Coronavirus; hoe blijf ik positief?

Met het heersende coronavirus in het land moeten een hoop heftige maatregelen getroffen worden. Dat is nodig, maar kan wel vervelend zijn. Ik merk dat een hoop mensen bang worden of in paniek raken. Velen slaan aan het hamsteren, terwijl dit niet nodig is. Ook op Proud2Bme merk ik de onrust van therapieën die niet doorgaan en de angst om een ernstige vorm van corona op te lopen (lees ook onze blog over een eetstoornis en zelfzorg in corona-tijd). Ik denk dat het juist nu belangrijk is om kalm en positief te blijven. Dat sterkt je zowel mentaal als fysiek. Daarom deze blog over hoe je positief kan blijven in het algemeen, maar zéker in een tijd als deze.

De behoefte naar controle

In de tijd dat ik een eetstoornis had, verlangde ik vurig naar controle. Ik ben gevoelig voor dwangmatige trekjes en vind het prettig om een duidelijk plan te hebben. Is het compensatie voor de onrust die mijn ADHD veroorzaakt, of het aantal keer dat ik te horen heb gekregen dat ik er met mijn hoofd niet bij ben? Wellicht. Niet iedereen, maar wel veel mensen met een eetstoornis hebben een bepaalde behoefte naar controle, omdat ze op een bepaald punt heftig of steeds sluimerend hebben ervaren dat dat in hun leven ontbrak.

Het is in voorgaande jaren ontzettend sterk geweest; de intense drang naar controle. Controle over mijn lijf, sociale contacten, de loop van mijn leven. Zo sterk dat het me verstijfde en ik niks meer durfde. Mijn leven stil, ik afgestompt en afgesloten. Zo verstijfd dat ik af en toe uit elkaar klapte in de vorm van een eetbui of paniekaanval. Zo dringend op zoek naar controle dat ik de controle verloor en angst het stuur overnam. Ho eens even. Dat wilde ik niet?!

Wat ligt binnen mijn macht?

Inmiddels weet en accepteer ik dat je niet alles onder controle kan hebben. Niet alles ligt binnen mijn macht. En of ik dat nou wel of niet oké vind, is dat gewoon hoe het is en waar ik het mee moet doen. Nare dingen kunnen gebeuren, dat is niet mijn schuld, maar het is goed om te kijken wat wél binnen je macht ligt. Wat kan je zelf doen? Waar liggen je krachten?

Dat een uitbraak als het coronavirus ontstaat, is niet iets waar ik wat aan kan doen. Achteraf kan ik best met mijn vinger wijzen; dat we het vanaf het begin al anders hadden moeten aanpakken. Maar zo werkt het niet. Als we zoiets van tevoren hadden kunnen zien aankomen, hadden we het toch wel anders gedaan? Wat ik zelf kan doen is de richtlijnen volgen die mij door experts worden aangewezen. En wat ik ook kan doen is positief blijven, want ik merk dat dat mij ontzettend sterkt. Zowel op mentaal als fysiek gebied.

De kracht van positiviteit

Het is logisch dat je niet wil dat jou of je naasten iets overkomt. We willen allemaal gelukkig en gezond zijn, met die behoefte is niets mis. Natuurlijk roept het angst op als het allemaal mis dreigt te gaan, dat is logisch. En die angst heeft ook een functie. Het helpt ons om het probleem te zien en te doen wat nodig is. Echter heeft angst ook een keerzijde, want te veel aan angst is helemaal niet meer productief. Een mooi voorbeeld is dat ik me erg druk kon maken over of ik wel genoeg sliep, omdat te weinig slaap negatieve gezondheidseffecten zou hebben. Vervolgens lag ik juist wakker van de angst om niet genoeg te slapen. Is dit voor jou ook herkenbaar? Daphne schreef er eens een blog over, die kan je hier lezen.

Op deze manier kan angst dus op vele situaties een negatieve invloed hebben. Te weinig eten uit angst om aan te komen. Dwangmatige gedachten en handelingen uit angst dat er anders iets ergs zal gebeuren. Ergens niet aan beginnen, omdat je bang bent dat het gaat mislukken. En ga zo maar even door. Daarnaast zorgt angst voor stress. Stress op zich is niet verkeerd, maar te veel stress kan voor allerlei psychische en lichamelijke klachten zorgen. Daarom alleen al is positiviteit zo belangrijk. Het helpt ons met het reguleren van stress en het maakt ons gezonder.

Hoe blijf ik positief?

Positiviteit zit in verschillende dingen. Bijvoorbeeld in gedachtes; dat is misschien het eerste waar je aan denkt. Gedachtes zijn alleen niet zo makkelijk te veranderen. Gelukkig kan je ook op andere manieren positiviteit in je leven brengen. Namelijk via je omgeving en de dingen die je doet. De gedachtes zullen dan vanzelf kunnen volgen. Het is overigens niet verkeerd om te werken aan positieve gedachtes! Lees meer over positief denken in deze blog. Voor nu een aantal dingen die je kan doen voor meer positiviteit:

♥ Je losmaken van negativiteit
Zijn er plekken of mensen die jou telkens weer een negatief gevoel geven? Weet dat je je daar los van mag maken.

♥ Het serieus nemen, maar niet overdrijven
Het is niet zo dat je je helemaal nergens meer druk om mag maken. Net zoals bij het coronavirus; volg de maatregelen, neem het serieus. Maar heb ook vertrouwen.

♥ Wat je voedt, dat groeit
Waar jij aandacht aan geeft, groeit. Dat heeft effect op hoe je je voelt. Blijf je niet verdiepen in zaken waar je je rot door voelt. Het is soms lastig om uit een bepaalde gedachtencirkel te stappen. Maar als je af en toe momentjes vrijmaakt om stil te staan bij een mooie herinnering of iets wat jou een goed gevoel geeft, zal dat uiteindelijk ook een effect hebben. Een positief effect.

♥ Gezond eten en voldoende bewegen
Je fysieke en mentale gezondheid staan met elkaar in verbinding. Door voor het één te zorgen, zorg je automatisch voor het ander. Lees hier meer over gezond eten. Hier en hier lees je over gezond bewegen/sporten.

♥ Wat er ook gebeurt, altijd blijven lachen
Lachen is gezond. Zelfs als er niets is om om te lachen, krijgen je hersenen een seintje wanneer je je mondhoeken omhoog doet en ‘ha ha ha’ zegt. Al is het maar omdat het zo vreemd voelt om te doen. Hetzelfde geldt voor aan aannemen van een sterke houding. Rechte rug, ontspannen schouders, open blik. Je zal merken dat dit iets met je doet.

♥ Perfectionisme loslaten
Goed is goed genoeg!

♥ Wat kan er wél?
Het is logisch dat het opvalt als iets niet kan wanneer je iets wil. Maar wat kan er wel? Je bent vrij om dáár je aandacht op te richten.

♥ Dankbaarheid trainen
Het werkt helend om bewust stil te staan bij waar we dankbaar voor zijn. Een mooie oefening is een dankbaarheidsdagboek. Schrijf elke avond 3 dingen op waar je die dag dankbaar voor was. Grote of kleine dingen. Van een leuke aflevering van je favo serie, tot een fijn telefoontje met een vriend(in) of het feit dat je jezelf hebt aangekleed. Je zal zien dat je blik op de wereld naar loop van tijd verandert.

♥ Kritisch, maar constructief
Zeg niet alleen wat er niet goed gaat, maar kijk naar hoe het dan beter kan.

♥ Negativiteit accepteren
Positief zijn is goed, maar je hoeft het leven niet dood te relativeren. Negativiteit en de gevoelens die daarbij komen kijken, zullen er altijd zijn. Het accepteren daarvan, zonder erin weg te hoeven zinken, helpt ook om ons beter te laten voelen. Daarover lees je meer in deze blog. Laat het zijn en laat het dan los.

♥ De kracht van kwetsbaarheid
We zijn allemaal mens, allemaal kwetsbaar. Dat gegeven met elkaar delen schept verbinding. Kijk om je heen. Misschien zie je mensen hamsteren en in paniek raken. Maar ik zie ook mensen elkaar te hulp schieten. Mensen aanbieden elkaars boodschappen te doen. Bedrijven proberen via andere wegen hun klanten te bereiken en er wordt veel gratis of met korting aangeboden voor de thuiszitters. Ook ik bel iets vaker met mijn familie dan hiervoor. Fysiek van elkaar gescheiden, voel ik me toch heel verbonden. Lees hier meer over de kracht van kwetsbaarheid.

Wat helpt jou nog meer om positiever te zijn?
Praat mee in de reacties!

Irene

Geschreven door Irene

Reacties

14 reacties op “Coronavirus; hoe blijf ik positief?”

  1. Bedankt Irene! Dat komt precies op het juiste moment. 👍

  2. Het is gek, maar dit hele gedoe helpt mij juist enorm om de eetstoornis los te laten….
    Ik werk in de zorg, niet met direct patiëntencontact, maar ik maak momenteel wel weken van 50-60 uur. Dit kan ik alleen volhouden door heel goed voor mezelf te zorgen en te voorkomen dat ik ziek word. En dat betekent in mijn geval door heel goed te eten. De angst dat ik uitval door ziekte/uitputting is op het moment groter dan de angst voor eten.
    Dus zet ik wekkertjes die me eraan denken dat ik moet eten en kook ik op mijn enige vrije dag voor de hele week vooruit, zodat ik ‘s avonds alleen nog hoef op te warmen.
    Ik heb geen tijd om te denken aan calorieën, want ik moet dóór. Ik hoef niet thuis te zitten, want ik moet naar mijn werk. Therapie gaat niet door, maar dat geeft niet, want ik heb er geen tijd voor.
    Dus, hoe verschrikkelijk deze periode ook is, het helpt mij ook enorm vooruit in mijn herstel.

    1. zo dankbaar voor mensen als jou ♥

    2. Ik vind het heel mooi om te lezen dat je nu zo goed voor jezelf zorgt om voor anderen te kunnen zorgen. Alle sterkte en succes in deze heftige,drukke tijden. Mensen als jij hebben we nodig! En ogmaals; ik vind het vooral heel fijn om te horen dat je beseft dat je ook vooral goed voor jezelf moet zorgen (en dat doet!)
      liefs

    3. Wat een mooie reactie, respect dat het je helpt voor jezelf te zorgen en je voor zoveel anderen ook zo goed wilt zorgen. Je klinkt als een supermooi mens en dankjewel voor het werk dat je doet 🙂

    4. Wauw, wat een lieve reacties…. Doet me erg goed. Ik hoop dat jullie ook ergens positiviteit en kracht uit kunnen halen in deze gekke tijd.

    5. Elling, Wat ben je goed bezig! Ik ben trots op je.

  3. goeie blog

  4. Die titel 😀

    voor mij zelf ontbreekt er nog 1 tip. Ik moet nu nl NOG harder dan anders mijn grenzen aangeven. Ik werk van thuis uit en mijn baas en collega’s bellen en videochatten al graag eens buiten de uren dat ik eigenlijk aan het werk ben. Daarnaast wordt mijn vrijwilligerswerk verdubbeld (voedselbedeling) omdat het nu des te harder nodig is. En voel ik me ook schuldig als ik niet op ALLE oproepen inga (mondmaskers naaien, oude mensen brieven schrijven, boodschappen doen voor de buren, …). Ik ben eerder overvraagd dan verveeld, op t moment. Dus ik zie ook daarin een (moeilijke) oefening en een poging om hier iets uit te leren.

  5. Haha ja, ik moet erg lachen om die titel. Vraag me af of het bewust is.

    1. Haha nu zie ik het ook. Nee, dat was niet bewust. :’)

      Liefs!

  6. Relaties gezond houden is nr 1 voor mij!

  7. Ik vind het juist zo fijn nu, los van het systeem, ik heb het nu één keer eerder horen zeggen ergens in een tv programma. Los van alle drukte en schema’s die we onszelf en elkaar opleggen in deze maatschappij. Alsof het allemaal ‘klopt’ als het wel werkt en loopt in deze maatschappij. Hoeveel mensen kunnen daarin niet functioneren en hoe wreed zijn we daarin naar moeder natuur en elkaar door de moordende concurentie op veler vlak. Dat vervalt nu voor mij, iig. in mijn hoofd. Iedereen voelt nu meer als gelijk, geen druk meer van iemand ‘moeten’ zijn of presteren,… maar ja.. straks komt de klap.. ik weet nog niet hoe, maar verwacht een hoop stress en ellende en misschien nog wel erger en ik weet niet of het zo rustig dan zal blijven, maar voor nu ben ik juist positief, ik vind het zo heerlijk.. zo leven op dit moment en dat komt mijn eetstoornis ten goede.

  8. Ik bedoel ten goede dat ik normaal eet en me blij voel daarmee en bewegen gaat op gevoel, ben veel rustiger en ontspannen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *