Controle op eten, controle op geld

In de tijd dat ik een eetstoornis had, was het niet enkel het eten waar ik controle over wilde hebben. Het ging verder dan dat. Zo kon ik mij nog wel eens flink bemoeien met wat de rest van het gezin at en ook het uitgeven van geld was voor mij een behoorlijke uitdaging in die tijd. Ik moest en zou ergens controle over hebben. En het liefst op meerdere vlakken tegelijk.

Uit eerdere blogs is al vaker naar voren gekomen dat het omgaan met geld behoorlijk ingewikkeld kan zijn in combinatie met een eetstoornis. Zo lees je hier dat een eetstoornis het je financieel moeilijk kan maken doordat een groot deel van je geld opgaat aan je eetstoornis. Ook het kopen van ander soort producten of verpakkingen en het kopen van dat ene A-merk omdat daar net wat minder calorieën inzitten, kan invloed hebben op je financiële situatie. Als ik terugkijk op de tijd dat ik een eetstoornis had, ben ik in deze periode heel krampachtig met mijn geld om gegaan. Geld aan mijzelf besteden was ik naar mijn mening niet waard en ook vond ik controle in het strikt omgaan met mijn geld.

Mijn eetstoornis kwam vooral voort uit de behoefte aan controle. Op veel gebeurtenissen in mijn leven destijds kon ik geen controle uitoefenen en dat veroorzaakte bij mij een machteloos gevoel. Om mijn gedachten te verzetten en toch nog ergens grip op te kunnen hebben, ben ik mij gaan focussen op eten. Of eigenlijk het minder eten in mijn geval. Daar vond ik voor mijzelf controle en houvast in. Al snel zat ik compleet vast in mijn eetstoornis en de drang naar controle bleef maar groeien. Zo werd het uitgeven van geld een behoorlijke uitdaging voor mij, want ook hierop wilde ik volledige controle hebben. Het gaf mij een goed gevoel als ik het getal op de weegschaal zag dalen en als ik het getal op mijn bankrekening omhoog zag gaan. Ik werd bang om geld uit te geven. Iets dat eigenlijk alleen maar voor nog meer narigheid zorgde, want geld uitgeven hoort nou eenmaal bij het leven.

Het was niet enkel de controle op het geld dat uitgaven lastig maakte. Ook het gevoel dat ik het niet verdiende om geld aan mijzelf te besteden, zat mij behoorlijk in de weg. Ik vond het mijzelf niet waard. Terwijl ik nu mijzelf in die tijd juist wel wat extra liefde en aandacht had gegund. Ik had het tenslotte al zwaar genoeg. Hieronder geef ik je graag wat tips mee die mij geholpen hebben om de controle op geld wat meer los te kunnen laten.

Potjes maken

Ik merkte bij mijzelf op dat het gemis aan overzicht op het geld wat op mijn rekening stond voor de meeste onrust zorgde. Mijn spaargeld stond op één grote pot en ik vond elke cent een cent te veel die daarvan afging. Die ene grote spaarpot op mijn rekening werkte dus niet voor mij. Om een weg te vinden in het wat meer loslaten van de drang naar controle op mijn geld, was overzicht nodig. Ik had wel eens gehoord dat je potjes aan kan maken onder je rekening en ben dit toen zelf ook eens gaan proberen. Een potje ‘Kledinggeld’, een potje ‘Leuke dingen’ en ga zo maar door. Dat is voor mij uiteindelijk de oplossing geweest om de controle wat los te kunnen laten. Ik kon duidelijker zien waar mijn geld heen ging en ik had een budget per potje om te besteden aan dat doel. Zo leerde ik dus ook om geld uit te geven aan ‘leuke dingen’, oftewel aan mijzelf. Deze aanpak heeft voor mij heel goed gewerkt en nog steeds vind ik dit fijn en overzichtelijk.

Wees eerlijk dat je hier tegenaan loopt

Ik vond het zelf ergens altijd best beschamend hoe krampachtig ik met mijn geld omging. Zelfs het kopen van een verjaardagscadeau voelde in mijn hoofd als een grote uitdaging destijds en het is dan ook zeker wel eens voorgevallen dat ik hier onderuit probeerde te komen. Of dat ik die ene koffie-afspraak toch maar had afgezegd, omdat ik het er even niet bij kon hebben in mijn hoofd om daar dan ook nog eens geld voor te moeten betalen. Delen met mijn omgeving wat het zo lastig voor mij maakte om geld uit te geven, heeft mij goed geholpen om wat nuchterder naar het omgaan met geld te kijken. Zo leerde ik dat er ook niks mis is met het bewust omgaan met je geld, zolang er ook maar ruimte is om te genieten; zoals mijn ouders mij hebben meegegeven. Het leven kost nou eenmaal geld. Toen mijn omgeving eenmaal op de hoogte was van mijn drang naar controle op geld, kregen zij meer de kans om met mij mee te kijken en te denken. Zo hoefde ik niet alleen de afweging te maken of ik nou wel of geen verjaardagscadeau voor die ene persoon ging kopen en wat dat dan zou moeten zijn.

Kijk naar het ‘waarom’

Waarom voelt het voor jou zo lastig om toch een uitgave te doen? Gaat het echt om het geld of zit er meer achter dan dat? Hier eerlijk over zijn naar jezelf toe, is heel belangrijk. Als je je slecht voelt, lijkt alles soms door elkaar te lopen. Het voelt voor jou misschien alsof het echt gewoon alleen is dat je die paar euro liever op je bankrekening houdt en daardoor die uitgave maar niet doet. Toch gaat het verder dan dat. Een gevoel van controle, een gevoel van het jezelf niet gunnen en ga zo maar door. Maakt deze manier van leven jou gelukkig? Is het krampachtig op zoek gaan naar controle – op welke manier dan ook – echt de aanpak die jou je beter gaat laten voelen? Voor mij was en is het antwoord hierop ‘nee’. Ik kan niet overal controle over hebben en dat is oké. Dit hoef ik niet te compenseren met het zoeken van controle op andere gebieden. Dit inzicht heb ik nodig gehad om het ook daadwerkelijk anders te kunnen gaan aanpakken. En dat hoef je niet alleen te doen. 


Kom bij Proud2Bme gratis en anoniem in contact met lotgenoten, ervaringsdeskundigen, psychologen en dietisten. Op ons forum kun je jouw verhaal delen en/of vragen stellen. Ook kan je dagelijks met ons chatten (de agenda vind je hier). Wij staan voor je klaar.

Lisanne H

Geschreven door Lisanne H

Reacties

9 reacties op “Controle op eten, controle op geld”

  1. 100% herkenbaar!

  2. Heel herkenbaar. Wat fijn dat hier een blog over is geschreven

  3. Problemen met geld zijn herkenbaar, maar persoonlijk frustreer(de) het mij altijd dat het door hulpverleners altijd bekeken wordt vanuit psychologische oorzaken: óf dat je het jezelf niet gunt, óf het gevoel van controle. Aan het biologische perspectief wordt vaak voorbij gegaan. Toen ik eindelijk iemand tegenkwam met een uitleg die wel bij me paste was ik zo blij. Tabitha Farrar schrijft hierover. Ik kon namelijk óók geen geld aan anderen utigeven en mijn zelfbeeld is prima (het ligt niet aan mezelf straffen of niet gunnen) en controle was deels een verklaring, maar niet helemaal passend. Je brein denkt dat er schaarste heerst (door te weinig eten) en dit projecteert zich daardoor soms ook op geld (uitgeven). Ook spullen (eten) verzamelen komt vaak voor, maar wordt zelden over geschreven.

    Voor de geïnteresseerden, lees écht deze blog: https://tabithafarrar.com/2016/10/anorexia-money-recovery-meant-look-relationship/

    ook als je last hebt van Kleptomanie door je eetstoornis, dit linkt hier erg aan en vind je ook artikelen op haar site.

  4. Onwijs herkenbaar!

    Dank je voor deze blog.

    Inmiddels heb ik van sparen met ‘plus punt’ gemaakt. Woon samen met mijn vriend en kinderen en heel veel aanhang.

    Hij betaald de vaste lasten. Ik de boodschappen, sport, cadeaus en zorg er voor dat de spaarrekening zo hoog mogelijk word. Dat geeft veel rust. Sinds een jaar durf ik dingen voor mezelf te kopen,.

  5. Dan moet je wel geld hebben om uit te geven. Ik kan dankzij blijvende schade aan mijn lichaam door mijn eetstoornis nog maar maximaal 16 uur per week werken, en hiermee zit ik net op bijstandsniveau. Dan blijft er weinig over en moet je elke cent omdraaien

  6. Wow! Onwijs herkenbaar. Dankjewel.

    Ik merk dat geld heel vergelijkbaar is voor mij met eten. Je kan het ook tellen en bijhouden (net als de kcal die je ‘spendeert’, spendeer je ook geld). Het is daardoor heel meetbaar en controleerbaar.
    Ik heb hier nog niet eerder iets over gehoord bij proud, heel verfrissend 🙂

  7. Oh ik merk trouwens soms ook dat ik ‘jojo’ met geld, net als met eten. Sommige periodes denk ik: laat maar, ik ga lekker genieten en dan krijg ik weer spijt en ga er heel erg op letten

  8. Wauw heel herkenbaar!
    Je hebt het over potjes maken, waarmee je je rekening kan opdelen. Hoe doe je dat? Kan dat gewoon in iedere reguliere bankapp?
    Liefs,

    1. Je kan bij de Rabobank ( daar zit ik ) verschillende potjes maken waar je wat in wil hebben. Heel handig

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *