Cijfers krijg je als tiener tegenwoordig niet alleen meer op school, maar volgens een recent artikel in de Telegraaf ook op social media. Het blijkt een nieuwe trend te zijn om elkaars foto’s online te beoordelen met cijfers. Je plaatst een foto op je Instagram account en krijgt vervolgens van jouw vrienden én van wildvreemden een cijfer als reactie. Dat klinkt als een leuk spelletje, maar is het wel zo onschuldig…?
Als je veel hoge cijfers krijgt, zal dit waarschijnlijk geen negatieve invloed hebben op je zelfbeeld. Maar wat als je regelmatig lage cijfers krijgt? Ga je als jongere dan niet (extra) aan jezelf twijfelen?
„Zulke spelletjes zijn niet ongevaarlijk. Gemene reacties van anderen kunnen voor kinderen desastreuze gevolgen hebben, zoals onzekerheid. Kinderen in de puberteit zijn zoekende naar hun identiteit. De mening van leeftijdsgenoten is daarbij erg belangrijk”, aldus mediapsycholoog Mischa Coster in Telegraaf.
Zeker online nemen veel mensen geen blad voor de mond. Je krijgt vaak het idee dat mensen dan een stuk minder beseffen dat er een een persoon zit aan de andere kant van die computer, met gevoelens en een hart. Het geven van een 3 als cijfer met erbij de tekst “jij bent echt lelijk” kan ontzettend hard aankomen. Natuurlijk is elkaar beoordelen niet iets nieuws, maar sinds de groei van social media en de mogelijkheid om anoniem te beoordelen, wordt het wel op een veel hardere en onvriendelijkere manier gedaan als vroeger.
“Dankzij het internet valt een grens weg. Mensen zitten niet tegenover je, ze hoeven je niet recht in de ogen te kijken, dus durven ze hard commentaar te geven. Ook wildvreemden kunnen met gemak vervelende dingen roepen omdat ze je nooit in het echt tegen het lijf zullen lopen”, aldus Coster.
Wat vind jij van deze trend?
Geef een reactie