Op het forum kreeg ik de vraag wat ik nou vind van het drinken van koffie waar cafeïne inzit. Leuk om hier een keer een blogje over te schrijven. Laten we beginnen bij het begin: Wat is cafeïne? Cafeïne is een stof die van nature voorkomt in koffiebonen en theebladeren, maar ook in de bessen van de guarana plant en in colanoten.
In welke voedingsmiddelen komt het voor?
Cafeïne zit in thee, koffie, cola en in speciale energiedrankjes. Er bestaat ook kauwgom met cafeïne. En wist je dat er ook in chocolade cafeïne zit? De hoeveelheden van cafeïne verschillen echter per voedingsmiddel. Een gewone kop koffie levert gemiddeld 85 mg cafeïne per kopje van 125 ml. Er bestaat wel een verschil tussen de koffiebonen. Zo levert een kopje koffie van de Robusta koffiebonen meer cafeïne dan van de Arabica bonen. Wist je dat er in cafeïnevrije koffie toch nog iets van cafeïne zit? Zo’n kopje koffie levert 2-4 mg cafeïne
Een kopje zwarte thee van 125 ml levert 40 mg cafeïne en groene thee de helft. In een stukje pure chocolade zit 14 mg en in melkchocolade zit 6 mg. Een glas cola van 180 ml levert 18 mg cafeïne en een blikje van een energiedrankje 80 mg.
De voordelen van cafeïne
Cafeïne heeft een stimulerend effect. Dit merk je vooral aan je concentratie en prestatievermogen. Daarnaast stimuleert het je zenuwstelsel wat leidt tot een verminderd gevoel van vermoeidheid. Het heeft daarnaast een positief effect op motivatie en alertheid. Door sporters wordt het wel gebruikt omdat het de bloedtoevoer naar de spieren zou verbeteren waardoor ze een langere inspanning kunnen leveren.
Nadelen van cafeïne
Te veel cafeïne kan klachten geven zoals rusteloosheid, gespannenheid, angstgevoelens en hartkloppingen. Niet iedereen is even gevoelig voor cafeïne. Gemiddeld wordt aangehouden dat 4 cafeïnerijke drankjes per dag geen negatieve gevolgen zal hebben. Voor jongeren tussen 13-18 jaar wordt maximaal 1 cafeïnerijke drank per dag geadviseerd. Onder de 13 jaar wordt het gebruik van energierijke dranken helemaal afgeraden. Je lichaam went echter wel aan de werking van cafeïne. Had je eerst een positief effect na het drinken van 2 kopjes koffie dan kan dit op een gegeven moment niet meer hetzelfde effect geven en heb je er meer van nodig.
Feiten en Fabels over cafeïne:
Meer drinken van koffie vergroot het positief effect: Fabel.
De positieve effecten van cafeïne worden niet sterker of meer door het drinken van meer koffie.
Cafeïne is vocht afdrijvend: Fabel.
Cafeïne zorgt niet voor een groter vochtverlies maar het stimuleert de nieren, het heeft invloed op hoe snel je nieren het vocht uitscheiden.
Je valt af door cafeïne: Fabel.
Hier is geen wetenschappelijk bewijs voor gevonden.
Het stoppen van drinken van cafeïne kan ontwenningsverschijnselen geven: Feit.
Als je stopt met het drinken van cafeïnevrije producten kan je lichaam ontwenningsverschijnselen gaan vertonen zoals prikkelbaarheid, hoofdpijn en vermoeidheid.
Te veel cafeïne kan je slaap beïnvloeden: Feit.
Door teveel cafeïne kan je moeilijker in slaap komen.
Koffie mag je meetellen voor je dagelijkse behoefte aan vocht: Feit
Koffie en thee tellen mee voor je dagelijkse inname van vocht.
Cafeïne en een eetstoornis
Koffie maakt je energiek. Als je niet gezond eet, dan bestaat de kans dat je te veel vergt van je lichaam terwijl je eigenlijk rust zou moeten nemen. Cafeïne kan de hartslag verhogen, wat als je ondergewicht hebt te veel energie kost en dus ook gevaarlijk kan zijn. Cafeïne kan ook zorgen voor angstgevoelens. Mocht je daar al last van hebben, dan kan dit dus verergeren.
Drink jij veel cafeïne?
Geef een reactie