Zoals de meeste denk ik wel mee hebben gekregen eet ik het grootste deel van de tijd glutenvrij. In deze blog leg ik hier het een en ander over uit, maar het komt er kort op neer dat mijn darmen veel beter werken als ik dat zo veel mogelijk uit mijn eetpatroon laat. In het begin vond ik dat helemaal niets. Ik was al een aantal jaren herstelt en zat helemaal niet te wachten op dat gedoe, want dat beeld had ik er wel van. Straks mag ik niets meer!? In ieder geval niets dat ik lekker vind! Dacht ik.
Het was ook wel even zoeken voordat ik weer wat producten had gevonden die ik dagelijks in mijn eetpatroon kon verwerken, maar het is gelukt. Het gedoe, dat ik verwachtte te krijgen, viel mij reuze mee. Ja, het vergde wat aanpassingen, maar voor mij was het vooral een kwestie van weten waar ik moest zijn. Gewoon gaan ontdekken wat er op de markt is en tegenwoordig is dat gelukkig best veel! Doordat ik hier meer mee bezig was en dus weer opnieuw naar producten ging leren kijken, kreeg ik ook meer de behoefte om zelf dingen te maken. Dat vind ik inmiddels een hele fijne bijkomstigheid en heeft mij misschien nog wel meer vrijheid en creativiteit gegeven dan hiervoor.
Hoewel het bij mij pas aan de orde kwam toen ik hersteld was, kan ik mijn heel goed voorstellen dat het je eetstoornis kan triggeren als je hier tijdens je herstel mee te maken krijgt. Je moet opnieuw producten zoeken, opnieuw naar producten leren kijken, terwijl je juist wat vrijer wilt voelen. Je bent juist zo hard bezig om zonder regels met eten om te gaan. Het laatste wat je wilt is daar weer nieuwe regels voor in de plaats krijgen en die frustratie heb ik ook even gehad. Aan de andere kant horen die nieuwe ‘regels’ wel bij dat herstelde leven en zorgt het er juist voor dat je nog beter voor jezelf kunt zorgen. Zonder dat je daarin jezelf te kort hoeft te doen of dat het plezier van eten minder hoeft te worden.
In deze blog wil ik een aantal tips met jullie delen. Inmiddels heb ik een aantal fijne producten, recepten en tussendoortjes verzameld die ik heel graag eet en waaraan ik eigenlijk nooit herinnert wordt dat het glutenvrij is (lees: geen smaak heeft). Misschien vind je het zelf lastig om een lekkere vervanging te vinden of heb je pas gehoord dat je beter glutenvrij kunt eten, dan kunnen deze tips jou misschien een beetje op weg helpen. De eerste tip is om eens lekker rond te neuzen bij het glutenvrije-schap van de supermarkt. Tot mijn grote verbazing bevindt dat schap zich niet tussen al het andere voedsel, maar ligt het meestal naast de dieren-en-babyvoeding. Alsof glutenvrije-eters ook niet echt mee mogen doen.. Trek je daar vooral niets van aan, want er staan steeds meer lekkere producten in dat schap.
Ontbijt tips
Als je, net als ik, houdt van ontbijten met havermout of granola, dan hoef je je eigenlijk nergens zorgen om te maken! Er is een hele fijne zak met glutenvrije havermout te krijgen, die eigenlijk niets verschilt in smaak en waarmee je net zo veel kunt doen als met glutenvolle havermout. Zoals havermoutpap in een pan, havermouttaartje uit de oven of overnight oats uit de koelkast.
Ook zijn er steeds meer lekkere granola’s te verkrijgen, alleen heb je daar wel iets minder keuze in dan de enorme muur van granola’s en cruesli’s waar je tegen aanloopt aan de andere kant van de winkel. De drie varianten die ik ken heb ik ook allemaal geprobeerd en zijn allemaal van Eat Natural. Ik vind ze ontzettend lekker, zowel in yoghurt, als melk of gewoon uit het handje.
Zelf heb ik onlangs mijn eigen glutenvrije granola gemaakt. Dit is mij zo goed bevallen dat ik het nu elke week doe. Super simpel en ik weet ook meteen dat mijn lichaam er blij van wordt!
Met neme:
100 gram glutenvrije havermout
50 gram noten
25 gram zonnebloempitten
25 gram pompoenpitten
Paar scheppen kaneel
Paar klodders honing
Gooi alles bij elkaar! Verspreid het over een bakplaat en bak 15 tot 20 minuutjes op 180 graden.
Ontzettend simpel en heel makkelijk om naar je eigen smaak mee te variëren. De honing en kaneel kun je zo veel doen als je wilt, het is natuurlijk helemaal aan jou hoe zoet je het wilt hebben en je kunt het bijna niet fout doen. Zelf gooi ik er nog wat rozijnen tussen als de plaat aan het afkoelen is. En nu heb je een aantal dagen lekker ontbijt!
Lunch tips
Zoals jullie in deze video hebben kunnen zien, verwent mijn moeder mij altijd met zelfgebakken brood. Glutenvrij en super vers! Zelfgemaakte producten vind ik zelf meestal het lekkerste, maar het komt ook wel eens voor dat het op is, er geen tijd voor is of dat je er simpelweg geen zin in hebt. Er zijn ook een aantal glutenvrije broden te vinden in de supermarkt, maar als ik heel eerlijk ben vind ik die lang niet allemaal geweldig. Na een aantal miskopen vond ik uiteindelijk het roggebrood en de donkerbruine voorgesneden boterhammen het lekkerste. Wel merk ik dat ik glutenvrij brood altijd even toast, om er toch iets meer smaak en bite aan te geven.
Wel zijn er mega veel verschillende crackers te verkrijgen zonder gluten waar ik wel heel enthousiast over ben. Naturel, met kruiden, met kaas, met pitten, ze zijn allemaal het proberen waard.
Diner tips
Ik merkte dat de basis van veel gerechten eigenlijk best makkelijk te vervangen is. Verschillende soorten pasta’s, lasagne, bami en rijst kun je glutenvrij verkrijgen en ik merk eigenlijk geen verschil in de smaak. Het bereiden van de gerechten was wel even oefenen, want de glutenvrije producten lijken een stuk gevoeliger, net als ons lichaam op dat gebied eigenlijk. De grens tussen te hard en veel te zacht is flinterdun. Zowel de pasta als de bami was meestal ineens een veel te zachte smurrie en dat maakt het niet smaakvoller. Goed in de gaten houden dus, maar oefening baart kunst!
Snack tips
Glutenvrij snacken is misschien nog wel het makkelijkste van allemaal! Er zijn ontzettend veel repen te verkrijgen die je makkelijk overal mee naartoe neemt en die ik stiekem het allerlekkerste vind. Merken als Nakd, Trek, Eat Natural, Rocky Rice en Rude Health zijn op dit moment echt mijn favorieten. Ze zijn gewoon heel erg lekker, super geschikt als tussendoortje en toevallig ook nog glutenvrij.
Andere traktaties zoals taartjes of toetjes zijn vooral in het vriesvak te vinden, zelf heb ik deze nog niet geprobeerd maar het ziet er prima uit. Als ik mijzelf echt wil trakteren kies ik eigenlijk altijd voor de producten van Sue of Sharp Sharp. Dit zijn verse en handgemaakte taartjes en koekjes die ook bij veel winkels te koop zijn. Tijdens het Veggie Festival stond er ook een winkel van Sharp Sharp, hier kun je nog eens terugzien hoe dat eruit zag en hoe mij dat beviel. Alle producten zijn vegan, glutenvrij en goddelijk.
Hopelijk heb je iets aan deze tips en neem vooral de tijd voor je eigen zoektocht in dit glutenvrije landschap. Het is niet altijd leuk om je aan te moeten passen, maar als het beter is voor je lichaam én het kan tegelijkertijd lekker zijn, is het misschien al een stuk makkelijker. Door nieuwe dingen uit te proberen kom je er vanzelf achter wat jij lekker vindt en hoe je je eetpatroon zo volwaardig mogelijk kunt maken. Zonder je smaak te verliezen. Eetse!
Heb jij zelf nog glutenvrije tips? Deel ze dan in een reactie!
Geef een reactie