Ieuwl, dat lust ik niet! Dit heb ik behoorlijk vaak gezegd als mijn moeder vroeger eens iets op tafel zette dat ik niet kende. Ik lustte graag simpele gerechten die voor mij bekend waren en patat met appelmoes, maar nieuwe dingen vond ik bij voorbaat al niet lekker. Nog steeds denk ik al snel dat ik iets niet lekker vind en ben ik best een moeilijke eter. Toch is het wel fijn om eens nieuwe dingen uit te proberen omdat ik gemerkt hebt dat je anders best beperkt bent als je bijvoorbeeld bij iemand anders gaat eten of buiten de deur uit.
In deze blog geef ik dan ook een aantal tips om thuis nieuwe dingen te ”leren” eten en uit te proberen. Mocht je zelf nog tips hebben over hoe jij dit hebt aangepakt of doet, laat het dan gerust weten in de reacties onder deze blog.
1. Dwing jezelf niet
Je moet iets niet lekker vinden. Als de hele wereld avocado’s eet, dan betekent dat niet dat jij die ook moet eten en lekker moet vinden. Dwing jezelf dus niet om iets te moeten eten terwijl je het eigenlijk ontzettend smerig vindt. Geef jezelf wel de tijd om aan een smaak te wennen. Als je een nieuwe smaak probeert, dan kan het namelijk zijn dat je iets in het begin niet lekker vindt. Naarmate je het vaker eet, ga je er echter aan wennen en kun je het ook meer waarderen. Na één keer proeven kun je niet zeggen dat je iets echt niet lust. Als je het echter een aantal keer gegeten hebt en merkt dat je het echt niet lekker vindt, laat het daar dan ook bij, het moet niet.
2. Begin rustig
Als je bijvoorbeeld geen kaas lust, dan kan dit best wel lastig zijn. Kaas zit immers in veel ingrediënten verwerkt. Wil je daarom toch gaan oefenen met kaas eten om het wellicht wat meer te kunnen waarderen, dan is het handig om niet direct met een hele zware, rijpe kaas te beginnen die een hele sterke heeft. Je kunt dan beter eerst beginnen met wat mozzarella of feta. Dit is vooral romig en heeft geen sterke kaassmaak. Daarna kun je verder kijken naar kazen die wat smaak hebben en bijvoorbeeld wat strooikaas over een stukje van de pasta strooien. Als je merkt dat dit allemaal goed gaat, kun je het langzaam opbouwen.
3. Combineer
Als je een bepaald ingrediënt niet zo lekker vindt, dan kun je dit misschien eens proberen te eten met andere ingrediënten die je juist wel heel lekker vindt. Zo ben ik niet per se dol op tomaat. Ik zou niet zo snel zomaar los een cherrytomaatje in mijn mond stoppen zoals ik dat sommige mensen weleens zie doen als snack, maar als ik het verwerk in een gerecht met pasta, spinazie, vegetarisch vlees en wat noten en het goed verwarm, dan vind ik het ineens een stuk lekkerder. Hierdoor heb je niet de pure smaak van dat specifieke product of ingrediënt maar kun je er tegelijkertijd wel een beetje aan wennen.
4. Goed klaarmaken
Sommige producten kunnen behoorlijk saai of gewoon niet lekker zijn als je het niet goed klaarmaakt. Zo is aubergine eigenlijk pas lekker als je het grillt in een pan en er wat olie en peper en zout op doet. Als je al niet zo van broccoli houdt, dan vind je het misschien helemaal smerig als het helemaal doorgekookt is, terwijl het net wat lekkerder kan zijn als het maar een paar minuutjes is gekookt en je er wat gebakken aardappeltjes bij eet zodat het allemaal wat krokanter is. Of je iets wel of niet lust, kan dus ook een beetje afhangen van de manier waarop het is klaargemaakt. Mocht je iets eten wat niet lekker smaakt, probeer het dan nog een keer maar dan op een andere manier.
5. Zorg dat het er leuk uitziet
Als iets er mooi uitziet op je bord, krijg je direct meer zin om het eten. Ik kan er bijvoorbeeld niet zo goed tegen als spinazie heel erg nat is en het vocht half op mijn bord drijft, dan heb ik er geen zin meer in en vind ik de spinazie direct niet meer lekker, terwijl ik er een stuk meer zin in heb als het gewoon netjes opgeschept is al dat vocht er niet meer bij ligt. Mocht je iets gaan eten wat je nog niet zo goed kent, maakt het dan lekker klaar voor jezelf en zorg dat het er goed uit ziet op je bord, des te meer zin krijg je er in.
Ben jij een makkelijke eter?
Geef een reactie