Bacteriën waren de eerste bewoners van de aarde en zijn overal te vinden: in en op de grond, in water en lucht, zowel binnen- als buitenshuis én zowel op als in je lichaam. Van sommige bacteriën worden we ziek, maar er zijn ook een heleboel bacteriën die we nodig hebben. In onze darmen leven vele verschillende bacteriën, ook wel microbiota genoemd. De samenstelling van de microbiota wordt beïnvloed door wat mensen eten en doen. Andersom heeft de samenstelling van de bacteriën in de darm ook invloed op ons lichamelijk en geestelijk functioneren. Zo blijkt uit onderzoek dat er een verband is tussen deze samenstelling en depressie, angst, maar ook de werking van het brein.
De zogenaamde executieve functies worden beïnvloed. Executieve functies zijn de hersenfuncties die besturen wat er in de hersenen gebeurt. Ze zorgen er bijvoorbeeld voor dat je kunt plannen, dat je meerdere dingen tegelijk kunt doen (zoals koken en tegelijk op de kinderen letten) en overzicht houdt over zaken.
Door het strikte en minimale eetpatroon van mensen met anorexia nervosa, zal de samenstelling van de bacteriën in de darm waarschijnlijk anders zijn dan bij mensen die geen eetstoornis hebben. Mensen met anorexia nervosa blijken ook vaker problemen te hebben met executieve functies. Mogelijk is de samenstelling van de darmbacteriën hierop van invloed.
Wetenschappelijk onderzoek
Momenteel loopt er bij GGZ Rivierduinen Eetstoornissen Ursula een kleine studie om te onderzoeken of er verschillen zijn in de samenstelling van de bacteriën in de darm tussen mensen met anorexia nervosa en ‘gezonde’ mensen. Verder willen we kijken of er een relatie bestaat tussen de samenstelling van de darmbacteriën en het executief functioneren en hierbij willen we ook de vitamine- en mineralen status meenemen.
Voor dit onderzoek zijn we op zoek naar mensen met anorexia nervosa die samen met iemand uit hun eigen huishouden (bijvoorbeeld partner, familielid of huisgenoot) mee wil doen. Het idee hierachter is dat mensen uit één huishouden vaker worden blootgesteld aan dezelfde bacteriën, dan mensen die uit verschillende huishoudens komen. Omdat we de darmbacteriën van mensen met anorexia nervosa willen vergelijken met de darmbacteriën van mensen die deze stoornis niet hebben, willen we het liefst dat de controlegroep zoveel mogelijk op de mensen met anorexia nervosa lijkt. Voor de mensen met anorexia nervosa geldt, dat ze al minstens twee jaar een eetstoornis hebben, bij een kortere duur verwachten we minder verschillen te vinden in de samenstelling van de darmbacteriën.
Wat betekent meedoen?
Het onderzoek bestaat uit drie onderdelen: 1. thuis, met een speciale afname kit, ontlasting verzamelen en meenemen naar GGZ Rivierduinen Eetstoornissen Ursula; 2. het online invullen van een aantal vragenlijsten en 3 dagen bijhouden van een eetdagboek (duur ongeveer 60 minuten); 3. een bezoek aan GGZ Rivierduinen Eetstoornissen Ursula in Leiden voor het uitvoeren van een aantal (computer)taken, het afnemen van een voedingsanamnese en een bloedafname bij het naastgelegen LUMC (voor de bepaling van de vitamine- en mineralen status) (duur ongeveer 90 minuten).
Reiskosten naar GGZ Rivierduinen Eetstoornissen Ursula worden vergoed en deelnemers krijgen een kleine financiële vergoeding.
Wat gebeurt er met de gegevens?
Alle gegevens die wij verzamelen worden te allen tijde vertrouwelijk behandeld. De gegevens worden onder een code opgeslagen, de naam wordt dus niet vermeld op de gegevens. De verwerking en rapportage van de onderzoeksgegevens en onderzoeksresultaten gebeurt eveneens onder code.
Interesse in deelname?
Wil je misschien samen met iemand uit je eigen huishouden meedoen aan dit onderzoek? Via Onderzoek@rivierduinen.nl kun je meer informatie krijgen over dit onderzoek.
Geef een reactie