Communicatie in relaties

Heb je weleens meegemaakt dat er een grote ruzie ontstond door gebrek aan communicatie? Dat er misverstanden waren die kwamen doordat je elkaar niet goed begreep? Dat een relatie stuk liep omdat er niet gecommuniceerd werd? Communicatie is de sleutel voor een goede relatie. Het is enorm belangrijk om goed met elkaar te kunnen praten en eerlijk te zijn naar elkaar. Hierdoor worden heel wat onnodige ruzies en misverstanden voorkomen.

Bron

Tijdens mijn eerdere werk en stages heb ik gezien dat (gedrags)problemen van kinderen vaak niet liggen bij het kind zelf, maar bij de manier waarop de ouders met elkaar en het kind communiceren. Ik heb in mijn omgeving relaties stuk zien gaan omdat er nauwelijks of niet op een goede manier gecommuniceerd werd. Veel mensen luisteren niet eens naar elkaar en willen alleen hun eigen mening doordrukken. Dit klinkt misschien heel zwart wit, maar het is goed om eens na te denken of je wel echt luistert als iemand iets vertelt, of dat je ondertussen met heel veel andere dingen bezig bent.

Communiceren en een eetstoornis
Wanneer je een eetstoornis hebt, kan communiceren nog lastiger zijn. Misschien wil je er niet over praten of weet je omgeving niet van je eetstoornis. Hierdoor kun je misschien anders reageren op dingen en weet jou omgeving niet waar dit vandaan komt. Jij voelt je misschien onbegrepen waardoor je jezelf nog meer afschermt en de omgeving nog minder van jou begrijpt. Goede communicatie kan heel veel betekenen.

In deze blog zal ik een aantal tips geven die jou kunnen helpen om goed te communiceren in relaties. Hierbij gaat het om liefdesrelaties, maar ook om de relatie met je ouders, zussen of broers, andere familieleden en vrienden. Vanuit goede communicatie kunnen mooie gesprekken en inzichten ontstaan, je kunt veel van elkaar leren, je kunt je begrepen voelen en niet geheel onbelangrijk: Je kunt het leuk en gezellig hebben samen. Het kan de relatie verbeteren. Het is soms wel iets wat je jezelf moet aanleren. Het vergt dan veel tijd en oefening. Maar het is het waard.

♥ Luister echt
Echt luisteren naar iemand kan heel lastig zijn. Vaak wordt dit onderschat. Je denkt al snel dat je luistert omdat je iemand aankijkt en het verhaal aanhoort. Maar bij echt luisteren komt veel meer kijken. Let je op iemands lichaamstaal? Probeer je te begrijpen wat iemand zegt? Vraag je door als het niet duidelijk is? Kun je het verhaal nog na vertellen of weet je in ieder geval nog de belangrijke details? Ik denk dat veel mensen het snel merken wanneer er niet echt naar hen geluisterd wordt. Dit kan voor irritaties en andere negatieve gevoelens zorgen. Je kunt dan het gevoel hebben dat de ander niet geïnteresseerd is, dat je niet belangrijk genoeg bent. Wellicht ontstaan er wederzijdse verwijten wat allemaal invloed kan hebben op een volgende keer dat een gesprek gevoerd wordt.

♥ Check of de ander luistert
Iedereen is de hele dag bezig met allerlei dingen. Mensen hebben van alles aan hun hoofd. Hierdoor kan het voorkomen dat jij begint te praten terwijl een ander daar nog niet klaar voor is. Als je hieraan twijfelt, check het dan even. Dit kan heel wat moeilijkheden voorkomen.

Bron

♥ Spreek uit wat je belangrijk vindt
In een relatie, wat voor relatie dan ook, is het slim om kenbaar te maken wat je belangrijk vindt. Hier kom je natuurlijk wel achter naarmate je elkaar beter leert kennen, maar soms vraagt dit wat extra aandacht. Het is goed om elkaars normen en waarden te kennen. Ook wat betreft communicatie. De ene persoon heeft meer behoefte aan een bepaalde vorm van communicatie door bijvoorbeeld ‘s avonds tijdens het eten de dag door te spreken. Dit is niet vanzelfsprekend voor iedereen. In zulke gevallen is het goed om aan te geven wat je belangrijk vindt.

♥ Leef je in
Probeer je in te leven in de ander. Soms gaat dit heel makkelijk omdat je ergens hetzelfde in staat, maar dit kan ook heel moeilijk zijn. Bijvoorbeeld als je het niet met elkaar eens bent. Om ervoor te zorgen dat jullie kunnen bespreken wat nodig is, moet je je inleven in elkaars belevingswereld. Het kan helpen om jezelf deze vragen te stellen: “Hoe komt hij/zij op dit standpunt? Welke factoren zullen hierbij een rol hebben gespeeld?” “Hoe zou het voor mij zijn als ik in zijn/haar schoenen zou staan?”
Wanneer het echt niet lukt je in te leven in de ander, is het misschien verstandig om wat vragen te stellen die zijn/haar standpunt kunnen verduidelijken.

♥ Kijken naar belangen in plaats van standpunten
In gesprekken, discussies en ruzies wordt voornamelijk gekeken naar standpunten. De ene persoon denkt op een bepaalde manier over de situatie en de ander neemt een ander standpunt in. Hierover kan gepraat worden maar wanneer je allebei bij je standpunt blijft, wordt het erg lastig. Vaak kun je dan verder komen als je kijkt naar belangen. Wat is nou het uiteindelijke doel, waar heb je baat bij en wat moet er bereikt worden? Je kunt dan op een ander niveau communiceren.

♥ Je hoeft niet altijd gelijk te hebben
Wij vrouwen willen graag gelijk hebben en vaak hebben we ook wel gelijk. Maar het is niet altijd van belang om je gelijk te halen. Soms moet je ook accepteren dat de ander jouw gelijk niet ziet en dat je dat ook niet gaat krijgen. Probeer je te richten op wat je uiteindelijk wil bereiken en dat het belangrijk is om bepaalde dingen te bespreken. Het gaat niet om wie er gelijk heeft.

Bron

♥ Communiceer niet via omwegen
Soms wil je iets vertellen of vragen maar kan het zijn dat je dit erg lastig vindt en het daarom via omwegen duidelijk probeert te maken. Je geeft hints, vraagt het via een huisdier of je draait om de kern heen. Soms kunnen we heel vaag zijn en niet duidelijk aangeven waar het eigenlijk om gaat. Dit kan ervoor zorgen dat het gesprek heel ergens anders over gaat en dat het belangrijkste onbesproken blijft.

♥ Praat vanuit jezelf
Het is belangrijk om altijd te communiceren vanuit jezelf. Probeer verwijtende woorden te vermijden. Door verwijten kan de ander zich aangevallen voelen en dit kan een andere (ongewenste) wending aan het gesprek geven. Alles kan harder aankomen en anders dan hoe jij het bedoelt. Wanneer je praat vanuit jezelf, hoe jij dingen ervaart en beleeft, kan er een goed gesprek ontstaan. Een ander kan jou nooit veroordelen als jij vertelt wat iets met jou doet.

♥ Neem van te voren even rust
Wanneer je een moeilijk gesprek gaat voeren, is het goed om dit niet te doen in een woedeuitbarsting of op het hoogtepunt van jouw emoties. Neem even rust voordat je het gesprek aangaat. Dit kan helpen om alles wat meer in perspectief te zien en rustiger te benaderen.

♥ Hou het zuiver
Hou de communicatie zuiver. Hiermee bedoel ik dat je moet gaan naar de kern. Waar gaat het eigenlijk om? Maak het niet ingewikkelder dan dat het is. Soms kunnen dingen enorm opgeblazen worden en groeien. Dat is niet de bedoeling. Haal geen oude koeien uit de sloot en beperk je tot waar het eigenlijk om gaat.

♥ Vermijd onbesproken frustraties
Het is in welke relatie dan ook belangrijk om frustraties en irritaties tijdig uit te spreken. Soms helpt het om irritaties te relativeren waardoor het minder opvalt en je er niet meer zo mee bezig bent. In dit geval is het niet altijd nodig om het uit te spreken. Maar wanneer je voelt dat het groter wordt, is het van belang dit wel te doen. Hoe moeilijk dat ook is. Hierdoor voorkom je dat onbesproken frustraties naar boven komen tijdens ruzies of heftige gesprekken. Onbesproken frustraties verdienen een eigen gesprek.

♥ Stel niet uit
Soms is het de tijd nog niet om iets te vertellen of te bespreken. Maar stel het niet uit als je ziet dat het groeit. Maak van een mug geen olifant. Zorg ervoor dat dingen vroegtijdig besproken worden voordat het kan escaleren. Het is nog geen probleem, maar laat het ook geen probleem worden als je ziet dat het de verkeerde kant op gaat. Hier heb je natuurlijk wel lef voor nodig.

Wat is jouw tip?

Redactie

Geschreven door Redactie

Reacties

3 reacties op “Communicatie in relaties”

  1. Dit is een mooie post.. Communiceren in de breedste zin van het woord is in mijn herstel belangrijk geweest, maar nu natuurlijk nog steeds. Mijn complimenten voor de treffende blog!

  2. Goede blog, net wat ik even nodig had..

    Bedankt! 🙂

  3. Goede blog.

    Als ik het lastig vind om ergens over te praten, schrijf ik een brief(je) naar die persoon. Dan volgt er meestal vanzelf een gesprek.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *