De tijd dat ik een eetstoornis had was geen leuke tijd. Nee, die eetstoornis had ik best willen missen! Toch is het niet alleen maar negatief, want ik heb ook een hoop geleerd door mijn eetstoornis en het herstellen daarvan. Ik werd gedwongen tot zelfontwikkeling in een hoger tempo en heb mezelf heel goed leren kennen. Als ik iets heb geleerd tijdens mijn eetstoornisherstel, dan is het wel om goed voor mezelf te zorgen. En dat komt in een tijd als deze – waarin het coronavirus als een golf over de wereld trekt – heel goed uit.
Mijn eetstoornis was te zien als een noodsituatie. Mijn eigen, innerlijke crisis en natuurlijk crisis voor de mensen die dicht bij mij stonden. Alle zeilen werden bijgezet om grote en kleine doelen te behalen. Grote doelen als eetstoornisherstel, maar ook kleinere doelen zoals goed de dag doorkomen. Het valt me op dat in tijden van nood en crisis, je toch altijd weer terugkomt op bepaalde punten die structuur en houvast bieden. Op de momenten dat de grond onder mijn voeten weg lijkt te zakken, weet ik wat mij houvast biedt en hoe ik op fysiek en mentaal vlak goed voor mijzelf kan zorgen. Wat eerst een zwakte van mij is geweest, kan ik nu omzetten in een kracht. In deze blog bespreek ik wat ik leerde van mijn eetstoornis, waarvan ik denk dat nu ook helpend is om in te zetten.
Structuur en routine
In de tijd dat ik een eetstoornis had, was structuur en routine op veel dagen ver te zoeken. De eetstoornis nam alles over. Het was het eerste dat mijn gedachten bepaalde wanneer ik wakker werd en daardoor had ik vaak geen zin iets anders te gaan doen. Toch was structuur en routine creëren juist wat mij door de dag ging helpen. Dan maar met tegenzin. Dat voelt een beetje gek, maar ik merkte aan het einde van een dag of week wel dat ik er iets aan had gehad. Het alternatief was een nare leegte die opgevuld zou worden met gedachten en gedragingen vanuit de eetstoornis. Een makkelijke weg misschien – althans, op de korte termijn – maar op de lange termijn juist heel erg zwaar en totaal niet wat ik wilde. Bij die structuur werkte dat andersom. Dat was op de korte termijn soms echt zwaar, maar op de lange termijn toch de beste weg.
Hoe je je dagen wil indelen en structuur wil creëren, kan voor iedereen persoonlijk zijn. Maak bijvoorbeeld een weekplanning met dingen die elke dag kunnen terugkomen. Denk aan: opstaan, je bed opmaken, douchen, aankleden, een kleine wandeling, wat opruimen of een schrijfopdracht die je jezelf geeft. Je kan ook per dag een planning maken voor dingen die je niet elke dag doet of ruimte overlaten in je weekplanning voor die dingen. Zoals: de boodschappen doen, de planten water geven of een muurtje in je huis schilderen. Het maken van zo’n planning kan houvast geven en een reden zijn om in de ochtend je bed uit te komen.
Slaapritme
Toen ik niet lekker in mijn vel zat, voelden de ochtenden vaak als een valse start. Ik wilde niet aan de dag beginnen, want ik vond de dagen niet leuk. Het leven voelde uitzichtloos en vooral heel vermoeiend. Toch voelde ik me vaak alleen maar slechter, viezer, slomer en vermoeider als ik in bed bleef liggen. Er is niets mis met af en toe lekker uitslapen of het een keertje laat maken. Dat kan ook gewoon bij het leven horen en het moet wel leuk blijven! Maar ik merk wel dat, als ik niet zo lekker in mijn vel zit, ik juist veel heb aan een stabiel slaapritme. Zelfs al slaap ik evenveel uur, als die uren afwijken van het ritme dat ik ben gewend, kan ik mij erg vermoeid gaan voelen. En die vermoeidheid kan dan weer een flinke invloed hebben op mijn stemming! Het helpt om elke dag rond dezelfde tijd naar bed en rond dezelfde tijd opstaan, zelfs als je een (nog) lege dag voor de boeg hebt.
Zelf ben ik een ochtendmens, dus mijn voorkeur gaat uit naar vroeg slapen en vroeg opstaan. Maar dit hoeft niet voor iedereen zo te zijn. Misschien ben jij wel een avondmens, dat kan heel goed. Je hoeft daar dan ook niet tegenin te gaan en jezelf een ander slaapritme te forceren als dat niet bij jou en leven past. Kijk goed naar waar jij je goed bij voelt, maar heb daar dus wel een bepaald ritme in. Lukt het niet om een goed slaapritme te behouden? Probeer daar niet te veel om te stressen, dat werkt averechts. Makkelijker gezegd dan gedaan misschien, lees daarom eens deze blog als je hier wel eens last van hebt.
Voldoende eten en drinken
Wanneer je een eetstoornis hebt en je hiermee worstelt, zijn eten en drinken belangrijke punten om je mee bezig te houden. Maar voldoende eten en drinken is niet alleen belangrijk wanneer je hier moeite mee hebt. Het is voor iedereen belangrijk. Ook mensen zonder eetstoornis zullen misschien ervaren dat behoeftes veranderen in tijden van crisis. Dat ze meer of juist minder trek hebben in (bepaald) voedsel of dat hun ritme hierin wat onregelmatiger wordt. Voor zowel je fysieke als mentale gezondheid heb je voeding nodig; het is belangrijk om voldoende te blijven eten en drinken.
Voldoende in de zin van genoeg, niet te veel en niet te weinig. Maar ook voldoende in de zin van voldoende voedingsstoffen binnen krijgen en voldoening geven. In de blog ‘7 soorten honger‘ wordt mooi weergeven waar voeding allemaal functioneel voor is en wat voor verschillende soorten honger bij verschillende soorten behoeftes kunnen liggen. Lees hier meer over wat nou eigenlijk een gezond eetpatroon is. Ben je de draad echt even helemaal kwijt? Dan kan de basis eetlijst je wat houvast geven. Dit is een mooi gemiddelde om vanuit te gaan qua voeding. Ook is het belangrijk om genoeg te drinken, gemiddeld zo’n 1,5 a 2 liter per dag.
Je gevoel de ruimte geven
Gevoelens vond ik altijd lastig om mee om te gaan. Óf ik kropte alles op, óf ik liet me er volledig in meeslepen. Ik leek er maar geen balans in te kunnen vinden. Ik schaamde me vaak ook voor mijn gevoelens. Ik vond mezelf een aansteller of een zeurpiet. Misschien dat ik het daarom ook wel eens heel erg op kon blazen – al ging dat onbewust – omdat anderen wel zeker moesten weten dat het écht erg was en dat ik me niet zomaar aanstelde. Er bleef niet veel ruimte voor iets anders.
Inmiddels weet ik hoe belangrijk het is om je gevoel de ruimte te geven. Negatieve gevoelens. Gevoelens die je liever niet voelt. Het accepteren van die gevoelens helpt vaak juist om je beter te voelen. Je voelt nu eenmaal wat je voelt, daar kan je niks aan doen en je hebt daarin voor jezelf te zorgen. Dus laat de tranen maar vloeien en het stoom uit je oren komen. Je mag bang zijn, boos zijn, bedroeft zijn. Maar je mag ook blij zijn. Je oké voelen. Laat ook dat er zijn. Daarmee accepteer je wie je bent en al is dat niet altijd positief, goed voelt dat wel. Lees voor meer tips en informatie ook eens de blog ‘Eetstoornis en gevoelens toelaten‘ of de blog ‘Niet durven voelen‘. Hier vind je nog meer blogs over gevoelens.
Afleiding zoeken
Soms is het allemaal ook even te veel, al die gevoelens en gedachten. Dan is het ook goed om afleiding te zoeken. Om iets leuks te doen. Misschien met behulp van de video die Daphne en ik maakten over het uitzitten van eetbuidrang. (Ook toepasbaar op andere drang en opdringerige gedachtes.) Dat hoeft niet meteen te betekenen dat je je kop in het zand steekt. Soms is het ook een beetje zoeken naar de balans tussen gevoelens er laten zijn en afleiding zoeken. Die balans kan per dag verschillen, dus luister goed naar hoe jij je voelt en waarvan jij merkt dat het helpt. Het is niet erg als je in die zoektocht af en toe tegen een muur aanloopt. Zo leer je alleen maar je grenzen kennen.
In contact blijven met je omgeving
Toen ik een eetstoornis had, kon ik mij erg afsluiten van anderen. Ik was bang voor afwijzing of een confronterende reactie. Ik kon zo’n reactie dan al heel erg invullen voor een ander, een veelgemaakte denkfout. Het is zowel naar de ander als jezelf eigenlijk niet eerlijk om het al in te vullen. En misschien valt het soms tegen, maar vaak valt het ook mee. Tijdens mijn herstel heb ik veel gehad aan mijn omgeving. Door te oefenen, ben ik ook steeds beter geworden in het herkennen van wat ik denk en voel en het uitspreken daarvan. Oefening baart kunst! Mensen zijn sociale wezens en hebben behoefte aan contact met elkaar. De één zal het wat meer hebben dan de ander. Sluit je niet af, maar vraag om hulp of maak plezier. Sociaal contact helpt tegen gevoelens van eenzaamheid en helpt relativeren. In deze blog lees je meer over het behouden van sociaal contact tijdens de coronacrisis.
Jezelf vermaken en ontwikkelen
Je kan het niet altijd leuk hebben en je hoeft niet altijd in ontwikkeling te zijn; leg de lat niet te hoog voor jezelf. Toch is het fijn om hier wel op een bepaalde manier mee bezig te zijn. Ik merk dat vermaak en ontwikkeling ook echt meerdere betekenissen kunnen hebben. Zo vond ik dat, als ik tekende, ik beter moest worden in het tekenen zelf. Maar mezelf toestaan om geen meesterwerk te hoeven maken of de tijd van mijn leven te hebben, was óók al een ontwikkeling. Een ontwikkeling in milder zijn naar mezelf. Een knap staaltje omdenken, al zeg ik het zelf. Al is het ook helemaal goed om een YouTube-tutorial (ik zeg maar wat) te volgen en te zien dat je beter wordt, maar wees niet te streng voor jezelf. Uiteindelijk heb je alleen jezelf te vermaken en tevreden te houden. Je doet het voor jezelf!
Een gezonde omgeving creëren
Mensen die me rot lieten voelen en ook pro-ana sites bijvoorbeeld, waren dingen waar ik bewust afstand van moest nemen om verder te kunnen komen in mijn herstel. Creëer een gezonde omgeving voor jezelf. Dit geldt ook in deze coronacrisis. Voor mij betekent dat dat ik niet steeds het nieuws check en dat ik niet te vaak naar de supermarkt ga.
Frisse lucht en vitamine D
Als ik denk aan vroeger, denk ik aan mijn vieze en rommelige studentenkamer waar vaak sporen van eetbuien te zien waren. Op de dagen dat ik van mijn lichaam walgde, wilde ik niet naar buiten. Ik wilde niet dat mensen me zagen. Maar van binnen zitten in mijn eetbui-kamer voelde ik me meestal ook niet echt beter. Naar buiten gaan is goed voor je. Het is een beetje een vreemd advies in deze tijd, maar kijk wat er mogelijk is. Als je voorzichtig een blokje om kan, doe dat. Of misschien heb je wel een tuin of een balkon? Als dat niet mogelijk is, zet dan eens een raampje open voor wat frisse lucht en vitamine D. Of ga gewoon even lekker voor het raam in de zon zitten, zodat je in ieder geval genoeg in het daglicht komt. Dat is goed voor zowel je fysieke als mentale gezondheid.
Wat helpt jou door een crisis heen?
Geef een reactie