Het volgende recept ontvingen we van Lotte: Laatst heb ik een heerlijk dessert gemaakt! Het zijn 2 losse elementen die je ook los van elkaar kunt maken en ik dacht, dat is wel leuk voor proud2cook! 1 recept is van mezelf, de ander uit een boekje.
Brusselse appels met vanille kaneelijs
Brusselse appels
- 3 appels(stevige zoals jazz)
- 9 theelepels jam(naar keuze, ik heb aardbeienjam gebruikt maar volgens recept was het met abrikozenjam)
- 60 gr suiker(witte basterd)
- 60 gr boter+extra om in te vetten
- 60 gr bloem
- 200 ml melk
- 4 eieren
- evt: poedersuiker, kaneel, slagroom
materialen
- appelboor
- ovenschaal
- oven
- steelpannetje
- garde of spatel
Bereiding
1 .verwarm de oven voor op 190 ‘C
2. schil de appels en verwijder het klokhuis met de appelboor, snijd ze daarna ieder in 3 schijven horizontaal door. Leg ze in de ovenschaal en doe in het midden van de appels een lepeltje jam.
3. breng de melk met de helft van de boter aan de kook. Voeg de gezeefde bloem toe en schep door met de garde/spatel tot er een soepel deeg ontstaat. Neem de pan van het vuur en roer de rest van de boter, de suiker en een voor een de eieren erdoorheen..
4. schenk het deeg over de appels en bak ze in ca. 40 min in het midden van de oven goudbruin en gaar.
5. haal uit de oven en laat iets afkoelen.
Snijd daarna in 20 blokjes(of groter als je het gewoon als gebak wil serveren)
6. strooi er evt. nog wat poedersuiker en/of kaneel overheen. en serveer met slagroom
Lotte’s vanille-kaneelijs
- 1 vanillestokje
- 1 kaneelstokje (anders;1 a 2 theel.kaneelpoeder)
- 3 eidooiers
- 3.5 dl melk(liefst volle)
- 2 dl slagroom
- 150 gr suiker
Dit kan ook met lactosevrije melk en lactosevrije slagroom. foto vanille
Materialen
- pollepel
- steelpannetje
- mixer of garde
- ijsmachine (zo niet ook niet erg… dan alleen een bakje)
- 1 plastic bakje voor in de diepvries
- zeefje
Bereiding
• Klop de slagroom tot het stijf is.
• Voeg de slagroom aan een pannetje met melk toe.
• Was het vanillestokje en snijd het overlangs door. Schraap de vanille eruit en voeg dit toe aan het slagroom-melk mengsel
• Doe het kaneelstokje(of kaneelpoeder) ook in het pannetje erbij.
• Maak het geheel warm en neem de pan van het vuur als het kookt, laat alles een beetje afkoelen.
• Verwijder het vanille en kaneelstokje.
• Klop ondertussen het eigeel met de suiker tot een romig mengsel/schuim. Doe dit dan beetje bij beetje bij de lauwe melk
• Verwarm het opnieuw terwijl je roert. Zorg ervoor dat het NIET kookt.
• Als het geheel steviger begint te worden(moeilijk inschatten, gewoon proberen neem je het van het vuur en laat je het afkoelen.
• Filter het mengsel door een zeef en giet het in de ijsmachine. Laat dit draaien tot het stevig ijs is geworden en doe het in een bakje en plaats dit in de diepvries tot de juiste stevigheid. Anders doe het in een bakje en roer om het half uur met een vork/lepel door het mengsel zodat er geen ijskristallen ontstaan.
*lekker met een toefje slagroom
EET SMAKELIJK!
Geef een reactie