Chaos op woongroepen

Het is weer zo ver: ze komt weer met een groots verhaal terug naar de groep en haar pijn hangt aan de grote klok. Iedereen ziet het en toch duwt ze de wereld van zich af en juist dit is een teken dat ze wil dat mensen bij haar komen. Ze wil dat de begeleiding op haar deur klopt. Ze wil haar pijn laten zien en ze wil de knuffel waar ze nu ‘nee’ tegen schreeuwt. Ze wil het allemaal, want het is een menselijke behoefte. Door tegen iedereen aan te schoppen wordt de knuffel langer, worden de complimenten grootser en de aandacht meer zodra de deur opengaat. De deur gaat open en ze krijgt wat ze wil. Ik kijk toe en zie dit elke dag gebeuren, langzaam verdwijn ik in de schaduw van andermans problematiek. Een frustrerende vicieuze cirkel die mijn tijd in de zorg tekent. 
 
Het lukte mij maar niet om om hulp te vragen. Ik wist wat ik nodig had, ik wist dat ik niet zonder kon, maar ik wist ook dat ik niet kon vragen om mijn behoeften. Ik voelde mij te veel voor alles en iedereen. Het ging altijd goed en ik wist de act eigenlijk perfect op te houden. Huilen deed ik niet, want waar was dat voor nodig? Het hielp immers niet. Ik zocht naar rationele oplossingen, terwijl mijn emotie ruimte zocht. Soms liggen de antwoorden niet in het verstand, maar in het gevoel. En juist dat is wat je jarenlang hebt uitgeschakeld. Als kind leerde je dat het er niet mocht zijn; ergens had het een functie. Maar hier zit je dan, als volwassene zonder de capaciteit om gevoelens te tonen, maar wel met de behoefte om getroost te worden.

Farah is sinds 2021 gastblogger bij Proud2Bme. Ze blogt onder andere over haar ervaringen met eergerelateerd geweld, trauma’s, opgroeien in een instelling als minderjarige en hoe ze het contact heeft verbroken met haar familie. Je vindt al haar blogs via de tag ‘Farah blogt‘.


Bron foto

Het was toen ik steeds ouder werd, dat ik bang werd om geen zorg meer te krijgen. De andere meiden waren op een gegeven moment jonger en zij hadden het meer nodig leek het wel. Zij hadden de hulp nodig en zij verdienden het, maar ik was al ouder en ik moest het zelf kunnen. Ik ben immers geen kind meer. Ik heb mij echter ook nooit echt kind gevoeld. Ik heb als kind gehuild om mijn verjaardagen; ik wilde helemaal niet groter worden, want ik was niet klaar voor de verantwoordelijkheden. Vooral niet voor je eigen verantwoordelijkheid om om hulp te vragen. Dat kon ik helemaal niet. Ik gedroeg mij te allen tijden als een volwassene en ik werd ernaar behandeld, maar ik had de behoeften van een kind. Ik wilde gehoord en gezien worden.  
 
Op groepen escaleerde de situatie vaak. Groepsgenoten die schreeuwend met borden gooien, deuren dichtsmijten, zichzelf pijn doen en hun strijd vooral externaliseren. De begeleiding zag het en elke keer gaven ze de aandacht waar zo wanhopig om gevraagd werd. De behoefte om liefde en aandacht is menselijk en iedereen gaat er anders mee om. Ik had de behoefte ook, maar ik kon niks anders dan een sociaal wenselijk masker opzetten. Ik zei altijd dat het goed ging, ik zei ja en amen, ruimde mijn kamer op, kookte en maakte schoon. Mijn paniek was niet te zien. De enige manier waarop mensen zagen dat het niet goed ging, was wanneer ik slechter at of wanneer mijn wallen groter werden. Maar dit kreeg uiteraard niet de aandacht wanneer er naast mij een groepsgenoot huilend aan tafel zat. Ik wilde dat ook kunnen. De pijn was er, maar het lef niet
 
Toen ik op groepen woonde was het veruit het lastigste om continu te moeten leven in een zware sfeer. Er was altijd iemand waar het niet goed mee ging en er waren altijd problemen. Dit was veel om te dragen naast mijn eigen bagage. Daarnaast vond ik het enorm frustrerend om te zien dat andere meiden kregen waar ik om wilde vragen, maar wat ik niet durfde te vragen. Zij waren luider, meer aanwezig en zij pakten podium voor tien. Ik verdween in de schaduw van hun problematiek. Met mij ging het immers altijd goed, ik deed niks geks en ik functioneerde voor de buitenwereld normaal. En juist dat was mijn valkuil; de ambivalentie tussen mijn interne gevoelens en externe gedrag.  
 
Soms werd ik jaloers op de aandacht die andere groepsgenoten kregen. Zo, dat is eruit. Dit is iets wat ik niet had durven toegeven toen ik in de situatie zat. Ik had dezelfde behoeften als mijn groepsgenoten, maar bij mij werd mijn honger nooit gestild. Er waren te veel anderen om naar mij om te kijken, want ik was stil en ik functioneerde. Ik was zelfstandig genoeg om alleen gelaten te worden, toch?  
 
‘Vorige week heb ik al gehuild bij de begeleiding. Dat was genoeg aandacht voor mij…’ Dit is een gedachte die mij keer op keer overnam. Ik voel mij slecht en schuldig tegenover de begeleiding. Zij hebben de tijd genomen om naar mij te luisteren en ik maakte het hen zo lastig. Ik was ontroostbaar en zij hadden geen antwoorden voor mij. Ze waren zo ontzettend lief en geduldig en ik zag dat mijn pijn hen ook wat deed. Ik wil niet dat zij een slechte dag hebben door mij. Vorige week heb ik gehuild en nu moet ik weer normaal doen. Of nou nee, ik moet beter zijn. Ik moet compenseren voor de tranen. Ik compenseer met een permanente lach en dienstbaar gedrag, want ik voel mij schuldig naar anderen toe.  
 
Deze blog schrijf ik voor jou, jij die je gevecht stil strijdt. Jij die menselijke behoeften hebt, maar jezelf altijd bestempelt als teveel. Ook jij verdient liefde en aandacht, want je bent een volwaardig mens. Het is niet gek om jaloezie te voelen, want ook dat is menselijk. Jij wil simpelweg liefde en warmte en het is zo enorm frustrerend om te zien dat het zo dichtbij is, maar jou nooit bereikt. Je bent geen misgunner, maar een stille strijder. Je bent niet de enige, hoe eenzaam het nu misschien ook voelt.  


Kom bij Proud2Bme gratis en anoniem in contact met lotgenoten, ervaringsdeskundigen, psychologen en dietisten. Op ons forum kun je jouw verhaal delen en/of vragen stellen. Ook kan je dagelijks met ons chatten (de agenda vind je hier). Wij staan voor je klaar.

Lonneke

Geschreven door Lonneke

Reacties

26 reacties op “Chaos op woongroepen”

  1. Wat een prachtige blog, Farah. Jij schrijft hoe ik me als kind voelde. Als oudste kind in een gezin met zes kinderen. Wij moesten ons met zes net zo goed, nee … nog béter gedragen dan de gezinnen van mijn ooms en tantes met twee kinderen. En ik als oudste moest uiteraard daarin het goede voorbeeld geven.
    Mijn moeder, die altijd complimenten kreeg: "wat zijn jouw kinderen netjes opgevoed, daar heb je nooit last van!". Maar ze wisten niet hoe hard de waarschuwing klonk als de auto het feestje naderde: "En denk erom dat jullie lief zijn, geen lawaai maken, beleefd zijn, nérgens om vragen en wachten tot je iets aangeboden krijgt." En zo werden we nogal eens overgeslagen … wij mochten niet protesteren, niet reclameren. Dronken de oude, prikloze sinas op (want oma gooide niets weg) en de neefjes trokken zelf een nieuwe fles uit de kast. We mochten niet laten merken dat we er waren … om de complimentjes voor mijn moeder.

    1. Je gedraagt je netjes en beleefd uit liefde en respect voor de ander. Dat moet je als kind nog leren.En nee dat voelt misschien niet zo leuk, maar alles draait dan ook niet om jezelf.

      En zes kinderen opvoeden valt toch ook echt niet mee.Een moeder is ook maar een mens.

      1. Ik denk dat het meer gaat om de balans tussen beleefdheid en jezelf bijna onzichtbaar moeten maken. Dat laatste lees ik meer uit het stukje en dat lijkt me verdrietig.

        1. Ja, dat is ook zo.
          Dat is nou ook weer niet de bedoeling.

        2. Precies … jij snapt!

    2. Hoi lieve F,

      Bedankt voor je lieve complimenten. Wat naar dat je dit mee hebt moeten maken en dat het zo een impact op je (gehad) heeft. Hopelijk lukt het je nu wel om je stem te laten horen en ruimte in te nemen, want dat verdien je.

      Veel liefs

  2. Wat een geweldige blog!
    Helaas zie ik dit principe te veel op social media gebeuren: meiden die met hun gedrag zorg en aandacht oproepen en nooit uit die vicieuze cirkel lijken te komen omdat ze niet verder komen naar hun emoties.
    Farah, ik hoop dat door jouw blog ook van degenen die juist wel al die aandacht opeisen een lampje gaat branden. Uiteindelijk rent iedereen -hoe de uitingsvorm ook is- weg voor emoties en verantwoordelijkheden.

    1. Hey lieve jij,

      Heel erg bedankt! En ja, ieder heeft zijn eigen uitingsvorm en het is dus ook absoluut niet mijn bedoeling om ze te classificeren van erg naar minder erg of vice versa. Het is meer om een stem te geven aan de groepering die vaak op de achtergrond verdwijnd.

      Liefs

    2. Inderdaad, het lijkt online wel steeds erger te worden. Het zijn ook steeds dezelfde mensen, ze krijgen meer en meer volgers en in plaats van dat het stapje voor stapje misschien vooruit gaat, wordt er juist steeds zieker gedrag vertoont wat nog meer zorg oproept, andere heftigere zorg vraagt, wat binnen no-time anderen uit dat groepje op social media ook ineens hebben. Het is verdrietig dat dit zo werkt en elkaar versterkt en het niet lukt om op een andere manier zorg te vragen en krijgen die nodig is, in plaats van alleen de zichtbare symptoombestrijding op uitingen van die wanhoop.

  3. Mooie blog Farah. Ik heb maar op 1 groep gezeten maar daar kwam het ook wel voor. Het zorgt er ook voor dat mensen dingen van elkaar gingen kopiëren en elkaar versterken daarin, waardoor iedereen erger in de destructiviteit terecht komt

  4. hele mooie blog Farah.
    das hier op de groep ook heel erg… want de mensen die vinden dat andere teveel aandacht krijgen krijgen hier zelf het meeste aandacht. helaas kom ik ook slecht hierin voor mezelf op en versneeuw onder de rest. overigens hebben ze vaak ook geen tijd als ik t nodig heb…

    het was fijn om te lezen dat ik niet de enigste ben al is het niet fijn dat andere tzelfde mee hebben gemaakt.

  5. Wauw Farah, wat verwoord je je pijn en angsten eerlijk. Herken veel van wat je schrijft, ook al heb ik nooit op een groep gewoond. Angst om geen aandacht meer te krijgen als ik hersteld ben, me daarom klein en in patronen houden wellicht? Terwijl ik een volwassen vrouwen ben. Op werk, als collega’s ook ziek worden, bang dat niemand meer naar mij omkijkt. Anderen er erger aan toe zijn. Fysieke klachten hebben door burnout, terwijl ik er fysiek niet zo op reageer maar juist meer "onzichtbaar". Niet zo laat zien hoe slecht het gaat, voelt als een onwijs eenzame strijd. Je zin "Ik zocht naar rationele oplossingen, terwijl mijn emotie ruimte zocht." raakt me erg. Ik probeer alles te rationaliseren, wil weten waar dingen vandaan komen zodat ik het kan oplossen. Terwijl het enige dat er nodig is, is om het gevoel er te laten zijn. Maar dat is zo moeilijk. Dankjewel voor je delen, ik sla je blog op.

  6. Hoi fatah

    Ik heb heel lang in psychiatrische klinieken opgenomen gezeten, langdurig. Niet voor eetstoornis, maar voor destructief borderline gedrag. Ik ben nu in een herstelproces en woon begeleid, wel eigen huisje. Maar waar ik vroeger ook zo’n schreeuwend zelfbeschadiging psychiatrisch patiënt was ben ik nu vooral een heel onzeker meisje geworden die zich altijd teveel voelt. Deze blog raakt me enorm, het is de andere kant van de psychiatrie: hoe anderen zoals jij zich voelde terwijl ik tekeer ging, mijzelf beschadigde en aanwezig maakte, al was ik (ook) ziek. Ik weet niet of ik mezelf dat ooit niet meer kwalijk kan nemen….

    1. Volgens mij is het niet de bedoeling dat je het jezelf gaat kwalijk nemen. Wat je zelf al schrijft, jij was ook ziek. Iedereen is anders en reageert anders en dat is gewoon zoals het is. Ik zou het persoonlijk van de hulpverlening in de klinieken en in de woongroepen verwachten dat zij ervoor zorgen dat iedereen de aandacht krijgt die hij/zij nodig heeft. Het is niet de verantwoordelijkheid van de patiënten/cliënten. Ziek zijn en opgenomen zijn is al ingewikkeld genoeg.

    2. Hey lieve Rebecca,

      Jij hoeft je niets kwalijk te nemen, want ook jij was ziek en had hulp nodig. Met deze blog probeer ik niemand op de vingers te tikken, maar perspectief te geven aan een probleem dat niet wordt veroorzaakt door de cliënten, maar soms wordt gevoed door het systeem. Het is belangrijk dat er voldoende personeel en aandacht is voor iedereen; de cliënten die er actief om vragen en ook de cliënten die dat niet doen. Dit is absoluut niet jouw fout.

      Veel liefs

      1. Hoi lieve Farah

        Ik heb ook niet het idee dat je iemand op de vingers wilt tikken met je verhaal, maar het raakt mij gewoon erg. Ik weet hoe ik was… hoe ik was lees was en het was ontzettend zwaar, niet alleen voor mij alleen. Ik draag daar grote schuldgevoelens over met mij mee. Sommige cliënten die meer nodig hadden, kregen door mij minder, al kon ik er ook niks aan doen… want ik was immers ook erg ziek en zag dat niet.

  7. Ben het met Anoniem eens!De hulpverlening in de klinieken en in de woongroepen moeten hier opletten en ermee om kunnen gaan en er dus voor kunnen zorgen dat iedereen zorg en aandacht krijgt maar helaas heb ik ook het tegenovergestelde meegemaakt in een kliniek dat er niet naar mij werd om gekeken omdat ik stil was en het goed leek te gaan totdat ik dat niet meer vol kon houden.

  8. Wat een treffende blog, Farah. Wat naar dat je dit allenaal hebt meegemakt, maar tegelijk ook heel herkenbaar. Ik heb zelf in een kliniek gezeten en twee keer deeltijdbehandeling gehad. De groepsdynamiek in elk van die groepen hielp mij helemaal niet, onder andere door het proces dat jij hier beschrijft. De ambulante behandeling die ik later heb gehad paste mij veel beter, onder andere doordat ik met mijn eigen proces bezig kon zijn in plaats van overleven in de groep.

  9. Op een gegeven moment leer je jezelf de aandacht, begrip en troost te geven die je nodig hebt en ben je niet meer afhankelijk van anderen om deze behoeftes te laten vervullen.
    Als je dan om begrip of steun vraagt doe je dat vanuit een gelijkwaardige, volwassen positie.
    Als er dan geen tijd voor is of ruimte, is er geen man overboord,al vind je het misschien een beetje jammer.
    Ook voel je je dan niet zo schuldig dat je om aandacht /hulp vraagt, want het is een open vraag waarop zij ook nee kunnen zeggen (zonder dat dat de relatie aantast.)

    Ik vraag mij ook af waarom deze groepen er zijn? de negatieve invloed trekt iedeteen toch alleen maar verder naar beneden. En je krijgt het gevoel dat er niets heels meer in je is omdat je zo laag bent gezonken dat je in zo’n milieu terecht bent gekomen, met alle gevolgen van dien…

    1. Hey lieve Anoniem,

      Bedankt voor je compliment! Wat heb je een mooie groei en ontwikkeling meegemaakt zeg. Wel enorm naar dat de hulpverlening niet altijd paste bij je behoeften. Voor sommige mensen zijn groepen echt een uitkomst, maar ik hoor ook regelmatig minder fijne ervaringen. Vooral langdurigere opnames kunnen soms meer goed doen dan slecht, maar ook dat is een persoonlijke kwestie.

      Veel liefs

  10. Ja klopt!
    Ik vind deze groepen / klinieken ook verrevan helpend en juist vaker dat de cliënt achteruit gaat dan vooruit. Ik heb het zelf meegemaakt zoals ik hier eerder schreef, en door steeds meer in een negatiever omgeving terecht te komen, werd ik ook negatiever en ook zieker. Naarmate ik weer in meer gezonde omgeving kwam, ging het bergopwaarts met mij!

    1. Eens! Mooi zeg dat jij die ervaring al hebt!
      Dit is ook zo in de recovery community, veel kopieergedrag en de een moet nog extremer gedrag vertonen om de ander weer te overtreffen. Ze houden allemaal de hand boven elkaars hoofd door elkaar te bemoedigen, trots te zijn op elkaar enz. Maar niemand die een stap durft te zetten buiten die wereld naar gezonde contacten, een gezonde wereld, en zo houden ze elkaar allemaal ziek helaas.

      1. Het zal wel goedkoper zijn mensen in groepen te behandelen…

        1. Zelf ook alleen slechte ervaringen. Ik hield mijzelf apart om niet meegetrokken te worden, maar dat werd ook niet goed gevonden….

  11. wow, ik zit nu ook al 5 jaar op verschillende afdelingen en dit hits close to home. super mooi dat je dit zo omschrijft, en dapper, want dit aangeven is zo lastig, en maakt bijna dat je de neiging kan krijgen om hetzelfde gedrag te vertonen. in de zorg moet je soms vechten om gezien te worden, terwijl je juist daarvoor op de afdeling zit.
    dankjewel voor dit mooie blog

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *