Pesten is een van de naarste dingen die je kan meemaken. Tegenwoordig gebeurt het pesten steeds vaker via het internet, bijvoorbeeld op Facebook, Instagram of Whatsapp. Dit noemen we ‘cyberpesten‘ of online pesten en het is extra vervelend. Het kan lijken alsof je er niet aan kunt ontsnappen, omdat je er iedere keer als je online gaat mee te maken krijgt. Telkens maar weer die nare berichtjes via sociale media, apps of games.
Pesten is van alle tijden, maar social media zijn dat niet. Daar waar pesten vroeger enkel in ‘real life’ bestond, stoppen pesterijen niet altijd meer nadat je het schoolgebouw bent uitgelopen. Soms begint het pesten nog wel op school, op de studie of op het werk, maar gaat het daarna verder op sociale media. Voor iemand die wordt gepest kan het lijken alsof je nergens veilig bent. Online pesten kan daarom minstens zo hard aankomen als pesten op straat of op het schoolplein.
Gelukkig zijn er altijd mensen die je kunnen helpen. Ook kun je zelf veel doen om je situatie aan te pakken. Lees ook eens deze blogs over hulp vragen. In dit artikel bespreek ik wat de oorzaak is van cyberpesten, wat je ertegen kunt doen en wie jou kan helpen.
Wat is de oorzaak van cyberpesten?
Pestkoppen pesten vaak om verschillende redenen:
- Ze willen laten zien dat ze beter zijn dan anderen
- Ze willen laten zien dat ze populair zijn
- Ze willen laten zien dat ze macht hebben over anderen
- Ze kunnen via pesten hun eigen (onzekere) gevoelens kwijt
- Ze zijn in het verleden zelf gepest
Pesten gebeurt vaker bij mensen die ‘anders’ zijn. Als je een eetstoornis hebt en er daardoor misschien anders uitziet of je anders gedraagt in bepaalde situaties, is de kans groter dat je met online pesten te maken krijgt. Eetstoornissen kunnen zelfs ontstaan door (online) pesten.
Wat kan ik doen tegen cyberpesten?
In de eerste plaats kun je een aantal dingen doen om de kans te verkleinen dat je via het internet wordt gepest.
1. Hou je inloggegevens die je gebruikt voor je sociale media altijd privé.
2. Negeer verzoeken van mensen die je in het echte leven niet kent.
3. Deel geen gevoelige dingen via het internet.
4. Zorg dat alleen je echte vrienden jouw foto’s en berichten kunnen zien.
5. Denk na over wat je online voor berichten, foto’s en afbeeldingen plaatst: welke reactie kan het uitlokken? Is dat iets waar je nu, of in de toekomst, rekening mee zou willen houden?
6. Kijk hoe je online profiel er nu uitziet: staan er misschien dingen op die in de toekomst voor problemen kunnen zorgen?
Als iets eenmaal is gepost of gedeeld, kun je het namelijk niet zo makkelijk terugdraaien. Het is daarom goed om stil te staan bij wat je deelt op het internet. Op VPN.nl staan meer tips over hoe je veilig online bent.
Word je toch gepest? Reageer er dan niet op! Dat is namelijk waar de pestkop op uit is. Het kan in dat geval juist slim zijn om:
- Te proberen om met de pester te praten. Vraag waarom hij of zij bepaalde berichten stuurt en vraag of hij/zij daarmee wil stoppen.
- Bewijzen van de pesterijen te bewaren, zoals foto’s en screenshots van berichten.
- Nare berichten van je socialemedia-profiel te verwijderen.
- De pestkop te blokkeren.
Hier vind je een blog die je helpt om om te gaan met nare opmerkingen van anderen.
Waar kan ik hulp zoeken?
Stel, je wordt gepest. Dat hoef je niet alleen door te maken en alleen op te lossen. Maar waar kun je dan terecht voor hulp?
Begin bij iemand die je volledig vertrouwt, zoals een goede vriend, een docent, je mentor of je ouders. Verder kun je ook (anoniem) bellen met de Kindertelefoon. Je kunt daar over alles praten, pesten is een onderwerp waar ze bij de Kindertelefoon veel ervaring mee hebben en waar ze – als jij daar behoefte aan hebt – graag met je meedenken. Door je verhaal te delen, kunnen anderen je helpen om het pesten te laten stoppen.
Via de website meldknop.nl kun je een melding maken van pesten, oplichting of discriminatie op het internet. Via de site krijg je een overzicht van instanties die je kunt inschakelen voor hulp. Ben je gepest via een bepaalde website op het internet? Dan kun je dit ook vertellen aan de beheerders van die specifieke website. Het is dan handig om een screenshot en een link van de pagina mee te sturen, zodat ook de beheerders weten wat er speelt en kunnen helpen om het online veiliger te maken.
Op VPN.nl vind je nog meer informatie over cyberpesten.
Geef een reactie