Comfortabel voelen in je lijf

Toen ik nog een eetstoornis had voelde ik me vaak heel oncomfortabel in mijn eigen lichaam. De ene dag was het erger dan de andere dag, maar over het algemeen was ik niet erg blij met mezelf. Zodra ik wakker werd ging ik voor de spiegel en op de weegschaal staan en liet ik m’n gemoedstoestand voor de rest van de dag bepalen door de informatie die ik daaruit haalde. Als die informatie niet naar wens was, kon mijn hele dag in die eerste tien minuten al verpest zijn.

Het is heel vervelend wanneer je overvallen wordt door dit gevoel. Het maakt het extra lastig om dan ook nog eens aan je eetstoornis te werken. Als ik mezelf zo slecht voelde, voelde ik mezelf vaak vies en waardeloos. Ik dacht al snel dat ik toch nooit kon herstellen van mijn eetstoornis, dus waarom zou ik er dan moeite in stoppen? Mijn eetstoornis zou me tenminste weer dun kunnen maken. Nu voelde ik me zo slecht, als ik dunner was zou ik me vast beter voelen. 

Dus ik ging weer lijnen, maar hierdoor kreeg al snel weer eetbuien en ging weer braken. Ik heb lange tijd in dit cirkeltje blijven rondlopen. Het cirkeltje genaamd eetstoornis en waar bracht het me? Helemaal nergens. Denken dat je eetstoornis je leven beter gaat maken in een illusie. Mijn buik was opgezet van het onregelmatige eten, de cola light en de eindeloze hoeveelheden kauwgom. Het lijnen lokte alleen maar meer eetbuien uit en het braken deed me ziek en opgeblazen voelen. Mijn eetstoornis maakte mij niet beter. Mijn eetstoornis maakte beloftes die nooit waargemaakt zouden kunnen worden.

Dit wist ik al een tijdje, maar toch was ik makkelijk over te halen wanneer ik me niet lekker in mijn vel voelde zitten. Daarom schrijf ik in deze blog over een aantal dingen kan doen wanneer je je niet comfortabel voelt in je eigen lichaam en niet wilt toegeven aan je eetstoornis.

♥ Stop met checken, wegen en meten
Zodra ik wakker werd stond ik voor de spiegel en op de weegschaal. Dit was zo onwijs bepalend voor de rest van m’n dag dat ik het eigenlijk beter niet kon doen. De informatie die ik uit deze handelingen haalde was namelijk bijna nooit naar wens. Stoppen met wegen, meten en checken is heel lastig, omdat je het soms al automatisch doet of de spanning enorm hoog kan oplopen.

Het heeft mij erg geholpen om de spullen die je gebruikt om te wegen, meten en checken gewoon weg te doen of te verstoppen. Zo heb ik een tijdje mijn spiegels weggelegd of een doek eroverheen gehangen. Ook mijn weegschaal had ik voor mezelf verstopt en uiteindelijk weggedaan.

♥ Organiseer je social media
Toen ik al bijna hersteld was van mijn eetstoornis werd Instagram plotseling een heel groot social media platform. Ik weet nog goed dat toen ik net begon met Instragram ik veel fitnessaccounts begon te volgen. Dit was echter totaal niet helpend voor mij. Op dat moment had ik de sportschool net zelf een beetje ontdekt en ik merkte dat het zien van al die strakke lijven en harde sixpacks onwijs triggerend voor me was.

Gelukkig had ik het snel door en besloot ik al die mensen weer te ontvolgen. Social media is zo veel meer dan alleen maar die eeuwige (en vaak onrealistische) selfies. Ik volg nu voornamelijk vrienden, kunstenaars en muzikanten. Deze plaatsen geen foto’s van zichzelf waarin ze pronken met hun uiterlijk. Er zijn nog zo veel meer interessante onderwerpen waar je over kunt posten. Het leven is meer dan een lichaam.

♥ Structuur in je maaltijden
Wanneer ik ontevreden was over mijn lichaam, kwam dat hoogstwaarschijnlijk omdat ik er een rommeltje van had gemaakt met eten en daardoor ging ik dan weer meer rommelen met eten. Het ene versterkte het andere. Het rommelen met eten zorgde voor een opgeblazen gevoel en ik hield veel vocht was door het braken. Dit werkte vaak erg ontmoedigend. Ergens moest ik de cirkel zien te doorbreken.

Door een helder plan te maken voor mezelf wat eten betrof wist ik de cirkel vaak wel te doorbreken. Het was niet altijd makkelijk om me hieraan te houden en de eetbuidrang zorgde voor een hoop spanning. Het bijhouden van een eetdagboek hielp mij goed en ook probeerde ik veel afleiding te zoeken. Wanneer het dan een tijdje goed ging, werd het steeds makkelijker om die structuur vast te houden en kwam ook mijn lichaam meer in balans.

♥ Leer je lichaam kennen
Een lichaam is niet elke dag hetzelfde. De ene keer voel je je misschien een beetje opgeblazen en de andere keer houd je misschien wat vocht was. Wanneer ik bijvoorbeeld te veel zout eet voel ik nog altijd wel dat mijn gezicht een beetje dikker voelt, simpelweg omdat ik vocht vasthoud. Ik heb het idee hier een beetje gevoelig voor te zijn, maar ik maak me er niet meer druk om. Ik weet dat het gedurende de dag vanzelf weer wegtrekt.

Ook heeft het mij geholpen om eens goed te kijken naar wat voor lichaamstype ik eigenlijk heb. Ik weet nog heel goed dat ik al heel dun was en alsnog vond dat mijn heupen te breed waren. “Kijk maar, bij m’n heupen steekt nog van alles uit boven m’n broek.” Zei ik dan tegen mijn moeder. Waarop zij terecht antwoordde dat dat gewoon mijn botten waren. Ik zou af kunnen vallen wat ik wilde, maar daarmee kan ik niet mijn lichaamsbouw veranderen. Ik baalde toen nog flink van die realisatie, maar tegelijkertijd voelde het ook wel bevrijdend. Dat bevrijdende gevoel ben ik later steeds meer gaan voelen. Ik ben nu eenmaal zoals ik ben, het gewicht dat ik nu heb past bij mijn lichaam en daar voel ik me prima bij.

Hoe is dit voor jou? 

Fotografie door Sodanie Chea

Irene

Geschreven door Irene

Reacties

3 reacties op “Comfortabel voelen in je lijf”

  1. Dansen voor de spiegel helpt enooooorm.

  2. Ik probeer nu ook gewoon niet in de spiegel te kijken en niet te wegen. Dat helpt me nu wel.

  3. Dankje Irene ♡. Deze blog is voormij heel helpend nu! Het ging een tijdje alleen maar beter en beter leek het. Maar sinds vakantie (waar ik enorm genoten heb van lekker eten!) En nieuwe therapie is alles wat gaan wankelen. Het voelt als een stap terug om weer met een eetlijst te werken. Maar ik heb de structuur nu gewoon nodig… dat wist ik al, maar deze blog bevestigt het voor mij. Dankje!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *