met een eetstoornis zit? of is dat niet handig?

    beetje rare vraag misschien.. maar ik ben nog niet genezen.. maar dat breekjaar lijkt me wel gaaf..

  4. Kan je dit ook na je studies aan de universiteit doen. En kan dit ook als Belg?

  5. Grappig, ik heb dit ook nog even overwogen maar vond dat ik van dat geld toch wel een hoop studierichtingen kon proberen.

    @Sophie, volgens mij was het in Amsterdam €10000 voor een jaar. Ik weet niet zeker of het in Utrecht hetzelfde programma is…

  6. @ Schaatster
    Dank je!

  7. Ik wou echt dat dit er was toen ik een keuze moest maken voor een opleiding. Ik vind het breekbaar echt een geweldig initiatief. Door dit kaar kun je echt de tijd nemen om jezelf te ontdekken en goed nadenken wat je wil met leven.

  8. Breekjaar kan je ten alle tijden volgen, het jaar in amsterdam is een verkort, maar intensief traject en dat in utrecht is 10 maanden. Het is een selfsuitable jaar, en kost net zoveel als een opleiding: 4000,-, maar dit jaar is echt super waardevol voor mij, en je komt er jongeren tegen met veel verschillende achtergronden. (Vaak gestopt met studie omdat het toch niet paste, of wegens andere redenen. Wie meer zelfinzicht wil, op een heel positieve, maar proffesionele manier, ook met een eetstoornis raad ik dit jaar zeker aan! Ik ervaar het zelf echt als heel fijn en ook mijn valkuilen kan ik nu iets losser al laten.

    Wie meer wil weten, kan mij altijd even mailen ;-D

  9. Wow, dit lijkt mij echt een heel fijne ervaring!! Ik zit nu in 5vwo, andere mensen van mijn jaar weten al welke studie ze willen gaan doen of zijn al open dagen aan het bezoeken.. ik weet het echt totaal nog niet, bij de studies die ik leuk vind denk ik dat ik ze niet kan… ga hier echt over na denken! (wel best veel geld helaas…) Inderdaad een heel goed initiatief!

  10. Wow! Wat een mooie meid ben jij zeg! Besteden ze ook aandacht aan je es? Heeft het jou geholpen om je es los te laten?
    Veel succes met het jaar!

  11. Wordt het trouwens niet vergoed?…..

  12. Bedankt voor de leuke berichten! We hebben vaak themagroepen en een diverse coaches waarmee je alles, maar dan ook alles kunt delen. Ook je es.
    Het wordt niet vergoed, ik werk er zelf voor en mijn ouders helpen zonodig.
    Echter vind ik dat de kosten niet een al te grote rol mogen spelen, immers, het is echt een heel waardevol jaar die je echt wat brengt voor de rest van je leven.
    Hoe angst of onzeker je ook bent, hier leer je pas veel over jezelf ontplooien, uit je comfortzone komen en keuzes maken uit je hart. En ik ga een jaar later dan studeren, maar ach, wat is een jaar? xxx

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *