Daar zit ik weer. Achter mijn laptop, in mijn slaapkamer. Een ruimte waar ik meer tijd dan ooit tevoren doorbreng. Een goed half jaar geleden schreef ik deze blog over hoe het coronavirus mijn ultieme beproeving werd nadat ik met ontslag mocht uit de kliniek. Onverwacht, net als voor menig ander, was het ook voor mij schakelen in een korte tijd. En om eerlijk te zijn: ik was blij om eens de tijd te krijgen om minder te moeten. Het leek of mensen in mijn omgeving ook beter begonnen te begrijpen dat je gezondheid het duurste goed is.
Inmiddels een jaar later overheerst het nieuws van het coronavirus nog de nieuwspagina’s en is het voor mij ook nog zoeken hoe in deze tijd om te gaan met uitdagingen. Wanneer je psychisch kwetsbaar bent, is het niet makkelijk om je in deze tijd staande te houden. Hoe ga je om met een onzekere tijd? Een tijd waarin controle niet is wat het lijkt en je net even iets meer moeite moet doen om onder de mensen te blijven, terwijl dat ook spannend voor je kan zijn.
Bron foto: Pexels
Stel je grenzen niet te hoog
Soms verwacht ik van mezelf dat ik alles aan moet kunnen: de onzekere tijd, het vele thuiszitten, andere invulling geven aan mijn dagen en de vermindering in sociale contacten. Klagen om de situatie heeft geen nut, weet ik, maar hoe blijf ik elke keer positief om iets dat ik lastig vind?
Waar de coronatijd een tijd is van veel thuiszitten en andere invulling geven aan je dagen, heb ik gemerkt dat het niet iedere dag goed hoeft te gaan. Corona of geen corona, je mag er laten zijn hoe je je voelt. Mijn grenzen – op studie-, sport- en sociaal gebied – lagen altijd zo hoog. Je hoeft niet al die ballen hoog te houden om te ‘bewijzen’ dat het goed met je gaat. Omarmen hoe het is, je kwetsbaar mogen opstellen en laten zien hoe het écht met je gaat, is even kostbaar. En misschien nog wel kostbaarder. Mensen in je omgeving geven om jou en jij bepaalt je eigen grens voor wat je aankunt. Je zou je eigen grenzen in een schriftje kunnen opschrijven om het voor jezelf zwart op wit te zetten. Neem een beste vriend/vriendin, broer of zus, leraar/mentor in vertrouwen door je grenzen ook naar diegene uit te spreken, zodat hij/zij je daarbij kan helpen.
Het mag op joúw eigen tempo gaan
Er zijn genoeg dagen voorbijgegaan dat je misschien baalt van de situatie en dat het voelt alsof je ‘stil staat’. Maar als je je de vraag Sta ik écht stil? stelt, weet je misschien het antwoord al. Nee, je staat niet stil. Iedere dag zijn er overwinningsmomentjes waarin je de eetstoornis geen kans meer hoeft te geven.
Juist nu je veel thuis bent, of je gewone dingen niet kunt doen, zijn de uitdagingen wel verschoven naar andere dingen. Dit kan bijvoorbeeld al zijn door een dag eens niet te intensief te sporten of eens jezelf te verwennen met je favoriete koffie, koekje of avondeten. Pas het aan op joúw tempo, niemand bepaalt dat voor jou. Alleen jijzelf.
Corona kan een kanteling in je herstel worden
Tegelijkertijd met het uitbreken van het coronavirus zat ik in een afbouwende fase van mijn therapie. Waar iedereen zich natuurlijk in een ander punt in haar proces bevindt, is het ook goed om te beseffen dat deze coronaperiode je kan helpen. Misschien vraag je je wel af: hoe dan? Het mag een periode zijn waarin we minder kunnen, maar waarin jij je tegelijkertijd op jezelf mag focussen. Hoe eng of spannend dit ook mag zijn, het is goed. Jij bent goed genoeg hoe je het doet en je kan zelf niet de controle in handen houden.
Bij mij heeft het ertoe geresulteerd dat ik meer loskwam van mijn eetstoornis en ben gaan kijken hoe ik vorm wil geven aan mijn leven. Het normale leven oppakken in tijden van corona is vreemd. Spontaan uiteten gaan lukt niet, maar wat wel lukt is jezelf andere doelen stellen in deze tijd. Het kan een andere wending geven in je proces, door te focussen op de dingen die je nog wel kunt doen en waar jij je positiviteit uit haalt. Blijvende positieve affirmaties plakken op je spiegel of een momentje in de week extra aan jezelf besteden. Het zijn de kleine dingen die juist in deze tijd jou verder kunnen helpen milder naar jezelf te kunnen worden.
Schrijf het van je af en blijft erover praten
Juist doordat corona zo’n invloed heeft op ons dagelijks leven en we er op alle nieuwspagina’s constant mee worden geconfronteerd of door overspoeld. Misschien zit je hoofd wel helemaal vol ervan of ervaar je dat je er meer prikkels van krijgt. Je kunt het uit je hoofd zetten door op te schrijven wat jou momenteel bezighoudt. Hierbij kun je ook denken aan het opschrijven van dank- en overwinningspunten die je hebt behaald. Hoe groot of klein ze zijn, alles is goed genoeg zoals jij het doet. En wanneer schrijven of uiting geven aan je gevoel voor jou niet helpend is, is blijven praten over je gevoel met iemand die je vertrouwt ook heel waardevol.
Mijn allergrootste angst was het openstellen naar mijn naasten in tijden van mijn eetstoornis. Achteraf ben ik zo dankbaar dat ik hen in vertrouwen heb genomen, wat erin heeft geresulteerd dat ik me nu minder eenzaam en meer gesteund voel en ik minder ruimte creëer in mijn denken voor negatieve gedachten.
Houd vol
Om deze blog af te sluiten, wil ik een mooi stukje van een nummer met jullie delen. Een lied dat gaat over strijd. Een strijd die ik constant voerde tegen de eetstoornis, het valse stemmetje in mijn hoofd. Daar waar jij ook strijd ervaart; weet dat het beter wordt. Het lied benoemt dit zo krachtig: dat je overwinning straks des te mooier is, zolang jij door blijft gaan met knokken.
En dat wil ik jou ook op het hart drukken: houd vol! Extra in deze tijd waarin je eetstoornis echt geen pretje is, maar ook jouw overwinning daar is.
“Niemand heeft gezegd dat het makkelijk zou zijn.
Nee niemand heeft gezegd dat het makkelijk zou zijn,
maar hoe harder ik moet knokken,
des te mooier straks de overwinning.
Niemand heeft gezegd dat het makkelijk zou zijn.
Nee niemand heeft gezegd dat het makkelijk zou zijn,
maarthuis kom je pas echt als je de weg kent die eraan voorafging.”
– Matthijn Buwalda
Kom bij Proud2Bme gratis en anoniem in contact met lotgenoten, ervaringsdeskundigen, psychologen en dietisten. Op ons forum kun je jouw verhaal delen en/of vragen stellen. Ook kan je dagelijks met ons chatten (de agenda vind je hier). Wij staan voor je klaar!
Geef een reactie