Dansen voor een positiever zelfbeeld

Jonge meiden kunnen al dansend werken aan hun psychische gezondheid. Symptomen als depressie, stress, vermoeidheid en hoofdpijn kunnen worden verlicht door regelmatig te dansen. Dit werd gevonden in een studie van Anna Duberg, een fysiotherapeut werkzaam bij Örebo Universitair Ziekenhuis en een promovendus bij de Örebo Universiteit in Zweden. Regelmatig dansen kan gezien worden als een strategie ter preventie en voorkoming van depressie en neerslachtigheid. Dansen vergroot bovendien je zelfvertrouwen en zorgt ervoor dat je beter om kan gaan met dagelijkse problemen.

In de studie werden 112 Zweedse meisjes betrokken tussen de 13 en 19 jaar oud. Meerdere malen waren deze meisjes bij de schooldokter langs gegaan voor klachten als angst en depressie, vermoeidheid, hoofdpijn en rug-, nek- en schouderpijn. In deze studie werden 59 meisjes ingedeeld in een groep die samen twee keer per week gingen dansen en de overige 53 meisjes zaten in een groep die niets veranderde aan hun gewoontes. 

De resultaten van de studie laten zien dat bij de meisjes uit de dansgroep, ondanks alle uitdagingen die een tiener dagelijks mee maakt,  hun zelfvertrouwen groeide ten opzichte van de groep meisjes die niets veranderden. Het positieve effect was blijvend bij follow-ups na 4 en 8 maanden nadat de danstraining was afgerond. Ruim 91% van de meisjes uit de dansgroep vonden dat het dansen een positieve ervaring was. Op lange termijn zou dit ook kunnen leiden tot een meer gezonde levensstijl.

Danstherapie
Danstherapie kan voor verschillende klachten worden ingezet waaronder ook eetstoornissen als anorexia en boulimia. Spanningen zitten niet alleen in je hoofd maar zijn vaak ook terug te zien in je lichaam. Doormiddel van dansen ga je aan de slag met deze spanningen. Omdat je tijdens het dansen vooral bezig bent met iets doen, in plaats van denken, is het voor mensen met een eetstoornis een prettige afleiding van de vele gedachten. Juist door het doen, bezig gaan met je lichaam, leer je letterlijk ruimte in te nemen waardoor je zelfvertrouwen zal gaan groeien. Ook leer je jou grenzen aan te geven en krijg je een beeld van wat je met je lichaam kan.

Foto danseres
Bron: Swedish Research Counsil

Sarah

Geschreven door Sarah

Reacties

23 reacties op “Dansen voor een positiever zelfbeeld”

  1. Jaaaaa, ik wil danstherapie gaan studeren volgend jaar! 🙂

  2. Ik heb danstherapie gevolgd en het heeft me enorm geholpen. Het voelt heel gezond om op die manier je lichaam te gebruiken. Echt een aanrader!

  3. Ik vind dansen heeeeerlijk! Klassiek ballet doe ik.
    En echt , als ik er helemaal doorheen zit, als mn hoofd helemaal vol zit met allemaal gedachtes, dan geeft dansen zoooveel rust.
    Al moet ik wel uitkijken dat ik niet te veel dans , want dan krijg je oververmoeidheid..

  4. Klinkt goed!

  5. ik kan totaal niet dansen maar zou het wel graag willen leren.

  6. Maar dansen kan toch ook juist uitlokken dat je er zo dun mogelijk uit wilt zien? Zoals die film Dying to dance?

  7. Durf niet te dansen

  8. @Anoniempje,
    Het hangt er heel erg vanaf in welke omgeving en met welke insteek je danst. Ik dans tegenwoordig op behoorlijk hoog niveau en daar zie je idd dat sommige kinderen ongelooflijk hard gepusht worden door ouders en coaches. Maar bij ons in de dansschool ligt de nadruk altijd op het plezier in dansen. Het een uitlaatklep en oplaadpunt laten zijn. En zo heb ik ook geleerd het dat te laten zijn. Onze coach heeft juist altijd benadrukt dat we állemaal prachtige meiden zijn.

  9. @E,
    Het hoeft niet gelijk voor publiek. Je hoeft niet goed te zijn. Je kan gewoon thuis proberen lekker te bewegen op muziek. En als je echt op les wilt zijn er bij veel dansscholen recreatiegroepen waar je op je gemak kan leren hoe en wat. Het is fijn, echt.

  10. Dansen is echt geweldig, na danslessen ben ik bijna altijd wat rustiger en heb meer energie. Alleen soms is het wel echt uitputtend maar dat zijn de uitzonderingen. Dansen kan (mij in ieder geval) ook wel onzeker maken. Haat de pakjes, spiegels en het feit dat iedereen dun is etc.

  11. Ik heb jarenlang gedanst maar ik ben juist gestopt omdat ik te onzeker werd. Ik was mezelf continu aan het vergelijken met andere meiden, zowel met hun lichaam als met hoe ze dansten. Ik vond mezelf er niet meer goed genoeg voor en ik was alleen maar bezig met hoe ik eruit zat enzo. Bij mij heeft het juist averechts gewerkt, dus ik ben wel verbaasd over dit onderzoek…

  12. Kan ik dansen ook een beetje vergelijken met turnen?
    Mij kan het pakje wel veel onzekerheid brengen maar inderdaad het bewegen, het sporten het continu uitdagingen aangaan met je lichaam dat is fantastisch!
    Ik voel me na een turnavond ook vaak erg positief en voldaan..

  13. ik word er ook juist onzeker van :S

  14. Ik dans al van mijn 3 jaar en dans is altijd mijn uitlaatklep geweest.
    Als ik me droevig voel, dans ik altijd choreo’s waarin ik dat kwijt kan.
    heb dit dus niet vanuit therapie nodig, maar dansen heeft idd wel een positieve invloed op mijn stemming.
    Nu, hierboven zeggen veel meisjes dat ze er te onzeker van worden. Heb ik geen last van. Ik ben heel onzeker, maar als ik dans, valt dat weg precies: pure fun als ik dans 🙂

  15. Ik denk dat het heel erg verschilt naargelang de insteek… Is het dansen voor het plezier of als uitlaatklep, dan kan dansen inderdaad een heel positieve invloed hebben. Maar soms wordt dansen presteren, vergelijken en dan is het iets helemaal anders natuurlijk…

  16. Ik dans iedere dag 🙂

  17. ik dans sinds kort ook in een dansschool, voor het plezier. Ik voel me meestal wel beter na een dansles 🙂

  18. Ik weet niet of het dansen wat ik doe wel dansen genoemd kan worden… als ik bovenstaande zo lees denk ik niet. Ik haat jazzballet, maar vind zumba heerlijk en heb ook met veel plezier stijldansen gedaan (gestopt door gebrek aan mannen). Verder vind ik het heerlijk om gewoon te hopsen en te springen op muziek. Idd goed voor je humeur…

  19. Tuurlijk is zumba en stijldansen ook dansen! Er zijn zoveel verschillende soorten dans!

  20. Hoe kan het dan dat ik ondanks het vele dansen wat ik deed, toch in een depressie belandde…?

    1. je zou altijd een andere stijl kunnen proberen!

  21. LaDolceVita: en hopsen en springen op muziek, is dat ook dansen? 😉

    kim, uitzonderingen bevestigen de regel…

  22. Tuurlijk ^^ Als het maar leuk is, en dit artikel gaat daar ook over!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *