Concurreren en een eetstoornis

Wat is dat toch dat mensen met een eetstoornis triggers ervaren en met elkaar concurreren? Heel droog zou je als leek denken dat je niet beter in een ziekte dan een ander zou willen zijn. Dat dat gek is, gestoord en levensgevaarlijk. Waarom voelen mensen met een eetstoornis dan onderling en ook met mensen in hun directe omgeving zo’n druk om de dunste te zijn, het strengste te lijnen en ‘ernstig te zijn’? In dit blog zal ik het hebben over concurrentie tussen mensen die een eetstoornis hebben en hoe ik dit zelf ervaren heb tijdens mijn anorexia en NAO.

Toen ik een eetstoornis had, al vanaf het begin, voelde ik de drang om de beste en dunste te zijn. Ik weet niet precies waarom, maar het leek gewoon een vereiste. Ik kreeg er complimenten over en vond het zelf heel erg goed als ik minder had gegeten dan een ander. Het gaf me een gevoel van controle, kracht en misschien zelfs wat zelfvertrouwen dat ik op andere gebieden in mijn leven miste op dat moment. 

Ik weet nog goed dat een meisje uit mijn klas vertelde welke broekmaat ze had. Het was kleiner dan mijn broekmaat en dat gaf me het idee dat ik minder goed was en minder sterk was in mezelf onder controle houden. Ik was dik en moest ook die maat hebben. De kledingmaat die zij had, bleef weken lang een rol spelen in mijn hoofd en eetgedrag. Ik voelde me mislukt.

Tijdens mijn behandelingen heb ik ook veel van de concurrentie tussen verschillende meiden met eetstoornissen ervaren. Sowieso was er veel jaloezie tussen anorexia en boulimia, die in mijn groep samen behandeling volgden. Er werd fel gereageerd door meiden die eetbuien had, op meiden die juist last hadden van anorexia.

Een meisje uit mijn groep heeft na een heftige reactie op mij eens uitgelegd dat ze zo reageerde vanuit haar eetstoornis. Ze wilde liever anorexia, zei ze. Schokkend om te horen, omdat ik daar op dat moment met ondergewicht en compleet kapot behandeling volgde om van mijn anorexia af te komen. Ik wilde misschien zelfs liever boulimia, omdat ik dan tenminste nog iets weg kreeg. Al wist ik heel goed dat de twee eetstoornissen beiden even ernstig zijn.

Controle is iets waar door alle eetstoornissen naar opgekeken wordt. Je hebt, met welke eetstoornis dan ook, het gevoel dat je geen grip hebt op je leven, emoties, eetgedrag of omgeving. Je grijpt iets aan om wel grip te hebben, maar verliest het keer op keer en uiteindelijk verlies je het aan de eetstoornis zelf. Het is iets wat je kracht lijkt te geven. Als je af kunt vallen, als je geen eetbuien kunt hebben, als je niet doorslaat, als je heel mager wordt en streng kunt lijnen, dan…

Wanneer je merkt dat een ander iets kan wat jij graag wilt, is het niet gek dat je een beetje jaloezie voelt. Jaloezie is naar mijn idee niet altijd een fout gevoel. Je mag best af en toe wensen dat jij ook iets kon wat een ander kan, maar het moet je leven of je dag niet beheersen. Je moet ook nog kunnen zien wat jij zelf wél kunt en daar van kunnen genieten. Vaak is dat in het geval van jaloezie bij eetstoornissen geen gezonde jaloezie.

De concurrentiedrang die je voelt als je een eetstoornis hebt, laat je gekke dingen doen en denken. Het is geen gezonde manier van ‘o, dat zou ik ook wel willen zeg’. Het is meer ‘Ik wil wat zij kan, koste wat kost, want anders ben ik mislukt’. Sterk zijn in lijnen en het hebben van een eetstoornis gaat een obsessieve rol spelen in je leven. Een rol die je hele leven beheerst. Concurrentiedrang of triggers kunnen je gekke dingen laten doen. Maar toch ben jij sterker.

Ik kan je moeilijk specifieke tips geven om met de concurrentie om te gaan, maar heb mezelf er wel zoveel mogelijk voor proberen te beschermen. Als ik het in therapie merkte, sprak ik het uit. Als ik zelf een wedstrijdje maakte van iets dat niet contructief was, schreef ik er over in mijn dagboek en besprak ik het met mijn behandelaar of de groep.

Als je beter wilt worden, moet je stoppen met wedstrijdjes proberen te winnen. Misschien is het zelfs goed om een wedstrijdje bewust te verliezen. Ik was op een gegeven moment niet meer de dunste in de groep en ook niet de dunste van mijn vriendinnen. Ik voelde me dik, ja. Zeker weten. Maar ik ben er wel doorheen gegaan. Ik kan je geen magische tips geven als antwoord op de vraag; Hoe deed je dat dan? Ik kan je alleen maar zeggen dat je het moet doen.

Stop met wedstrtijdjes maken van dingen die je enkel langer in een ongelukkige periode in je leven vast zullen houden. En ja, je gaat je misschien rot voelen als je stopt met concurreren. Dat is tijdelijk, daarna zul je merken dat je trots leert zijn op dingen die het waard zijn om trots op te zijn. Dingen die belangrijk zijn in het leven, in plaats van eetgestoorde, suffe en ongezonde dingen. Het leven is mooier, meer en beter zonder eetstoornis.

Heb jij wel eens het gevoel dat je wilt concurreren?

admin

Geschreven door De Redactie

Reacties

15 reacties op “Concurreren en een eetstoornis”

  1. Zo fijn om te lezen zit. Ik heb zelf tijdens mijn opnames veel last gehad van meisjes die met elkaar en mij probeerden te “concurreren”, door de vragen of we sondevoeding, nutridrink of dergelijke gehad had, of bv te vragen naar je laagste gewicht. Ik vond dat onwijs vervelend! Wel merk ik nu dat ik, naarmate ik hetzelfde figuur krijg als mijn vriendinnen, dit toch wel “moeilijk” begin te vinden. Ik heb nu bijna hetzelfde figuur als sommige van mijn vriendinnen en ben dus niet meer de dunst. Dat vind ik wel even slikken soms.

  2. Staat veel te veel waarheid in deze blog -niet leuk!!-

  3. zoals de ander thirza zegt, ik vind het idd ook lastig dat ik niet meer het minste weeg. Goeie blog btw! en ik herken me heel erg in dat ik begon met afvallen omdat ik hoorde hoe de maat/gewicht van iemand anders was en ik de dunste wilde zijn..

  4. Ik loop hier nu tijdens mijn opname erg tegenaan! Dankzij deze blog ga ik proberen het vaker uit te spreken hier in de kliniek!

  5. Super goede blog! In mijn hoofd concurreer ik heel veel, maar ik spreek dit niet helemaal uit in de deeltijdgroep waar ik in zit. Ik wil de allerernstigste eetstoornis hebben, maar ik weet dat dat helemaal niet zo is. Ik spreek dit niet uit op de ‘ja, maar dat meisje is ernstiger dan ik ben,’ maar de meiden in mijn groep weten wel dat ik heel graag ernstig wil zijn. Bij mijn familie zeg ik wel alles. In de groep doe ik dat niet, om juist concurrentie te voorkomen. In onze groep helpen we elkaar, zeggen we als we meer beleg moeten smeren, en vertellen we meiden dat ze niet zo veel moeten bewegen. Dat is soms heel vervelend, omdat ik het eetgestoorde gedrag wil doorzetten, maar uiteindelijk wel het beste. Bij de deeltijd ervaar ik geen concurrentie.

  6. Kan me herinneren dat ik ook vaak wilde concurreren met groepsgenoten. Ook heb ik met grote regelmaat gewenst dat ik anorexia had ipv boulimia… Echt erg eigenlijk.
    Goed om het bespreekbaar te maken in therapie.

  7. Wauw, wat ontzettend goed geschreven!

  8. Toen ik jaren geleden in een kliniek zat speelde dit ook heel erg. Dat was erg lastig. De 1 was erger dan de ander. Soms werden mensen boos en ontstonden er ergernissen, terwijl je elkaar natuurlijk beter kunt helpen/steunen tijdens zo’n moeilijke strijd.

  9. Met ‘de 1 was erger dan de ander’ bedoel ik voor de duidelijkheid in de concurrentiestrijd. Niet wat de eetstoornis betreft. Ik weet nog dat ik me door sommige mensen continu in de gaten gehouden voelde. Dat vond ik heel vervelend…

  10. Goed geschreven! En volgens mij zag ik Nouska net op Rotterdam station:)

  11. Wow, vooral die laatste paragraaf maakt zoveel indruk op me. Ik heb hier echt heel erg last van, van dat vergelijken en de concurrentie, ik vind dat ik het allemaal niet erg genoeg heb. Toch probeer ik mezelf de laatste tijd inderdaad te vertellen dat het zo’n onzin is om jaloers te zijn op iemand die zieker is dan jij. Waarom zou je zieker willen zijn? Waarom zou je je lichaam nog verder kapot willen maken? In plaats van mezelf naar beneden te halen door anderen, moet ik mezelf ophalen aan anderen. Mensen uit mijn omgeving die gezond zijn en genieten van eten, dat moet mijn voorbeeld zijn. Daar moet ik naar streven.

    Bedankt lieve, inspirerende Nouska voor deze wake up call. Je bent geweldig en je bent mijn voorbeeld, keer op keer weer.

  12. ik ben constant aan het concurreren. Ik communiceer er niet over maar vergelijk wel constant. Het is inderdaad een vreemd verlangen, maar toch is het zo sterk aanwezig. Iets om aan vast te houden…. niet goed.
    Goeie blog!

  13. jaloezie is iets dat op vele fronten naar voren komt. Jaloezie kan ook gezond zijn, zelf kan ik jaloers zijn op mensen die met hun moeder een weekenden weg gaan, puur omdat ik het zelf niet meer kan, gezonde jaloezie. Maar daarmee misgun ik het hun niet, allerminst zelf, ik benadruk ze soms juist er des te harder van te genieten! Juist omdat ze het kunnen. Concurrentie met betrekking tot een eetstoornis is iets hardnekkigs en zeker wat ook ik ervaren heb tijdens opnames. Vaak gaat het dan toch weer om hoe je er uitziet, hoe mager je je bent en hoeveel opnames je hebt gehad, ongezonde jaloezie. Maar gewicht of aantallen opnames ed. Zegt totaal niets over de ernst van je eetstoornis en bovendien, wees blij als het jou beter gaat! Ik kan juist gezonde jaloezie hebben ten opzichte van diegene die hun eetstoornissen volledig overwonnen hebben. Wow, dat is een hele prestatie en overwinning. Was er maar wat meer concurrentie op dat vlak!

  14. Herkenbaar.. Een vriendin van mij heeft ook een eetstoornis gehad, net als ik. Zij is in behandeling geweest, ik wilde dat niet, dus ik heb mezelf geprobeerd te helpen. Nu merk ik dat ze vaak als we samen ergens wat gaan eten gewoon expres niks neemt om te concurreren. Ook deels om te laten zien dat het niet goed met haar gaat. Voor mij heel vervelend en triggerend. Juist omdat ik weet dat ze concurreert. Een andere vriendin nam laatst minder eten dan ik omdat ze misselijk was, en daar zat ik stukken minder mee.

  15. Het is een zware strijd om het te overwinnen, maar heb je dat gedaan dan is dat iets om trots op te zijn. Ja, het is zeker een hele prestatie en een supergrote overwinning. Hoe is het mogelijk dat anderen zich met anderen vergelijken die misschien nog dunner zijn, en daar jaloers op zijn. Het is juist verschrikkelijk. Wie wil er nu ziek zijn en klachten met de gezondheid krijgen? Misschien rationaliseren ze dat weg als zoiets van de kop in het zand steken. En van hoe dunner hoe beter.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *