Om eetstoornissen te behandelen worden verschillende soorten therapie aangeboden. Nu is er een relatief nieuwe behandelaanpak die effectiever en korter zou zijn dan de reguliere behandelingen. Als eerste behandelcentrum voor eetstoornissen in Nederland is Novarum gestart met het behandelen volgens de CBT-E, Cognitive Behavior Therapy Enhanced methodiek. Novarum heeft sinds het voorjaar van 2015 het zorgaanbod van klinische en ambulante behandeling gewijzigd.
Het lijkt een aantal voordelen met zich mee te brengen en het biedt perspectief voor eetstoornissen als anorexia en boulimia nervosa en eetstoornis nao, die doorgaans moeilijk te behandelen zijn. De Cognitive Behavior Therapy Enhanced (CBT-E) methodiek is ontwikkeld door de onderzoeksgroep van professor Chris Fairburn, van het Centre of Research on Eating Disorders van de Universiteit van Oxford. Verschillende internationale onderzoeken hebben de effectiviteit aangetoond. De methodiek is gericht op het werken aan factoren die de eetstoornis in stand houden en het ontwikkelen van vaardigheden om terugval te voorkomen.
Als het gaat om instandhoudende factoren bij eetstoornissen kan bijvoorbeeld gedacht worden aan het overmatig veel waarde hechten aan controle hebben over het lichaam, gewicht en eten. Ook kun je denken aan dat mensen met een eetstoornis zichzelf voornamelijk waarderen aan de hand van lichaamsvormen en gewicht en checkgedrag. Overmatig sporten, eetbuien, ondergewicht en compensatiegedrag, verminderde interesses op andere vlakken kunnen de eetstoornis ook in stand houden.
Onderzoek uit Australië, Engeland en Italië toont aan dat de methode bewezen effectiever is dan de reguliere cognitieve gedragstherapie. Het gaat hierbij om cijfers waarbij het succes rond de 70% ligt in plaats van 50%. Novarum doet ook onderzoek naar het effect van de behandeling met CBT-E om na te gaan of het in Nederland net zo effectief is. In de afgelopen maanden is het grootste deel van de behandelaren bij Novarum getraind om behandelingen uit te kunnen voeren met deze methodiek. Professor Fairburn is actief betrokken bij de implementatie van de door hem ontwikkelde behandelmethodiek en heeft ook de start van het trainingsprogramma begeleid.
Snellere en effectievere behandeling
In vergelijking met de bestaande reguliere behandelmethodes bij eetstoornissen is de effectiviteit van de CBT-E hoger en is de gemiddelde behandelduur korter. De eigen regie en activering van cliënten is hierbij erg belangrijk en cliënten voelen zich erkend door de behandeling. De behandelingsmethodiek is gericht op de centrale instandhoudende mechanismen en het sluit aan bij de huidige opvatting over de zorg en het korter en effectiever behandelen. Alle niet bewezen effectieve interventies worden niet meer aangeboden. In deze methode komt de regie voor de behandeling veel meer bij de cliënt te liggen en door verschillende positieve aspecten wordt verwacht dat de cliënten hier blij mee zullen zijn. De methode is speciaal ontwikkeld voor de behandeling van eetstoornissen.
De methodiek CBT-E spreekt niet alleen cliënten aan, maar ook medici. Het aantal cliënten dat vroegtijdig met de behandeling stopt is een probleem en hierdoor krijgen veel cliënten niet de juiste behandeling. Binnen de Cognitive Behavior Therapy Enhanced methodiek is veel aandacht voor terugval-preventie, omdat de terugval bij eetstoornissen groot is. De methodiek is gericht op de binding van cliënten aan de therapie door bijvoorbeeld veel voorlichting te geven, therapietrouw te stimuleren en eigen regie en verantwoordelijkheid te geven.
Het richt zich op het probleemgedrag wat er voor zorgt dat de eetstoornis in stand gehouden wordt. Er worden keuzes gemaakt in wat wel en niet aan bod komt en daardoor neemt het minder tijd in beslag. De reguliere cognitieve gedragstherapie duurt vaak een stuk langer en is ook vaak opgebouwd uit zowel meer als minder bewezen effectieve interventies. De CBT-E methodiek bevat alleen de interventies die bewezen effectief zijn.
Heb jij ervaring met deze vorm van behandeling? We ontvangen graag (mag anoniem) jouw ervaringsverhaal. Dit kan je mailen naar redactie@proud2Bme.nl
Bron: Novarum
Jouw herstel of therapie ervaring delen op Proud2Bme? Mail ons! redactie@proud2Bme.nl
Geef een reactie