De komende tijd blijft ons sociale contact beperkt. Geen evenementen, niet meer dan drie mensen op bezoek en niet in groepjes op straat. Niet voor iedereen is dit een enorme verandering, maar voor een hoop mensen wel. Hoe onderhoud je je sociale contacten, terwijl je je toch aan deze maatregelen houdt? Hoe kan je ervoor zorgen dat je je niet eenzaam gaat voelen? Dat bespreek in deze blog vol tips die je kan toepassen.
Qualitytime met je huisgenoten
Zelf heb ik op dit moment geen huisgenoten, wel fiets ik steeds heen en weer tussen mijn eigen huis en dat van mijn vriend. Wij zijn op dit moment even op elkaar aangewezen wat (fysiek) sociaal contact betreft. Ik ben blij dat hij in mijn leven is en op dit moment ben ik daar extra blij mee. Ik vind het juist nu heel fijn dat we in de avond samen op de bank kunnen kruipen en elkaar een knuffel kunnen geven. Beiden zijn we meer thuis, nu onze afspraken niet doorgaan. Hierdoor zien we elkaar wat meer en dat is eigenlijk ook best gezellig.
Misschien woon jij ook wel met anderen thuis? Met je partner, familie, vrienden of huisgenoten? Gebruik deze tijd om samen dingen te ondernemen. Een tv- of spelletjesavond, blijkletsen met een kop thee of samen een film kijken. Samen in een huis wonen kan op dit moment misschien ook onvermijdelijke spanningen opleveren. Oordeel daar niet te hard over en communiceer goed met elkaar. Maar probeer júist daarom ook die leuke momenten in te plannen.
Boodschappen doen voor elkaar
In het buurtje waar ik woon, zit op dit moment een aantal mensen met klachten thuis. Ze kunnen even niet naar buiten, ook niet naar de supermarkt. Gelukkig hebben wij een Facebookgroep van onze buurt, waar ik mensen elkaar zie aanbieden om boodschappen voor elkaar te doen. Je kan de boodschappen voor de deur zetten zodat je geen fysiek contact met elkaar hoeft te hebben. Dat mensen dat voor elkaar doen, vind ik heel mooi om te zien.
Soms kan ik best boos worden als ik merk dat mensen de maatregelen niet naleven, maar ik moet niet uit het oog verliezen dat de meeste mensen dat wél doen en ook nog eens voor elkaar klaar willen staan. Schroom ook niet om zelf om een helpende hand te vragen als jij met klachten thuiszit of een groter gezondheidsrisico loopt dan een ander. Dat we hierin iets voor elkaar kunnen betekenen, vind ik juist iets moois. Het is voor een ander ook fijn als jij dat toe laat!
Verbonden via social media
Een geluk bij een ongeluk dat we in zo’n social media-tijdperk leven. Het is gek om te bedenken dat dit 20 jaar geleden bijvoorbeeld nog heel anders was! Door social media zijn we constant met elkaar in contact en dat vind ik op dit moment eigenlijk heel erg fijn. Ik kan Facetimen met m’n oma. Via WhatsApp delen m’n bandleden en ik audiobestanden. Mijn collega’s spreek en zie ik op Skype. Ik volg m’n favoriete yogalessen via YouTube. En op Facebook zie ik allerlei live-video’s en leuke, positieve challenges voorbij komen. Zoals het delen van elkaars foto’s, terugblikken op hoe je elkaar hebt ontmoet of het supporten van elkaars bedrijven.
Houseparty
De app Houseparty is de gelopen tijd enorm populair geworden. De app heb ik ook op mijn telefoon geïnstalleerd. Via Houseparty kan je met elkaar videobellen en ook leuke spelletjes spelen. Ik heb dit nu al een aantal keer gedaan. Het is fijn om elkaars gezicht weer even te zien. En als je even niet zo goed weet wat je moet zeggen, kan je samen een spelletje spelen. Zeker als je videobellen spannend vindt kan dat de druk er ook een beetje afhalen!
Ouderwets bellen
Natuurlijk kan je ook gewoon ouderwets bellen. Dit doe ik met mijn broertje en moeder. Zij zijn niet zo van het videobellen en allerlei apps op je telefoon. Grappig hoe je telefoons in eerste instantie gemaakt zijn om te kunnen bellen en we er nu zo veel meer mee kunnen doen!
Kaartjes schrijven
Van sommige mensen hoor ik dat ze kaartjes naar elkaar schrijven. Dat vind ik echt een leuk idee. Ik vind het zelf heel leuk om verjaardags- of kerstkaarten te krijgen. Als je naar buiten kan om een brief op de post te doen, is dat ook een leuk idee. Let wel op dat je geen kaartjes mag sturen naar zieke mensen of als jij zelf ziek bent. Het virus kan schijnbaar op papier ook nog een tijdje overleven. Was dus ook altijd je handen goed nadat je zelf post hebt gekregen.
Begroet elkaar van een afstand
We moeten anderhalve meter afstand houden van elkaar, maar dat betekent niet dat we geen contact meer met elkaar mogen hebben. Begroet elkaar vanaf een afstandje met een glimlach of een handgebaar. Finger guns als begroeting mag wat mij betreft weer helemaal terug in het straatbeeld komen, haha. Ook kan ik mijn buren spreken terwijl we een aantal meter uit elkaar staan. Het is niet verboden om met elkaar te praten. Het virus kan blijkbaar geen meters door de lucht maken, maar je stem en zicht kunnen dat gelukkig wel!
Vrijwilligerswerk
Als je je sterk en fit voelt en geen klachten hebt, is er misschien wel vrijwilligerswerk dat je in deze tijd kunt doen. Op genoeg plekken kunnen ze wel wat extra hulp gebruiken. Ik kan me voorstellen dat, als je door de maatregelen rondom het coronavirus nu even niks om handen hebt, het fijn is om op deze manier wat structuur in je dag te hebben en een steentje bij te dragen.
Je hoeft niet overal aan mee te doen
Iets dat ik wil benadrukken is dat je niet overal aan mee hóeft te doen. Op social media lees je normaal gesproken al vaak wat mensen allemaal doen, waardoor het heel erg kan voelen alsof jij allemaal dingen niet doet. Dat is in deze tijd niet anders. Je hoeft niet druk te videobellen met mensen om geliefd te zijn. Je hoeft geen vrijwilligerswerk in het ziekenhuis te doen om je nuttig te voelen. Je hoeft geen boodschappen voor een ander te doen om iets te betekenen. Als iets goed voelt voor jou is dat prima, maar je hoeft de wereld niet in je eentje te redden. Er is geen goed of fout wat sociaal contact betreft, enkel jouw behoefte. Het belangrijkste wat je in deze tijd kan doen voor jezelf én voor elkaar is goed voor jezelf en jouw gezondheid zorgen. Dat is genoeg.
Hoe behoud jij je sociale contacten?
Geef een reactie