Gezonde voeding is tegenwoordig een echte hype. Er verschijnen steeds meer boeken, artikelen en blogs over lekker en gezond eten, je fitter voelen en gezond blijven. Clean eating is een manier van eten waarbij je natuurlijke, verse, seizoensgebonden producten (het liefst biologisch) eet. Op zich is er niks mis met clean eating, maar als je een eetstoornis hebt, kan dit een enorme valkuil zijn.
Ik zie vooral op Instagram terug dat veel mensen ervoor kiezen om clean te eten. Het zijn vaak onwijs mooie foto’s die je voorbij ziet komen en het ziet er echt heerlijk uit. Ik kan me er ook wel in vinden dat je je waarschijnlijk wel wat energieker voelt door zo clean te eten. Het ziet er mooi en lekker uit dus je gaat je daar vast beter van voelen. Aan de andere kant: ik eet zelf ‘gewoon normaal’ en ik voel me daar ook niet slecht door. Als ik al die foto’s voorbij zie komen, dan vraag ik me af of daar ook nog niet een heel groot stuk eetstoornis achter zit.
Je hoort weleens dat mensen zeggen dat ze zijn hersteld van hun eetstoornis, maar dat ze nu clean en verder geen bewerkte producten eten. In mijn ogen is dat eigenlijk bijna hetzelfde als een alcoholist die zegt een gezonde relatie met drank te hebben, omdat hij alleen maar wijn en bier drinkt en niks sterkers. Met andere woorden: volgens mij houd je dan jezelf behoorlijk voor de gek.
Het is echt volkomen begrijpelijk dat je als herstellende eetstoornispatiënt in de valkuil van clean eten of fitness trapt. We leven in een samenleving waarbij de sapkuren ons om de oren vliegen en waarbij ongeveer elk artikel gaat over gezonde voeding, detoxen en afvallen. Het is niet gek dat de eetstoornis jou wijsmaakt dat je beter zulke trends kan gaan volgen. Dit wordt tenslotte als gezond gezien door de maatschappij. ‘Iedereen doet het dus moet jij het ook doen. Dit is de norm.’
Op het moment dat je de eetstoornis los gaat laten, verlies je voor je gevoel de ‘controle’. Het is dan ook niet gek dat de eetstoornis er op allerlei manieren voor zal gaan zorgen dat je op welke manier dan ook die controle weer terugkrijgt. Clean eten of extreem gaan sporten kunnen andere vormen van controle worden. Controle die je zo hard nodig denkt te hebben.
Je zal je eten nog steeds indelen in goede en slechte voeding. Je zal nog steeds bepaalde producten vermijden. Uit eten gaan zal nog steeds een probleem zijn, want daar kan je niet altijd eten zoals je thuis ook doet en wat in jouw straatje past. De excuusjes die je vroeger gebruikte om niet te willen eten, zullen veranderen naar andere smoesjes, zodat je bepaalde producten niet hoeft te eten.
In mijn ogen kan clean eten heel goed zijn, maar het kan ook voor een ongezonde relatie met eten zorgen. Als je al een eetstoornis hebt of hebt gehad, dan ben je hier natuurlijk extra gevoelig voor. Iedereen heeft natuurlijk zijn eigen redenen om op een bepaalde manier te eten en daar is ook niks mis mee, maar ik denk dat het wel belangrijk is om eerlijk te zijn naar jezelf. Waarom eet jij op deze manier? Heeft het echt met iets heel anders te maken dan met de eetstoornis of probeer je toch nog op een bepaalde manier schijncontrole te hebben over je eten? Verschuil je je achter al die andere redenen om maar niet toe te geven dat het toch een stukje eetstoornis is?
Ik ben van mening dat je pas hersteld bent van een eetstoornis als je een gezonde relatie met eten hebt en je jezelf geen beperkingen oplegt. Door clean te eten, leg je jezelf eigenlijk wel beperkingen op. Je beperkt je tot een bepaald aantal producten, omdat je het idee hebt die producten gezonder/beter/meer verantwoord zijn. Feit is dat alle voedingsmiddelen in een gezond dieet passen en dat je overal zonder schuld van zou moeten kunnen genieten.
Clean eten is misschien dan wel gezond, maar we moeten niet vergeten dat onze psychische gezondheid net zo belangrijk is. Ik denk dat we het er allemaal over eens zijn dat obsessief strenge voedingsregels volgen, niet in staat zijn om uit eten te kunnen gaan of je schuldig voelen als je iets anders hebt gegeten, niet gezond voor je is. Dit al helemaal niet als je dus al in herstel bent van de eetstoornis. Het is eigenlijk heel paradoxaal. Je zegt eigenlijk ‘Ik wil genezen van mijn psychische ziekte die ervoor zorgt dat ik obsessief met eten en mijn lichaam bezig ben door een nieuwe manier te vinden om obsessief met eten bezig te zijn’. Dat klopt niet, toch?
Met clean eten, eet je dus eigenlijk nog steeds niet vrij zoals je dat waarschijnlijk voor de eetstoornis wel deed. Het is belangrijk dat je kan erkennen dat de eetstoornis zich misschien in een ander jasje heeft gestoken, maar dat het wel degelijk weer invloed heeft op jouw leven. Eetstoornissen zijn sneaky monsters. Het is niet erg om toe te geven dat je weer in de valkuil van de eetstoornis bent gestapt. Het is niet jouw fout, maar wees je er bewust van. Praat erover, durf het los te laten en durf te gaan voor een écht eetstoornisvrij leven!
♥
Geef een reactie