Jonge meiden kunnen al dansend werken aan hun psychische gezondheid. Symptomen als depressie, stress, vermoeidheid en hoofdpijn kunnen worden verlicht door regelmatig te dansen. Dit werd gevonden in een studie van Anna Duberg, een fysiotherapeut werkzaam bij Örebo Universitair Ziekenhuis en een promovendus bij de Örebo Universiteit in Zweden. Regelmatig dansen kan gezien worden als een strategie ter preventie en voorkoming van depressie en neerslachtigheid. Dansen vergroot bovendien je zelfvertrouwen en zorgt ervoor dat je beter om kan gaan met dagelijkse problemen.
In de studie werden 112 Zweedse meisjes betrokken tussen de 13 en 19 jaar oud. Meerdere malen waren deze meisjes bij de schooldokter langs gegaan voor klachten als angst en depressie, vermoeidheid, hoofdpijn en rug-, nek- en schouderpijn. In deze studie werden 59 meisjes ingedeeld in een groep die samen twee keer per week gingen dansen en de overige 53 meisjes zaten in een groep die niets veranderde aan hun gewoontes.
De resultaten van de studie laten zien dat bij de meisjes uit de dansgroep, ondanks alle uitdagingen die een tiener dagelijks mee maakt, hun zelfvertrouwen groeide ten opzichte van de groep meisjes die niets veranderden. Het positieve effect was blijvend bij follow-ups na 4 en 8 maanden nadat de danstraining was afgerond. Ruim 91% van de meisjes uit de dansgroep vonden dat het dansen een positieve ervaring was. Op lange termijn zou dit ook kunnen leiden tot een meer gezonde levensstijl.
Danstherapie
Danstherapie kan voor verschillende klachten worden ingezet waaronder ook eetstoornissen als anorexia en boulimia. Spanningen zitten niet alleen in je hoofd maar zijn vaak ook terug te zien in je lichaam. Doormiddel van dansen ga je aan de slag met deze spanningen. Omdat je tijdens het dansen vooral bezig bent met iets doen, in plaats van denken, is het voor mensen met een eetstoornis een prettige afleiding van de vele gedachten. Juist door het doen, bezig gaan met je lichaam, leer je letterlijk ruimte in te nemen waardoor je zelfvertrouwen zal gaan groeien. Ook leer je jou grenzen aan te geven en krijg je een beeld van wat je met je lichaam kan.
Geef een reactie