Wanneer we het over Chinese eetgewoonten hebben denken we meestal meteen aan rijst en eten met stokjes. Maar er komt natuurlijk veel meer bij. Chinezen houden er niet van om eten weg te gooien. Dus ze verwerken zoveel mogelijk in hun eten. Dit zorgt voor de raarste gerechten maar als je niet wist wat het was, zou je het nog best lekker kunnen vinden 😉
Laat ik jullie eerst uit een illusie helpen, wat jullie afhalen bij de Chinees hier in Nederland; dat is niet echt Chinees eten 😛 Het heeft er wel een beetje van weg maar wat jullie hier krijgen is erg Westers gemaakt. In China gebruiken ze alles wat te eten is. Zo krijg je ook de raarste gerechten. Kippenpootjes, eendennek en ga zo maar door. Het ziet er niet altijd even lekker uit maar het kan erg lekker zijn! Mijn tip: laat de serveerder wat bestellen, vraag niet wat het is en geniet 😉
Nou de eerste vraag: Waarom eten Chinezen eigenlijk met stokjes? Vroeger kookten ze het eten in een grote pot. Ze lieten het ook in een pot liggen tijdens het eten omdat dat ervoor zorgt dat het eten warm blijft. Maar om bij je eten te komen moet je dus iets hebben om het uit de pot te halen. Vroeger braken ze takjes af om als stokjes te gebruiken. Maar nu hebben ze stokjes in allerlei vormen en kleuren met allerlei versieringen. Daarnaast koken Chinezen alles vrij snel. Om het kookproces te versnellen, snijden zij alles in hapklare stukken. Ook daarom is het dus niet meer nodig om met mes en vork te eten. Snijden is namelijk toch al gedaan.
Daarnaast koken Chinezen ook niet ‘’per persoon”. Chinezen maken meestal meerdere gerechten met vlees of vis met groenten. Daarvan mag iedereen wat pakken en scheppen ze bij wanneer ze willen. Het is dus, in vergelijking met Westerse eetgewoonten, erg informeel. Alles wordt gedeeld en er is ook altijd wat over! Chinezen hebben namelijk niet veel woonruimte. Wanneer er bezoek of familie langskomt kunnen zij ze dus geen woonplek bieden, alleen eten. Dus door middel van eten ontvangen zij hun gasten. Wanneer er bezoek is wordt er ook altijd iets luxer en uitgebreider gekookt.
En hoe uit je jouw waardering voor het eten? Door duidelijk te maken dat je van het eten geniet. En hoe doe je dat? Door middel van geluiden. Chinezen hoor je wanneer ze eten. Ze slurpen en smakken. Ze praten tijdens het eten lekker over dagelijkse dingen. Eten hoort gezellig te zijn. Praten met een volle mond is dan ook geen rare gewoonte. Zo uiten ze hun waardering en laten ze weten dat ze het erg lekker vinden!
Maaltijden
De Chinese maaltijden bevatten meestal rijst, noodles of fan. Fan is een soort meelsliert. Deze worden meestal bereid door ze kort te bakken met vlees of groente.
In de ochtend beginnen ze dan met rijstepap of fan. Het is niet raar dat ze ‘s ochtends al warm eten. In principe eten ze namelijk alle maaltijden warm! In de middag eten ze ook rijst of noodles. Dit meestal dan in de vorm van noodlesoep. En ‘s avonds gaan ze thuis door met het eten van rijst met verschillende vlees-, vis- of groentegerechten daarnaast. Als toetje snijden Chinezen meestal een schaal fruit of nemen ze nog een soepje toe. Soep is daar geen voorgerecht. Ze gebruiken soep om de laatste gaatjes te vullen. Dit kan soep zijn in de vorm van een bouillon of ze nemen een zoete soep.
In grotere steden zie je nu wel steeds meerdere Chinezen overstappen naar Westerse maaltijden. In een stad als Hong Kong kan je tegenwoordig veel brood-, pasta- of snackzaken vinden. Maar ik raad het toeristen aan om daar geen gebruik van te maken. Het is veel goedkoper en lekkerder om lokale dingen te proberen! De Westerse zaken vallen meestal toch wel erg tegen! Want zoals ze hier Chinees eten ”verwesteren” maken ze daar Mcdonald’s Aziatisch 😛 Ken je nog de appelsnacks? Warme appelflap op z’n Mcdonald’s. Daar hebben ze als vulling rode bonenpasta. Schijnt erg lekker te zijn, ….. maar iets voor jou?
Dim Sum
Wat is nou gezelliger dan met jouw hele gezin lekker op een zondag te gaan brunchen? Chinezen doen dat erg uitgebreid met allerlei warme hapjes. Op een zondag gaan ze dan naar een restaurant om lekker dim sum te eten. Dim sum eten wordt ook echt als een sociale gelegenheid beschouwd. Dim sums zijn kleine gestoomde hapjes met allerlei vullingen. Het kan vleesvullingen zijn maar ook groente, garnalen of vis. Dim sums zijn er in verschillende vormen en maten. Omdat het kleine hapjes zijn, ligt de tafel meestal vol met stoommandjes waarin ze rondgebracht worden. Wat heel apart is dat je het daar meestal niet bestelt bij een serveerster. Zo nu en dan loopt er iemand langs met een karretje vol met stoommandjes. Daarin zitten dim sums of bapao’s. Dan mag je zelf kijken welk mandje je wilt hebben. Aan het eind reken je dan alle mandjes af.
Heb jij ooit echt Chinees eten geproefd?
Wat lijkt jou het lekkerst of vind jij het lekkerst?
Geef een reactie