We laten deze informatieblog regelmatig naar voren komen, om ook onze nieuwste leden op de hoogte te brengen van wat je tijdens een chat bij Proud2Bme kunt verwachten.
Misschien heb je het al eens voorbij zien komen, kom je elke week al even kijken of heb je er nog nooit van gehoord. De chats van Proud2Bme. Naast het berichten lezen en delen op het forum en het lezen van onze dagelijkse blogs is er namelijk ook elke avond van 19.00 tot 21.00 uur de mogelijkheid om te chatten. Een plek voor de vragen die je misschien niet durft te stellen. Een plek voor advies of een mogelijkheid om even je ei kwijt te kunnen. Een plek waar je niet wordt veroordeeld en waar je altijd welkom bent.
De chat van Proud2Bme is een plek waar je online binnen kunt komen wandelen. Je wandelt als het ware een groep binnen; een groep met mensen die vaak om dezelfde reden als jij naar de chat gekomen zijn. Het mooie van zo’n groep is dat je je in elkaar kunt herkennen. Dat je gevoel kunt krijgen dat je niet alleen bent, terwijl je daarvoor misschien nog dacht dat jij de enige was met dat probleem. Je kunt elkaar steunen, helpen, motiveren en een hart onder de riem steken. Je bent niet gek en je bent niet alleen. Vechten hoeft niet alleen.
Een paar belangrijke punten op een rijtje
– Er is altijd een moderator van Proud2Bme aanwezig die de chat leidt en waar je vragen aan kunt stellen.
– De chats vinden altijd plaats tussen 19:00 en 21:00. Sommige chats duren één uur (met soms ruimte voor uitloop), andere twee. Om 21:00 uur worden automatisch alle chats gesloten.
– Heb je een dringende vraag? Je bent altijd vrij om hem te stellen, maar houd er rekening mee dat je soms moet wachten tot de vorige vraag is beantwoord.
– Wil je liever alleen meelezen? Dan mag dat. Maar ook als je graag anderen helpt en meedenkt, ben je van harte welkom.
– We vinden het belangrijk dat iedereen zich aan de huisregels houdt, die kun je hier vinden.
De agenda
In onze agenda kun je per maand zien welke chats er op het programma staan. Deze houden we up to date! Zo kun je bijvoorbeeld zien of er een thema tussen zit dat jou aanspreekt, of wanneer er een professional aanwezig is die jouw vraag kan beantwoorden.
Reguliere chats
De standaard chats (die elke avond beschikbaar zijn tussen 19:00-21:00) zijn de chats t/m 20 en 20+ (leeftijd-afhankelijk dus). Bij beide groepen kunnen maximaal 14 leden tegelijk in de chat. Er is altijd een moderator aanwezig. Je praat dus met leden, lotgenoten uit dezelfde leeftijdscategorie en een moderator die ervaring heeft op het gebied van eetstoornissen of aanverwante problematiek. Dit is een chat waar vaak om beurten iets gedeeld wordt en waar telkens aandacht is voor elkaars vraag of probleem.
Geen enkele vraag is gek, raar of verkeerd. Het mag natuurlijk over eet-gerelateerde onderwerpen gaan waar je het lastig mee hebt of waar je graag advies bij zou willen. Maar we weten als geen ander dat een eetstoornis – of eetproblematiek – over veel meer gaat dan eten. Dus ook vragen over bijvoorbeeld therapie, onzekerheid, angst of persoonlijkheidsproblematiek mogen gesteld worden. Er zitten geen voorwaarden aan vast.
Chat met de ervaringsdeskundige
Ook de redactieleden van Proud2Bme en tevens ervaringsdeskundigen hebben regelmatig een ‘eigen’ chat waar je terecht kunt. In hun diverse blogs kun je lezen waar zij ervaring mee hebben. Misschien herken je jezelf in hun verhaal? Misschien hebben zij een vergelijkbare strijd gestreden? Of hebben zij met de dingen geworsteld waar jij nu middenin zit? Zij zouden dan misschien wel de juiste persoon kunnen zijn om jouw vragen aan te stellen of om advies aan te vragen. Ze hebben er misschien niet voor geleerd, maar hebben het wel zelf meegemaakt.
Zelf vond ik een ervaringsdeskundige het levende bewijs; het bewijs dat het kon, dat herstellen mogelijk was. Hoe zwaar het ook is, er is dus een mogelijkheid om er weer bovenop te komen. Hoewel dat soms kan voelen als iets onbereikbaars, zijn ervaringsdeskundigen natuurlijk niet anders dan jij. Het zijn in dit geval jonge vrouwen die ook dachten dat het niet haalbaar was. Het kan fijn zijn om je verhaal te delen bij iemand die weet waar je het over hebt en die er niet van zal schrikken. We verschillen niet zo veel van elkaar; hebben allemaal struggles, problemen en onzekerheden. Juist door er met elkaar over te praten, vragen te stellen en ervaringen uit te wisselen, kun je verder komen. De chat kan daar een mooie plek voor zijn.
Chat met de diëtiste
Ook voor meer voedingsgerichte vragen kun je in de chats terecht. Regelmatig is er namelijk ook een chat met een diëtiste beschikbaar: iedere dinsdag van 19:00 – 21:00 uur en iedere vrijdag van 19:00 tot 21:00 uur. Naast het topic in het forum (waar je ook vragen aan de diëtiste kunt stellen) is hier de mogelijkheid om direct een gesprek te voeren en antwoorden te krijgen. Ook hier gelden de huisregels, wat misschien anders is dan je gewend bent bij een diëtiste in real life (met name omdat je geen kilo’s en calorieën kunt noemen). Maar ook wanneer je hier rekening mee houdt, zul je zien dat je goed geholpen kunt worden. Je kunt gebruik maken van de kennis en expertise van de diëtiste en schroom niet om je vragen te stellen.
Chat met de psycholoog
Een andere professional die wekelijks tot je beschikking is, is de psycholoog. Je kunt chatten met de psycholoog op maandag van 19:00 – 21:00 uur en op donderdag van 19:00 tot 21:00 uur. Naast de chats heeft zij ook een apart topic dat op het forum te vinden is, waar je altijd terecht kunt. Natuurlijk kun je in elke chat jouw vragen stellen, maar het zou kunnen dat je specifieke dingen aan een psycholoog wilt voorleggen. Hier bij Proud2Bme kan dat op een laagdrempelige en anonieme manier.
Themachats
De naam zegt het eigenlijk al; een themachats is volledig gericht op één bepaald thema. In de agenda staat ver van te voren aangekondigd waar het thema over gaat. Een aantal voorbeelden: eetbuien, liefde, ouders met problemen, bewegingsdrang of trauma’s. Vaak zal een inleidende blog voorbij zien komen om de chat aan te kondigen en om wat meer informatie over dat thema te geven. Zolang de chat geopend is, is er de mogelijkheid om het over dit specifieke thema te hebben. Waar loop jij tegenaan als het over dit onderwerp gaat? Misschien mis je het om hier in het dagelijks leven vrijuit over te kunnen praten. Het kan heel erg waardevol zijn om elkaar hierin te vinden tijdens zo’n groepschat. Om steun bij elkaar te vinden, maar ook om te ontdekken hoe anderen hier mee omgaan. Wat zou je op dit gebied willen leren? De moderator of ervaringsdeskundige die op deze avond de chat leidt, heeft altijd ervaring met dit thema. Schroom dus niet om juist hier om hulp te vragen.
Huisregels
Net zoals op het forum gelden ook in de chats de huisregels van Proud2Bme. Soms kan het fijn zijn om die voor jezelf nog even door te nemen. Deze huisregels hebben we opgesteld om Proud een veilige en fijne omgeving te laten zijn voor iedereen. We proberen dit te allen tijde te waarborgen, maar het kan altijd zijn dat iets je triggert of veel bij je oproept. Daar hoef je je niet voor te schamen; het is iets dat wij en ook de leden van de chat zullen begrijpen en misschien zelfs wel herkennen. Het gaat over gevoelige en persoonlijke onderwerpen, begrijpelijk dat dat veel met je kan doen. Er is altijd de ruimte om dat bespreekbaar te maken, zodat je jezelf ook de kans kunt geven om daar tijdens dezelfde chat weer uit te kunnen komen. Om de chat voor jezelf zo veilig en fijn mogelijk af te kunnen sluiten. Voor jezelf, maar ook met elkaar.
Als je denkt dat dit iets voor jou kan zijn, neem gerust eens een kijkje. Team Proud2Bme zit elke avond voor je klaar. Wat je vraag of verhaal ook is, bij ons kun je het kwijt. Alles is bespreekbaar en tegelijkertijd is niets verplicht. Er is ruimte voor moeilijke, pijnlijke onderwerpen, maar er is net zoveel ruimte voor positiviteit en luchtigheid. Al die aspecten horen op een (soms ingewikkelde) manier ook bij het leven, dus kunnen ze ook thuishoren in de groepschats. En dat kan vaak ook heel fijn en geruststellend zijn.
Chat je al vaker, maar vind je het lastig om dan ruimte in te nemen? Lees dan ook eens deze blog.
Geef een reactie